Controale pentru prevenirea răspândirii pestei. Peste 600 de kilograme de carne de porc a fost confiscată de DSVSA

Controale pentru prevenirea răspândirii pestei. Peste 600 de kilograme de carne de porc a fost confiscată de DSVSA

DSVSA împreună cu Poliţia au confiscat sute de kilograme de carne de porc FOTO Adevărul

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a confiscat peste 600 de kilograme de carne şi 11 porcine vii, în urma controalelor în trafic pentru prevenirea răspândirii pestei porcine. Un număr de 17 focare de pestă porcină sunt active în prezent în judeţul Ialomiţa, ultimul dintre acestea fiind confirmat la 2 decembrie 2019, pe un animal neidentificat, aruncat pe câmpul din aporpierea localităţii Gheprghe Doja.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Conform DSVSA Ialomiţa, toate focarele sunt în exploataţii nonprofesionale, după cum urmează: localitatea Grecii de Jos – 1 focar; localitatea Gheorghe Doja – 1 focar; localitatea Fierbinţii de Sus – 3 focare; localitatea Fierbinţii de Jos – 9 focare; localitatea Bucu – 2 focare; localitatea Cosâmbeşti – 1 focar.
 
În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 150 cazuri pe mistreţi morţi şi 17 cazuri pe mistreţi vânaţi, pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiţi, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbăşani, FV19 Ciulniţa, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni).
 
Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de  16 ianuarie (1 caz mistreţ vânat pe FV25 Marsilieni). În scopul prevenirii extinderii bolii pe teritoriul judeţului, D.S.V.S.A. Ialomiţa a efectuat, împreună cu reprezentanţii I.P.J. Ialomiţa, controale în trafic, fiind realizate în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 un număr de 11 acţiuni.
 
În urma acestor verificări au fost constatate numeroase bateri, printrer care: efectuarea de transporturi de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, care proveneau din zone de restricţii în ceea ce priveşte pesta porcină africană; nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie ale focarelor de pestă porcină africană; efectuarea de transporturi de porcine cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar; efectuarea de transporturi de carne şi produse din carne de porc din zone supuse restricţiilor sanitare veterinare către ţări din Uniunea Europeană; efectuarea de transporturi de alimente cu mijloace auto neigienizate.
 
În timpul controalelor, autorităţile au confiscat 630,99 kg carne şi produse din carne de porc şi un număr de 11 capete porcine şi au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare totală de 42.700 lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: