FOTO Rochie de seară şi accesorii uriaşe din flori, realizate de o sibiancă. Ioana Mihai Nechifor îi învaţă pe englezi tehnica buchetelor de mireasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Mihai Nechifor, o sibiancă în vârstă de 30 de ani, i-a uimit pe englezi cu tehnica sa de realizare a buchetelor de mireasă. Pe lângă cursurile predate la Londra, Ioana se pregăteşte pentru cea mai mare provocare în plan profesional de până acum: realizarea unei rochii de seară, a unui pantof şi a unei poşete gigant, din flori, care vor fi expuse în centrul Sibiului, în cadrul celui mai mare festival de modă din România.

În vârstă de 30 de ani, Ioana este absolventă a Liceului de artă şi a Facultăţii de Muzică. Pasionată de când se ştie de decoraţiuni şi de lucrul de mână, şi-a descoperit în urmă cu 4 ani pasiunea pentru flori, pe care acum a transformat-o într-o afacere dee succes. 

A început aproape în joacă, prima creaţie fiind buchetul de nuntă al unei verişoare. Apoi o altă prietenă i-a propus să-i facă aranjamentele de nuntă şi i-a făcut legătura cu un designer florist, cel mai bun la momentul respectiv din Sibiu. Spune zâmbind că a zis că nu-i adevărat când i-a trecut pragul atelierului, a fost uimită şi încântată peste măsură şi a simţit că acolo, printre flori, îi este locul. Au lucrat 3 ani împreună, a rămas în domeniu apoi şi a făcut, timp de 2 ani, aranjamente florale pentru sute de nunţi. 

Dascăl la Londra

Apoi, i s-a oferit un post de florist la Londra, la una din cele mai mari florării din metropola britanică. Galton Flowers este deschisă de peste 40 de ani şi este în topul florăriilor londoneze. S-a mutat cu familia la Londra şi, la scurt timp, a primit o nouă provocare profesională. 

”Managerul florăriei, văzând că am experienţă cu foarte multe buchete de mireasă şi având o tehnică pe care ei nu au dezvoltat-o foarte mult, pentru că se bazează pe pachete office, aranjamente pentru hoteluri, şi văzând că sunt specializată pe acest domeniu mi-a propus să predau, florăria având şi o şcoală particulară de floristică”, povesteşte Ioana. 

A ţinut cursuri pe sistem unu la unu, cu fiecare elev în parte, pentru că dorinţa englezilor a fost ca stagiul să fie mulat pe cerinţele fiecărui cursant. 

”În cadrul cursului, se alegeau 4-5 lucrări într-o zi pe care elevul urma să le înveţe. Prima dată realizam o demonstraţie, în cadrul căreia putea să mă oprească şi să mă întrebe, apoi îi dădeam buchetul, îl desfăceam împreună şi ulterior, sub supravegherea mea, realiza şi elevul acelaşi buchet. În etapa a treia îşi alegea singur florile şi putea să-şi aducă un aport propriu la buchet, totul supravegheat şi urmărit de către mine”, explică Ioana. 

Când a decis să se întoarcă în ţară, neacomodându-se cu clima din Londra, florăria i-a propus continuarea colaborării şi, mai mult, să deschidă o franciză în România, lucru pe care îl fac cu foarte puţini, deşi primesc cereri de la florării din întreaga lume. 

Mai mult, între timp o altă şcoală particulară de arte din Londra a contactat-o şi i-a propus de asemenea să predea cursuri, pentru care va face naveta de la Sibiu în metropola britanică. 

”Urmează să predau cursuri, de această dată în formula clasică, în faţa unui grup. Periodic voi face drumuri la Londra pentru a-mi continua această activitate”, povesteşte Ioana.

Rochie de seară şi accesorii gigant, din flori

Abia întoarsă în ţară, Ioana se pregăteşte să răspundă celei mai mari provocări profesionale de până acum: lucrează la foc continuu la o rochie de seară, un pantof gigant şi o geantă uriaşă, din flori, care vor fi expuse în centrul Sibiului în cadrul Feeric Fashion Days, cel mai mare festival de modă din România.

”Rochia e din petale de trandafir, pantoful, din petale, frunze şi piele naturală iar geanta, din muşchi verde cu petale de trandafir. E o muncă enormă, nici nu m-am aşteptat să fie atât de mult, la început mi s-au propus 6 piese dar fiind timpul atât de scurt am hotărât să facem 3 lucrări. Lucrările îmbină floristica atât cu croitoria cât şi cu tâmplăria, şi urmează să fie expuse în centrul Sibiului, înainte de festival, pentru a promova evenimentul”, spune Ioana. 

Povestea din atelier

Pe lângă cursul de calificare pe specializarea de florist decorator, Ioana a participat la numeroase work-shop-uri de profil, cu mari designeri din Europa, precum şi la concursuri de profil, de unde s-a întors cu premii. Spune zâmbind că timpul se opreşte în loc când intră în atelier, şi că aceia care aleg această meserie trebuie să fie în primul rând ”deschişi la minte, să nu aibă limite în creaţie, să-şi pună bazele tehnicii florale şi să se documenteze foarte mult, să fie la curent cu ceea ce fac marii designeri din domeniu”. 

E nevoie, de asemenea, de foarte multă imaginaţie şi extrem de multă disponibilutate de a munci, pentru că florile sunt perisabile iar evenimentele se pregătesc cu 1-2 zile înainte, timp în care se munceşte aproape non-stop. 

Cât priveşte planurile de viitor, Ioana spune că munceşte deja la cel mai mare vis al ei. ”Cel mai mare vis încep deja să-l construiesc, vreau să renunţ încet-încet la munca brută şi să mă îndrept spre predat. Am început deja şi o serie de cursuri în România, deocamdată adresate începătorilor şi amatorilor, prima serie are peste 40 de cursanţi, şi îmi doresc ca, pe viitor, să ajung să le predau şi profesioniştilor din domeniu”, mai spune Ioana. 

Vă mai recomandăm

GALERIE FOTO Oierit modern, după moartea transhumanţei. Palatele ciobanilor din Poiana Sibiului

FOTO Dezvăluiri de familie din viaţa poetului şi omului politic Octavian Goga

GALERIE FOTO Mărturii impresionante despre ultimii ani de viaţă ai lui Constantin Noica

  

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite