Klaus Iohannis, preşedintele FDGR, despre scandalul steagului secuiesc „Ambele părţi au hipereacţionat. Eu personal nu agreez variante de autonomie pe criterii etnice”

Klaus Iohannis, preşedintele FDGR, despre scandalul steagului secuiesc „Ambele părţi au 
hipereacţionat. Eu personal nu agreez variante de autonomie pe criterii 
etnice”

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care este şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), a declarat joi, la Sibiu, că scandalul steagului secuiesc este unul „artificial” şi că ambele diplomaţii au avut reacţii „disproporţionate”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iohannis a declarat joi, la Sibiu, că ar fi bine ca atât reprezentanţii României cât şi cei ai Ungariei „să se calmeze”.    

„Am părerea că ar face bine să se calmeze şi unii şi alţii. Aceste chestiuni nu se rezolvă niciodată prin declaraţii ambalate şi dintr-o parte şi din cealaltă parte. Nu cred că este important cum mi se pare, era mai important cum li se pare diplomaţilor care puteau să rămână la un limbaj diplomatic între ei şi să nu iasă în public cu acest scandal artificial. După mine este un scandal artificial. După părerea mea ambele părţi au hipereacţionat. Sunt reacţii disproporţionate şi de o parte şi de alta. Indiferent cât ne ambalăm şi ne umflăm în pene suntem vecini şi am face bine să ne comportăm ca atare”, a spui primarul Sibiului, care a adăugat că atât el, cât şi Forumul German, nu agreează ideea autonomiei pe criterii etnice.  

„Eu personal nu agreez variante de autonomie pe criterii etnice şi am mai spus-o de multe ori, şi asta este poziţia oficială a Forumului German. Noi credem în autonomie administrativă, dar nu pe criterii etnice. Şi autonomia culturală este foarte binevenită, dar dacă se intră pe teritoriul unei autonomii administrative şi culturale etnice atunci lucrurile intră într-o zonă pe care am mai avut-o acum nu foartew mulţi ani în fosta Iugoslavie şi prefer să nu avem aşa ceva”, a mai spus Iohannis.

Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce, în noiembrie 2012,  instanţa a decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna.

Pe 18 ianuarie, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor,  le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc. „Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră“, a explicat Tamas Sandor.

Scânteia conflictului a sărit în urmă cu câteva zile, atunci când steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala unde era învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna. La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamaş Sandor, legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă „o reacţie emoţională“.

Spiritele s-au încins după ce secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe maghiar, Nemeth Zsolt, a condamnat poziţia autorităţilor române faţă de maghiarii din Transilvania. „Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice“, a fost declaraţia cu care Nemeth Zsolt a reaprins disputa româno-maghiară.

Ca urmare, oficialul ungar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, i- a îndemnat pe primarii din Ungaria să arboreze, în semn de solidaritate, steagul Ţinutului Secuiesc. Astfel, unii dintre vecinii de peste Tisa s-au conformat şi au ridicat steagul secuiesc, marţi, într-unul dintre districtele din Budapesta.

Premierul Victor Ponta nu a temperat nici el spiritele şi i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, să adopte o atitudine fermă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: