Reprezentanţii cluburilor de fotbal de la Olt, avertizaţi de jandarmi despre ce riscă dacă încalcă legile în domeniu

Reprezentanţii
cluburilor de fotbal de la Olt, avertizaţi de jandarmi despre ce riscă dacă
încalcă legile în domeniu

Reprezentanţii cluburilor de fotbal din judeţul Olt s-au întâlnit, miercuri – 19 februarie, cu cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt pentru a discuta pe marginea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei în timpul desfăşurării competiţiilor sportive. La întâlnire au fost prezenţi şi delegaţi ai firmelor de pază şi protecţie care asigură măsurile de ordine şi siguranţă la competiţiile sportive.

Ştiri pe aceeaşi temă

La invitaţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt au dat curs reprezentanţii cluburilor sportive F.C. Olt Slatina, F.C. Balş 2007 şi C.S. Sportul Vişina Nouă, plus delegaţi ai firmelor de pază şi protecţie ce asigură măsuri de ordine şi siguranţă la competiţiile sportive din judeţ. Oficialii IJJ Olt au insistat pe modificările survenite în privinţa Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, prevederi aplicabile din 10 februarie 2012.

“Întâlnirea de astăzi a avut un rol foarte important şi a avut ca principal scop prevenirea şi combaterea violenţei pe timpul derulării manifestărilor sportive, prevenirea săvârşirii faptelor antisociale prin respectarea legislaţiei în vigoare, precum şi promovarea şi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti. S-a pus accent în special pe respectarea prevederilor Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, totul raportat şi la modificările şi completările ulterioare, precum şi la prevederil noului Cod Penal în care sunt reglementate marea majoritate a faptelor de natură penală prevăzute în legea specială. De asemenea, s-a discutat şi pe marginea respectării prevederilor Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport privind obligaţiile aflate în sarcina organizatorului de competiţii sau jocuri sportive desfăşurate în eşaloanele inferioare”, a precizat mr. Emanuel Botan, purtător de cuvânt al IJJ Olt.

Printre aspectele concrete discutate între participanţii la şedinţa cu jandarmii s-a numărat respectarea obligaţiilor organizatorilor competiţiilor sportive şi responsabililor de ordine şi siguranţă ce decurg din prevederile legale în vigoare, obligaţiile firmelor de protecţie şi pază ce asigură măsuri de ordine şi siguranţă în incinta arenelor sportive, condiţiile de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească arenele sportive, precum şi modalităţile de stabilire a gradului de risc al competiţiilor sportive.

Atenţie: amenzile pentru “mascaţi” ajung până la 1.500 lei!

Potrivit noilor reglementări în domeniu, amenzile ce se pot aplica pentru încălcarea acestora ajung şi până la 1.500 de lei, cum ar fi cazul ascunderii feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii în intenţia de a împiedica identificarea persoanei respective. Tot la capitolul noutăţi intră şi orele de muncă prestate în folosul comunităţii ce se pot dicta tot de către jandarmi pentru abateri de la noile prevederi.

Ca exemple în aceste sens pot fi menţionate următoarele situaţii: pătrunderea sau încercarea de a pătrunde în incinta unei baze sportive sau, după caz, a unui stadion fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator se va sancţiona cu amendă între 80-200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii. Pătrunderea în stare de ebrietate sau consumul băuturi alcoolice în incinta arenei sportive: amendă între 250-750 lei sau prestarea a 100-150 ore în folosul comunităţii, urmată de interzicerea accesului pe o perioadă de şase luni la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta.

Apoi, refuzul de a prezenta documentele de acces sau actele de identitate la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă înseamnă automat amendă între 250-750 lei ori prestarea a 100-150 ore în folosul comunităţii, precum şi interzicera accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe şase luni. Desigur, nu puteau fi uitaţi persoanele mai “curajoase” ce ar avea de gând să înfrunte autorităţile. Astfel, ameninţarea cu acte de violenţă a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă se va lăsa cu amendă cuprinsă între 250-750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de şase luni.

Închisoare pentru fumigene şi petarde

Noile reglementări au însă în vedere şi situaţii ce pot aduce “protagoniştilor” dosare penale, adică închisoare. Aici se încadrează: pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc; purtarea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte, fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere ori lovire, precum şi a dispozitivelor pentru şocuri electrice.

Tot aici intră şi deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte asemenea materiale, substanţe sau obiecte; confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive.
 

Mai puteţi citi:

La Slatina, un jandarm cinstit a returnat un portofel cu aproape 700 lei găsit pe stradă

Nouă persoane din judeţul Olt riscă închisoarea pentru furt de energie electrică

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările