Inspectorii DSV, cu ochii pe carnea de porc. Examenul trichineloscopic este obligatoriu

Inspectorii
DSV, cu ochii pe carnea de porc. Examenul trichineloscopic este obligatoriu

Inspectorii DSV atrag atenţia asupra locurilor de unde poate fi cumpărată carne de porc în siguranţă

A început perioada de foc pentru inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare. La Olt deja au fost aplicate amenzi importante celor depistaţi cu carne de porc “ilegală”, iar controalele vor fi înteţite în perioada următoare, ritmul urmând să fie păstrat până la finele lunii. Inspectorii DSV atrag atenţia asupra faptului că examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru cei ce transportă sau vând carne de porc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) au luat cu asalt târgurile, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală, carmangeriile, măcelăriile, magazinele cu profil alimentar, supermarketurile, hipermarketurile, precum şi unităţile de alimentaţile publică gen restaurante şi hoteluri. Iar “tactica” instituţiei menţionate nu se opreşte aici: începând de săptămâna viitoare, echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSV şi poliţişti vor demara controale în trafic.

Reprezentanţii DSV spun că persoanele fizice sau juridice depistate în trafic transportând marfă constând în carne de porc, dar nu numai, va fi confiscată dacă nu va fi însoţită de documente legale.

“Dacă sunt descoperite în trafic persoane ce şi-au sacrificat porcul din gospodărie şi îl transportă copiilor, dar nu vor deţine chitanţa doctorului veterinar prin care se demonstrează că au efectuat examenul trichineloscopic, atunci întreaga cantitate de carne va fi confiscată pe loc. Examinarea în vederea depistării trichinelozie este obligatorie, iar cel care nu va îndeplini această obligaţie va fi sancţionat cu amenzi de până la 2.000 lei”, a declarat Veronel Bolborea, director DSV Olt.

Veterinarii atrag atenţia că, pentru obţinerea unui rezultat concludent al examenului trichineloscopic, trebuie să se recolteze bucăţi din muşchiul care căptuşeşete pe interior cavitatea toracică şi de pe diafragmă – “cureaua”, cum este cunoscută în popor, dar şi de la baza limbii. Proprietarii animalului sacrificat sau reprezentanţi ai propritarului trebuie să se prezinte cu proba respectivă la un medic veterinar autorizat. Programul de lucru al medicilor veterinari până pe data de 19 decembrie va fi între orele 08.00-16.00, inclusiv sâmbăta şi duminică, urmând ca, după data menţionată, programul să se prelungească până la ora 18.00. Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, reprezentanţii DSV Olt recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.

“Un test de analiză şi depistare a trichinelozei costă în jur 12 lei în circumscripţiile de stat, însă, la analizele efectuate de către veterinarii privaţi, tarifele pot fi ceva mai mari”, a mai precizat Veronel Bolborea.

Până la acest moment, inspectorii DSV Olt au aplicat 12 amenzi contravenţionale în valoare de peste 300 milioane lei vechi. De asemenea, s-au confiscat organe de porc de la comercializare deoarece prezentau un aspect modificat. Printre alte nereguli sancţionate la comercianţi până acum se mai află: deficienţe de depozitare şi de marcare, ambalaje deteriorate etc.

 

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

S-a deschis sezonul controalelor de sărbători în pieţe şi târguri

Zeci de mii de porci vor fi sacrificaţi de sărbătorile de iarnă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările