Suceava: 3 milioane de lei în plus la Spitalul Judeţean

Bugetul a crescut până la 12,2 milioane de lei întrucât unitatea a fost încadrată la categoria a III-a. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi pentru analize.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalele sucevene beneficiază de fonduri mai mari cu 35% comparativ cu primele luni ale acestui an şi cu 25% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2010.


„Bugetul alocat pentru perioada iunie-decembrie 2011 pentru servicii medico-farmaceutice este în valoare de peste 112 milioane de lei, din care aproape 66 sunt pentru spitale“, a spust Cristi Bleorţu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava.


Mai multe analize


Potrivit Ministerului Sănătăţii, fondurile suplimentare alocate spitalelor sunt destinate achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost clasificat la categoria a III-a, ceea ce i-a adus o creştere cu 35% a bugetului, de la 9 milioane de lei, cât a primit în perioada ianuarie-mai 2011, la 12,2 milioane de lei pentru a doua jumătate a anului.


„Banii îi folosim pentru a cumpăra medicamente şi materiale sanitare, dar şi pentru analizele care se fac prin Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) şi laboratorul Synevo. Numărul beneficiarilor de analize, cum ar fi RMN şi CT, va creşte odată cu alocarea unor fonduri mai mari“, a declarat Vasile Rîmbu, managerul SJU Suceava. 


Spitale mai bogate după clasificare


Vestea îi bucură pe suceveni pentru că analize gratuite la laboratoarele medicale se fac doar cu programări cu o lună în avans, iar soluţia la care apelează marea majoritate este vizita la UPU, la Spitalul Judeţean.

„Mă bucur că nu au voie să folosească banii pentru salarii, ci doar pentru medicamente şi analize. Am văzut zilele trecute un bătrân care a venit la laborator cu trimitere să-şi facă analizele şi l-au chemat peste o lună. La cât de bolnav era, până atunci poate să şi moară“, spus Adina M., cosmeticiană.


Spitalele municipale din judeţ au fost clasificate la categoria a IV-a, pe când Spitalul de Psihiatrie Siret şi Spitalul Câmpulung Moldovenesc au fost trecute în categoria a V-a. Şi celelalte spitale încadrate la categoria a IV-a vor beneficia de creşteri bugetare cuprinse între 10% şi 20%.


Singurul care a primit o sumă mai mică este Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, pentru că în anul 2010 i-a fost diminuat numărul de paturi. Aceasta este singura unitate din judeţ care a fost iniţial respinsă de CAS în vederea încheierii contractului cadru pe 2011 din cauza unei datorii la fondurile de asigurări de sănătate. După ce a achitat restanţa, dosarul a fost acceptat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările