Imagini spectaculoase surprinse cu drona pe cele mai frumoase trasee de iarnă din Carpaţi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Naţional Buila Vânturariţa - zona Mănăstirii Pătrunsa - Vâlcea Foto Adevărul - credit Cătă Cătălin
Parcul Naţional Buila Vânturariţa - zona Mănăstirii Pătrunsa - Vâlcea Foto Adevărul - credit Cătă Cătălin

Buila - Vânturariţa este al doilea parc naţional din judeţul Vâlcea şi cel mai mic din ţară. Face parte din Oltenia de sub Munte - un Geoparc protejat UNESCO.

Nimic nu e mai frumos iarna decât o excursie pe munte. De la începutul acestui an, zeci de turişti au străbătut culmile muntoase ale Parcului Naţional Buila - Vânturariţa, pe diverse trasee, în ciuda frigului şi a zăpezii. Iar ce au văzut au imortalizat cu ajutorul camerelor de fotografiat / filmat şi al dronelor şi au postat pe diverse site-uri de socializare. 

GALERIE FOTO SURPRINSE CU DRONA SAU APARATUL DE FILMAT ÎN PN BUILA - VÂNTURARIŢA

„Ne-a cucerit instant, în special datorită „sălbăticiei” sale. Potecile nu sunt aglomerate, semnele lăsate de oameni sunt rare, iar peisajul este unul minunat. Pe lângă asta, oferă trasee atât pentru începători, cât şi pentru cei mai avansaţi. Cum s-a văzut întreg peisajul de la înălţime? Pur şi simplu magic! Iată fotografiile aeriene, dar şi filmul acestei călătorii”, au mărturisit turişti care au început anul chiar pe crestele muntoase.

Şi nu sunt singurii care au rămas impresionaţi de Buila - Vânturariţa. 

Şi alţi iubitori ai muntelui au imortalizat drumeţiilor lor în Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, iar rezultalele le-au postat pe conturile de pe reţelele de socializare.

Unele imagini surprind privelişti ca-n basme, realizate, spre exemplu în zona Mănăstirii Pătrunsa, considerată a fi cel mai izolat loc monahal secular din ţara noastră, având în vedere altitudinea la care a fost construită şi greutatea cu care se ajunge la această destinaţie, indiferent de anotimp. 

Pătrunsa este locul în care latifundiarul din Pipera, Gigi Becali îl tot vizitează de câţiva ani încoace şi unde a declarat chiar că ar dori să se retragă la un moment dat. Oamenii locului susţin că şi-ar fi cumpărat nişte terenuri în zonă şi chiar o turmă de oi. De altfel, la fel cum procedau boierii de odinioară, şi Becali a ajutat financiar de-a lungul timpului acest lăcaş de cult

Mănăstirea se află pe un trase spectaculos ales de nişte temerari care au pornit în aventura lor din zona Schitului Pahomie, un lăcaş de cult unic în România, acoperit pe aproape două treimi de stânca pe care a fost construit, în urmă cu cinci secole. Este străjuit la intrare de o micuţă cascadă, cunoscută drept Izvorul Frumos, deasupra căreia călugării au amplasat două icoane şi o cruce.

De altfel, până la Pahomie se poate ajunge şi cu maşina pe un frumos drum de munte. De preferat ca autoturismul să fie cu tracţiunea integrală, echipat de munte, mai ales în această perioadă, când riscul de a rămâne înzăpezit este destul de mare. 

Traseul din videoclip pleacă, aşa cum spuneam de la Pahomie şi se îndreaptă spre Ştevioara – Vânturariţa - Curmătura Builei – Pătrunsa şi se întoarce tot la Pahomie. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din Buila, atingând vârfuri care oferă panorame care-ţi taie răsuflarea asupra Munţilor Căpăţânii / Parâng, dar şi asupra zonei de sub munte. 

Locul a fost considerat cel mai frumos din ţară şi de către o echipă de voluntari străini care au locuit timp de un an de zile în ţara noastră şi au vizitat Parcul Naţional Buila - Vânturariţa de mai multe ori, motiv pentru care au realizat un clip de promovare în afara graniţelor ţării a zonelor vizitate cu imagini şi impresii. „Buila este cel mai frumos loc din România în care puteţi merge. Vă puteţi uita de jur împrejur, oriunde priviţi, spre est, vest, nord sau sud aveţi parte de privelişti magnifice”.

„Marcajele nu se văd pe zăpadă, decât cele din pădure, dar la noi e ”acasă” - acolo. N-am folosit gheruţe pentru că era zăpadă proaspătă. Dar, iarna, îţi trebuie neapărat colţari. Sunt zone viscolite cu gheaţă”, a comentat la postare unul dintre drumeţi.

Pătrunsa şi Pahomie mai sunt cunoscute drept „Meteorele” României, pentru că la fel ca suratele lor din Grecia se află pe munte / stânci. 

Drumul „Meteorelor României”, trece prin Râmnicu Vâlcea şi se îndreaptă spre staţiunea Băile Olăneşti. Înainte de a intra în staţiune, în satul Cheia se virează la stânga spre Schitul Iezer, un alt lăcaş de cult secular. Aici este una dintre porţile spre Parcul Naţional Buila - Vânturariţa şi mai facilă, probabil, pentru drumeţiile pe picioare.

În PN Buila Vânturariţa se poate ajunge însă şi prin alte localităţi de la baza munţilor, precum Bărbăteşti sau Costeşti, dar ascensiunea pe munte din aceste zone este mai anevoioasă, dar şi mai specială.

Alături de localităţile care îl înconjoară, parcul face parte din Oltenia de Sub Munte - Geoparc Aspirant UNESCO, după modelul altora din ţara noastră care urmăresc să pună în valoarea tot ce are mai de preţ zona şi locuitorii săi. Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, care are ca limite, deocamdată, graniţele a şase localităţi vâlcene, din creasta Căpăţânilor, până pe la DN 67. Proiectul e doar în Vâlcea fiind un proiect al Asociaţiei Kogayon şi al partenerilor săi. Alte informaţii despre limitele geoparcului şi nu numai se pot găsi AICI. În ciuda denumirii, PN Buila - Vânturariţa se află chiar în mijlocul geoparcului, întrucât comunităţile de la baza munţilor sunt proprietare pe mare parte din aceste zone montane. 

Întregul ţinut montan este plin de legende despre haiduci, legionari, comori, mistere, sihaştri şi istorie. 

Salvamontiştii vâlceni au atrag atenţia iubitorilor de munte să nu se aventureze până în luna martie în zonele aflate la peste 1800 de metri altitudine, unde stratul de zăpadă este instabil, iar pericolul de producere a avalanşelor extrem de crescut. Sunt preconizate precipitaţii importante cantitativ şi pe arii mai extinsă în zonele montane ale Vâlcii, după data de 23 iunie, potrivit ANMH.

Vă mai recomandăm şi: 

Staţiune şi drumuri montane închise din cauza zăpezii. Indicatoarele rutiere, date jos de turişti

Nebunie pe drumuri şi pe pârtiile închise din Vâlcea: „Se putea schia mai bine decât la Sinaia” FOTO VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite