Profesorii cer spor de ecran şi bani pentru laptopuri. „Educaţie de calitate se poate oferi doar cu echipamente de ultimă generaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din educaţie cer guvernanţilor să aibă în vedere acordarea unui spor suplimentar profesorilor nevoiţi să folosească echipamente electronice pentru şcoala online, dar şi alocarea de fonduri pentru achiziţia de device-uri cu care să fie dotate cadrele didactice.

Profesorii cer să fie răsplătiţi suplimentar pentru faptul că sunt nevoiţi să folosească dispozitive electronice în procesul de predare. 

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au transmis miercuri, 11 noiembrie 2020, o adresă către Guvernul României prin care anunţă că „gradul de nemulţumire al salariaţilor este din ce în ce mai mare, în condiţiile în care Guvernul României nu a avut printre priorităţi personalul din Învăţământ“. 

Sindicaliştii încep prin a reaminti că profesorii nu şi-au primit la 1 septembrie 2020 majorarea salarială promisă, iar proiectul de lege privind acordarea unui stimulent de risc a fost atacat la Curtea Constituţională.

Invocând nivelul la care este finanţat Învăţământul în Uniunea Europeană şi recomandarea forururilor europene, către statele membre, de a aloca 10% din PIB acestui domeniu, prin comparaţie România alocând doar 3% din PIB, sindicatele ajung în cele din urmă la solicitarea acordării unui spor pentru condiţii deosebite de muncă. 

„Vă rugăm să aveţi în vedere faptul că, de la începerea anului şcolar 2020-2021, multe unităţi au funcţionat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile şi nu numai, actul educaţional se va desfăşura, la nivel naţional, exclusiv on-line, ceea ce va presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiaţiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deţine, prin resurse financiare proprii şi pe care le utilizează în activitatea profesională. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că se impune modificarea HG nr. 34/2018 astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea sarcinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice“, menţionează FSLI în adresă.

solicitări fsli

Sindicaliştii cer de asemenea să se pună capăt „practicii de a statua, prin acte normative ce instituie măsuri fiscal-bugetare, limitarea cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar la salariul de bază din anii anteriori“.
Aceeaşi federaţie mai cere ca în bugetul pentru anul viitor să fie prevăzute sume pentru achiziţionarea de dispozitive electronice de tip laptop sau tabletă pentru fiecare cadru didactic şi elev care le solicită.

solicitări fsli

„O educaţie de calitate o poate oferi numai un cadru didactic căruia i se pun la dispoziţie echipamente şi elemente tehnice de ultimă generaţie! Nu poate fi translatată pe umerii cadrelor didactice şi responsabilitatea achiziţionării, din resurse proprii, a mijloacelor tehnologice. Aceasta este datoria angajatorului, a statului român în general, atâta timp cât unităţile de învăţământ sunt instituţii publice, finanţate din fonduri publice!“, mai spun sindicaliştii. 

Membrii de sindicat îşi acuză în mediul online liderii că aceste solicitări vin prea târziu. Preocuparea ar fi trebuit să existe încă din martie, spun profesorii, care de asemenea atrag atenţia că nu pot fi de acord cu suspendarea acordării normei de hrană, pentru că „nu suntem în concediu“. 

Aceeaşi federaţie a denunţat, în această săptămână, practica inspectorilor şcolari de a verifica activitatea cadrelor didactice desfăşurată în mediul online, FSLI atrăgând atenţia că se încalcă regulamentele privind inspecţiile şcolare. 

Această poziţie a stârnit, în schimb, opinii contrare pe reţele sociale, unde foarte multe voci acuză tocmai faptul că activitatea didactică în on-line lasă mult de dorit în cazul multor cadre didactice, prin urmare aceste verificări se impun.

Vă recomandăm şi: 

Mai proşti pe banii noştri: demontarea mitului programei şcolare

Ministerul Educaţiei şcoleşte profesorii să poată preda online

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite