Un nou reportaj în presa internaţională despre Râmnicu Vâlcea şi hackerii care au speriat Vestul

Un nou reportaj în presa internaţională despre Râmnicu Vâlcea şi hackerii care au speriat Vestul

Hackerii români prejudiciază anual sute de persoane din America şi Europa. Foto arhivă Adevărul

Oraşul Râmnicu Vâlcea sau Hackerville, cum este cunoscut în toată lumea, a fost vizitat recent de ziariştii de la Reuters. Echipa agenţiei de presă a stat de vorbă cu elevi de la Colegiul Naţional „Matei Basarab”, dar şi cu poliţişti implicaţi în destructurarea reţelelor care practica pirateria informatică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Investigatorii au constatat rapid că, deşi nu este un oraş bogat, pe străzi circula destul de multe maşini scumpe. În urma discuţiilor cu elevi din Râmnic, jurnaliştii au aflat că pentru tinerii vâlceni este destul de uşor să folosească un calculator în condiţiile în care, în aproape toate toate unităţile de învăţământ, se predau ore de informatică. 

În plus, pentru a practica pirateria pe internet nu este nevoie de un calculator performant, iar hackerii vâlceni au făcut foarte mulţi bani din naivitatea a sute de mii de străini. Infractorii cibernetici vânzându-le europenilor şi americanilor chiar şi produse inexistente. 
Echipa Reuters care s-a deplasat în România nu a reuşit să stea de vorbă cu hackeri din Râmnicu Vâlcea sau Drăgăşani. În urmă cu doi ani, francezii de la publicaţia „Le Monde” au obţinut o declaraţie despre cum operează hackerii chiar de la un tânăr care practica pirateria informatică.

„Cel mai uşor e cu americanii. Uneori, prada este de câteva zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari. Vindem produse fictive, clonăm site-uri de vânzări online şi furăm date de card de credit. Folosim  «catâri financiari», a căror singură sarcină este să scoată banii care ajung în conturi din Europa şi să ni-i trimită prin Western Union”, declara un hacker, sub protecţia anonimatului, publicaţiei franceze.

În 2012,  România ocupa locul 7 într-un top mondial al atacurilor cibernetice. Într-un singur an, hackerii au produs pagube de aproape un miliard de dolari. 

Hackerii din Râmnicu Vâlcea s-au făcut cunoscuţi încă din 2006, când au scos la vânzare, pe eBAY, mall-ul din centrul oraşului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările