Patriarhul Daniel a lipsit de la înmormântarea lui Pimen Suceveanul. Cum explică reprezentanţii bisericii ortodoxe absenţa preafericitului

Patriarhul
Daniel a lipsit de la înmormântarea lui Pimen Suceveanul. Cum explică reprezentanţii bisericii ortodoxe absenţa preafericitului

Unii dintre credincioşii care au venit vineri, 22 mai, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava ca să-l conducă pe ultimul drum pe ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, au întrebat de ce nu a participat la ceremonia de înmormântare şi Patriarhul Daniel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 1.000 de oameni au participat la ceremonia religioasă de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, oficiată în curtea Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou", din municipiul Suceava. 

 Mulţi au fost copleşiţi de emoţii şi amintiri. O femeie care locuieşte în vecinătatea mănăstirii a început să plângă când a fost întrebată de reporterul „Adevărul” dacă l-a cunoscut pe înaltul prelat. Femeia a spus că nu numai că l-a cunoscut, dar îi va rămâne veşnic îndatorată pentru că „a fost un om foarte bun şi mi-a făcut curăţenie în casă. Mi-a pus geamuri de termopan. Noi nu ne-am fi permis”.

Şi Antion Curic, din comuna Bosanci, a avut numai cuvinte de laudă la adresa prelatului. A amintit că ÎPS Pimen a fost un patriot, că i-a iubit pe Mihai Eminescu şi pe Ştefan cel Mare. „A iubit foarte mult Bucovina. A fost un om smerit, a iubit oamenii, copiii, portul naţional. Eu sunt foarte mâhnit că s-a stins. Mi-l voi aminti ca pe un om care a iubit oamenii”, a spus bărbatul.

Au fost şi voci printre enoriaşi care s-au întrebat de ce n-a participat la ceremonia religioasă şi Patriahul Daniel. Slujba din altar a fost oficiată de ierahii: IPS Părinte Teofan  mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, locţiitor de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor; IPS Părinte Teodosie ‒ arhiepiscopul Tomisului; PS părinte Damaschin Dorneanul ‒ episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Întrebat de ce a absentat preferictul Daniel de la înmormântarea lui Pimen Suceveanul, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Constantin Sturzu, a spus că nu este ceva neobişnuit. El a explicat că preafericitul n-a fost prezent la înmormântările celor doi ierarhi care au murit în 2014, IPS Eftimie al Bacăului şi Romanului şi IPS Gherasim al Râmnicului.

Patriarhul Daniel a transmis, totuşi, un mesaj de condoleanţe Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a fost citit din altarul aflat în aer liber, în curtea mănăstirii , la sfârşitul ceremoniei religioase de înmormântare. 

ÎPS Pimen a fost îngropat la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: