Vâlcea: 10 biserici şi mânăstiri într-o singură comună şi doar şapte spitale în întreg judeţul

0
0
Mănăstirea de pe Valea Băiaşului, ctitoria omului de afaceri Frank Timiş. Foto ziarullumina.ro
Mănăstirea de pe Valea Băiaşului, ctitoria omului de afaceri Frank Timiş. Foto ziarullumina.ro

În Vâlcea, opulenţa aşezămintelor monahale de zeci de milioane de euro contrastează puternic cu sărăcia lucie în care trăiesc vâlcenii din mai multe localităţi.  De exemplu, în Racoviţa-una din cele mai sărace localităti, sunt zece biserici şi mânăstiri. Patru din lăcaşurile de cult de aici au fost construite de afaceristul Frank Timiş, cunoscut şi ca părintele “Roşiei Montana”.

În Racoviţa, o comună cu 1 800 de locuitori, au fost construite începând cu 2008 nu mai puţin de patru mânăstiri, toate ctitorii ale omului de afaceri Frank Timiş. Lăcaşurile de cult au răsărit într-un timp record în satele Racoviţa, Gruiu Lupului, Blănoiu şi Copăceni, pe Valea Băiaşului.  

Complexul de pe Valea Băiaşului, un impunător aşezământ monahal ce a fost gândit iniţial ca un centru social, a fost construit în 2013, în 3 luni şi 15 zile efective de lucru, sub directa supraveghere a IPS Gherasim, fostul arhiepiscop al Râmnicului, şi a episcopului vicar Emilian Lovişteanul. 

Potrivit arhiram.ro, complexul se întinde pe o suprafaţă de 10 000 de metri pătraţi, este înconjurat de ziduri mari de beton, precum o cetate, şi cuprinde o biserica mare în formă de cruce cu laturile egale, acoperită cu tablă de cupru, 120 de camere, doua săli de mese, o sală de conferinţă, o sală centrală, spălătorie şi două bucătării. 

Deşi destinaţia iniţială a fost aceea de centru social pentru copiii ce provind din familii nevoiaşe,  la scurt timp de la inaugurare, Centrul social - filantropic „Renaşterea Loviştei” a fost transformat în mânăstire. 

“Nu ştiu de ce a primit o altă destinaţie. Noi am vrut să fie un centru pentru copiii din Ţara Loviştei, pentru că aveam nevoie de un astfel de sprijin. Acum nu mai are nici măcar denumirea de centru social, iar biserica funcţionează pe lângă Mânăstirea Cozia”, precizează Sonia Iliescu, primarul comunei Racoviţa. 

Pe lângă mânăstirile ctitorite de Frank Timiş, localnicii din Racoviţa se pot ruga şi la Mânăstirea Cornetu, dar şi la bisericile din satele Copăceni, Balota, Gruiu-Lupului, Brad-Clocotici sau Racoviţa. 

FOTO mânăstireablănoiu.ro

biserici din valcea

Peste 300 de biserici şi doar şapte spitale

Judeţul Vâlcea ocupă locul II pe ţară, după Neamţ, în ceea ce priveşte numărul lăcaşelor de cult, cu peste 320 de mânăstiri, schituri şi biserici. La un calcul simplu, o parohie deserveşte până la 1 200 de locuitori. Nu la fel de bine stau vâlcenii la capitolul unităţi medicale, în judeţ existând doar şapte spitale, din care unul de psihiatrie şi unul de boli pneumoftiziologice, la 370 000 de locuitori. În cazul urgenţelor majore, vâlcenii sunt transportaţi de la spitalele orăşeneşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. 

Zeci de şcoli şi grădiniţe închise în 2014

În timp ce bisericile apar ca ciupercile după ploaie, şcolile din Vâlcea se inchid una câte una. Anul trecut, din cauza problemelor financiare şi a numărului din ce în ce mai mic de elevi, conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea a închis nu mai puţin de 58 de unităţi de învăţământ şi a transformat alte opt şcoli gimnaziale în şcoli primare. În întreg judeţul  mai sunt în acest moment doar 120 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi puţin peste 4000 de cadre didactice. 

De remarcat este faptul că autorităţile locale se străduiesc de opt ani să construiască un campus şcolar în oraşul Călimăneşti, în timp ce în Racoviţa a fost construită o mânăstire în doar trei luni. 

biserici valcea

FOTO manastireablanoiu.ro

Mai multe - Râmnicu Vâlcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite