Andrei Alexandrescu este instructor de culturism şi campion naţional

Andrei Alexandrescu este instructor de culturism şi campion naţional

No title

Practică acest sport de 17 ani şi până acum a câştigat Cupa României şi locul doi la Campionatul Naţional. A lipsit însă din prim plan, aproape zece ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2000 a avut parte de prima activitate competiţională cu rezultate foarte bune. A câştigat Cupa României. După aceasta a mai câştigat câteva concursuri, dar a urmat o pauză de zece ani, timp în care nu a mai concurat pe nicăieri. A revenit însă cu forţe proaspete la Campionatul Naţional de anul trecut, unde a luat am luat locul doi, la categoria 70 de kilograme. “M-am apucat de culturism dintr-o ambiţie. Am avut un coleg de antrenament care s-a înscris la un concurs şi mi-am spus că pot să intru în competiţie cu el şi chiar am reuşit să fim concurenţi pe aceeaşi scenă. A fost ceva frumos”, îşi aduce aminte culturistul.

O accidentare urâtă îl va ţine, din păcate, luni bune departe de competiţiile importante. “Trebuia să mai concurez şi anul acesta dar am avut o accidentare. Mă pregăteam pentru campionat şi din grabă, din neatenţie, mi-am fracturat peroneul şi glezna. Eu cred că în câteva luni îmi revin, având în vedere faptul că îmi place foarte mult activitatea sportivă şi constat că mă recuperez mult mai repede dacă fac antrenament decât dacă stau degeaba”, spune Andy, aşa cum îl ştiu prietenii.

Acum zece ani, nivelul competiţional era scăzut

Andrei este de părere că în urmă cu câţiva ani era mult mai uşor să obţii un loc pe podium decât acum, din cauza condiţiilor de participare. “Înainte era nivelul competiţional mai scăzut dar erau mai mulţi concurenţi. Acum standardele sunt mai ridicate, dar concurenţi mai puţini. Acesta e paradoxul. S-a ajuns aici datorită testelor anti-doping care se fac mai ales la concursurile naţionale. Mulţi sunt daţi înapoi. Asta e o măsură a lor pentru a fi siguri că cei care câştigă sunt <curaţi>”, mai spune acesta.

Este şi antrenor

De când s-a accidentat, Andy se ocupă doar de băieţii pe care îi învaţă cum să tragă de fiare. “Am un băiat pe care îl antrenez acum pentru categoria sub 21 de ani. La prima participare, la un concurs de începători, a luat locul trei. Concursul s-a intitulat “Grand Prix Pro Nutrition”. Eu zic că locul trei este bun pentru el şi are viitor”, crede culturistul.

Marea sa problemă, după cum chiar el spune, este că nu are un club. “Încerc să colaborez cu o sală de fitnes pentru a înfiinţa un astfel de club pentru că sunt foarte mulţi practicanţi. Cu toate acestea sunt foarte puţini legitimaţi, care fac culturism de performanţă. Mulţi vin la sală aşa”, ne explică Andy.

Culturismul nu se face după ureche

Ca în orice sport, dieta, odihna, dar şi echilibrul, contează enorm. “La acest sport ai nevoie de o dietă echilibrată şi odihnă. Ai nevoie de un orar de mese din trei în trei ore, mâncare puţină şi alimente preparate într-un mod cât mai simplu. Astea l-au făcut şi pe sportivul meu preferat din România, Petru Ciorbă, să iasă dublu campion mondial la secţiunea master, la vârsta de 45 de ani. Este de lăudat”, crede Andy.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este programul tău de antrenament?

Mă antrenez în fiecare săptămână cam patru, cinci zile, pentru că este importantă şi pauza. În fiecare zi însă, mă antrenez aproximativ o oră şi jumătate. Aici includ şi încălzirea dar şi relaxarea de după antrenament.

Cum ai descrie sportul acesta?
E un sport greu dar pentru cei care îl practică este şi frumos. În afara de asta, eu zic că cel mai frumos este culturismul competiţional. Nu mai vorbim de culturismul pentru amatori care poate fi practicat de oricine şi până la vârste înaintate. Mulţi sportivi au o anumită vârstă la care trebuie să se lase. La culturism nu este aşa.

Ce-i place?
“Îmi place sportul în general, nu doar culturismul. Sportul e tot ce contază pentru mine. Dacă nu faci mişcare, te atrofiezi şi de aceea vezi oameni la 40 de ani care de-abia mai merg”.
Ce nu-i place?
“Nu-mi place că foate puţine persoane care practică sportul, pun accentul pe performanţă. Mulţi fac sport doar aşa ca să piardă timpul sau să se întreţină”.
Profil:
Nume: Alexandrescu Andrei Dan
Născut la 14 august 1977
Localitatea: Târgovişte
Studii: Liceul Nicolae Ciorănescu, Şcoala Sanitară
Familie: căsătorit, un băiat (Mihai, 3 ani)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările