O măicuţă, în căutare de piese de muzeu şi fotografii inedite, a găsit un proiectil funcţional din Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectil funcţional din Primul Război Mondial găsit de o măicuţă într-un cătun de la poalele munţilor din Vâlcea Foto Adevărul
Proiectil funcţional din Primul Război Mondial găsit de o măicuţă într-un cătun de la poalele munţilor din Vâlcea Foto Adevărul

Descoperirea muniţiei vechi de un secol, a avut loc la poalele Munţilor Cozia, într-un cătun părăsit din satul Rădăcineşti - comuna Berislăveşti, judeţul Vâlcea.

Cea care a descoperit proiectilul este o măicuţă de la o mănăstire din Defileul Oltului, comuna Racoviţa, acelaşi judeţ, aflată dincolo de munţi, în partea de nord a zonei în care s-a găsit proiectilul. 

Femeia căuta piese vechi cu care ar putea să facă un muzeu, când a aflat de cătunul părăsit din Berislăveşti. Proiectilul l-a găsit întâmplător în timp ce fotografia zona. 

A văzut la un moment dat nişte anvelope pe un morman de pământ aşezate ca o amenajare pentru flori. I-a atras apoi atenţia un obiect care s-a dovedit a fi un proiectul cu toate componentele funcţionale, inclusiv elementul declanşator, cu focosul netras, ce provenea din Primul Război Mondial, după cum avea să se dovedească ulterior. 

Imediat a sunat la 112 şi la faţa locului au ajuns specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Aceştia au izolat zona şi au luat toate măsurile pentru a ridica muniţia şi a o transporta în condiţii de siguranţă până la  un depozit special, de unde ulterior va fi dusă pentru a fi detonată.

Proiectil activ din Primul Război Mondial găsit de o măicuţă într-un cătun de la poalele munţilor din Vâlcea Foto Adevărul

Proiectil funcţional din Primul Război Mondial găsit de o măicuţă într-un cătun de la poalele munţilor din Vâlcea Foto Adevărul

„Cu puţin timp în urmă,  a fost ridicat un element de muniţie din comuna Berislăveşti. Echipa pirotehnică, din cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea, a efectuat operaţiunile specifice pentru cercetarea terenului, ridicarea şi transportul unui proiectil exploziv, de calibru 75 mm”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu.

Aceeaşi sursă a transmis şi o serie de recomandări pentru astfel de situaţii: „În cazul descoperirii muniţiei rămase neexplodate, trebuie respectate o serie de măsuri de prevenire a unor situaţii nedorite:

- nu trebuie folosite ca obiecte de joacă; - nu trebuie mişcate; - nu trebuie atinse; - nu trebuie lovite; 

- nu trebuie detonate focosul sau alte elemente componente; - în zonele unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu trebuie executate săpături, şi nu trebuie aprins focul iar circulaţia oamenilor şi animalelor în apropiere trebuie restricţionată. În cazul în care sunt descoperite elemente de muniţie, trebuie anunţată de urgenţă Poliţia, Primăria sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la numerele de telefon 112 sau 0250.742.802, pentru a înlăturarea unei detonări accidentale”.

Întreaga zonă muntoasă, în special pe partea estică a râului Olt, a judeţului Vâlcea, este plină de vestigii rămase încă de pe vremea dacilor şi romanilor - nenumărate castre romane -, dar şi din Primul Război Mondial, când pe culmile ce străjuiesc Valea Oltului s-au dat nenumărate lupte. Comuna Berislăveşti se află chiar la poalele munţilor pe drumul dintre staţiunea Călimăneşti şi Curtea de Argeş. Astfel de descoperiri, precum cea făcută de călugăriţa din Racoviţa la Berislăveşti, nu mai sunt o raritate în zonă.

Vă mai recomandăm şi:

Scandalul Brukenthal. Naţionaliştii critică statuia baronului de la Sibiu, istoricii îi contrazic FOTO

Experienţa călătoriei într-un „loc incredibil” din România, catalogată de italieni „magică şi suprarealistă”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite