Nici jumătate din şcolile sătmărene nu au aviz ISU. Directorii unităţilor şcolare au fost avertizaţi că vor fi controale

Nici jumătate din şcolile sătmărene nu au aviz ISU. Directorii unităţilor şcolare au fost avertizaţi că vor fi controale

Întâlnirea directorilor de şcoli din judeţul Satu Mare. foto. gazetadenord-vest.ro

Două treimi din şcolile sătmărenii nu au aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Unii directorii spun că până acum nu s-a pus atât de mult accent pe aceste avize, în timp ce autorităţile susţin că legea e de ani buni în vigoare şi trebuie respectată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doar două treimi din şcolile din judet au autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Azi a avut loc o întâlnirie cu directorii unităţilor şcolare din judeţ, cu reprezentanţii instituţiilor M.A.I la care a fost invitat şi prefectul judeţului, Eugeniu Avram pentru a discuta necesitatea obţinerii acestor avize şi punerea în aplicare a programelor de prevenţie.  

Colonelul Nicolae Dima din cadrul  ISU" Someş" Satu Mare a subliniat că în decursul controalelor efectuate la nivelul unităţilor de învăţământ s-au găsit multe nereguli, unele putând fi considerate o adevărate ameninţare, în cazul producerii unor situaţii similare celei din Clubul Colectiv. Colonelul le-a transmis directorilor să facă toate procedurile legale cât mai repede pentru a lua legătura cu ordonatorii de credite în vederea achitării taxelor aferente avizelor.  

Zeci de reguli încălcate

Acesta a mai enumerat neregulile care s-au identificat la şcolile din judeţ printre care: netratarea elementelor contruite din lemn cu soluţie specifică, tendinţa de a nu organiza exerciţii decât cu predilecţie pe durata acţiunilor de control, neverificarea sistemelor de alarmare, identificarea locurilor de adunare într-o zonă sigură, nereguli privind sistemul de închidere a uşilor şi altele. Inspectorul şcolar general, Călin Durla a afirmat în cadrul întâlnirii de azi că doar două treimi din şcoli au autorizaţie, iar altele sunt în curs de a obţine avizul ISU. 

"Din cele 490 de clădiri care au ca destinaţie procesul de învăţământ din judeţul Satu Mare, până ieri erau autorizate 198, în timp ce alte 132 avea un aviz de funcţionare din partea ISU. În acelaşi timp, însă, 162 de clădiri nu avea nici aviz, nici autorizaţie de securitate împotriva incendiilor", a spus Durla. 

Pe de altă parte unii directorii susţin că până acum nu s-a pus atât de mult accent pe obţinerea acestor avize, motiv pentru care unle unităţi şcolare nu s-au grăbit să parcurgă procedura, cu toate că ISU verifică aceste unităţi în fiecare an. 

"Noi avem autorizaţie la utilităţile pe care le avem. Autorizaţiile se dau o dată cu proiectul de construcţie sau de reabilitare. Dacă nu s-a cerut până acum să avem şi avize probabil de aceea multe şcoli nu au. A fost un şoc să aflăm şi noi că atât de multe şcoli nu au nici măcar autorizaţie de funcţionare şi aviz ISU, dar bănuiesc că acesta e motivul, până acum nu s-a solicitat", a explicat directorul Liceului cu Program Sportiv din municipiul Satu Mare, Ionel Păcurariu. 

Prefectul judeţului Eugeniu Avram le-a cerut directorilor de şcoli să facă toate demersurile pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate împotriva incendiilor şi să ia toate măsurile pentru evitarea producerii unor dezastre ca cel din clubul Colectiv.

"Revizuiţi-vă sistemele din şcoli ca să puteţi gestiona situaţii de acest fel. Să fiţi cu conţtiinţa împăcată că aţi făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a evita dezastre", a spus prefectul Avram.

Tot cu aceeaşi ocazie, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Florentin Vlad, le-a cerut directorilor de şcoli să nu folosească substanţe pirotehnice în cadrul manifestărilor care vor fi organizate în preajma sărbătorilor de iarnă şi să semnaleze orice ilegalitate privind omerţul cu aceste substanţe pirotehnice în interiorul şcolilor. 

Vă mai recomandăm:

Cum sunt instruiţi copiii la şcoală să reacţioneze în caz de incendiu

Pericol de incendiu în şcoli! Să învăţăm din măsurile de siguranţă luate în şcolile şi căminele din Marea Britanie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările