De ce e periculos să consumi carnea unui miel mai mic de 15 kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de colagen este foarte mare în mieii tineri, iar ficatul nu produce suficiente enzime pentru a digera acest colagen, ceea ce poate duce la grave probleme digestive.

Mielul pentru masa de Paşte este atât o tradiţie, cât şi o cheltuială pentru foarte mulţi români. Cu patru-cinci zile înainte de Paşte, pieţele de animale din judeţe se umplu de miei, pentru ca cei care nu au rude în mediul rural sau un fermier cunoscut să aibă ocazia de a şi-l procura. 

Există însă o mare greşeală, pe care multe persoane o fac atunci când îşi cumpără animalul pentru sacrificare. Uitându-se şi la buget, dar ţinând cont şi de faptul că Paştele e o sărbătoare care trecere rapid, mulţi evită să facă risipă alimentară, iar pentru acest lucru urmăresc să cumpere un miel mai mic, de până în 15 kilograme.

Nimic mai greşit, afirmă medicii veterinari, care avertizează că un miel prea mic poate cauza mai multe probleme la masa de Paşte, decât bucurii.

„Mieii cu o greutate sub 15 kg au un conţinut foarte mare de apă şi de colagen, care este toxic pentru ficat. Colagenul nu se digeră, nu produce ficatul enzimă necesară pentru a fi descompus în organism. Dacă punem la socoteală că foarte multă lume vine după o perioadă de post şi se aşează la masă, consumul de carne de miel prea tânăr poate crea neplăceri de ordin digestiv“, afirmă Vasile Deac, medic veterinar. 

Tot acesta mai afirmă că că randamentul cărnii de miel la un miel sub 15 kilograme, respectiv carnea bună de gătit cu care se rămâne după curăţare şi eviscerare, este foarte mic. 

„Rămâi undeva cu 5 kilograme de carne dintr-un miel sub 15 kg, pentru că el conţine foarte multă apă. Asta înseamnă că din miel rămâi cu 30%. E recomandat să fie cumpăraţi de la  o greutate de 18-20 de kilograme în sus, când deja randamentul se schimbă, adică creşte, iar cantitatea de colagen scade“, mai afirmă veterinarul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite