Cum acţionează, în cuplu, hoţii de buzunare: „Urmăresc bătrânii, unul se bagă în vorbă, iar altul fură”

Cum acţionează, în cuplu, hoţii de buzunare: „Urmăresc bătrânii, unul se bagă în vorbă, iar altul fură”

Filaj al unor hoţi de buzunare - tentativă de furt dejucată de o trecătoare cu concursul unui echipaj de jandarmi vâlceni Foto IJJ Vâlcea

O tentativă de furt din buzunare a fost dejucată de o trecătoare, prilej cu care a ieşit la iveală şi mecanismul de acţiune al infractorilor. Cuplul de hoţi era filat de ceva vreme de un echipaj de jandarmi. Fapta s-a petrecut în Râmnicu Vâlcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întâmplarea a avut loc luni după-amiaza, 26 octombrie, într-o staţie de autobuz din Râmnicu Vâlcea. O femeie în vârstă s-a aşezat pe o bancă în aşteptarea autobuzului, când lângă ea s-a aşezat un cuplu tânăr. 
 
Cei doi au intrat în vorbă cu victimă, distrăgându-i atenţia, moment în care unul dintre ei a început să-i caute prin geantă. Gestul a fost surprins de o trecătoare, care i-a atras atenţia bătrânei că este jefuită. 
 
Imediat în zonă şi-a făcut apariţia şi un echipaj de jandarmi, care se ocupa cu filajul cuplului. Aceştia se aflau într-o misiune de patrulare, când au observat comportamentul suspect al cuplului. 
 

„Se tot băgau în seamă cu câte o bătrânică”

 
Tinerii păreau să nu aibă nici o preocupare în afară de a se băga în vorbă cu toţi bătrânii. 
 
Jandarmii i-au văzut iniţial în zona Spitalului Vechi din Râmnicu Vâlcea şi i-au urmărit zeci de minute pe străduţe,  până au ajuns în Cartierul Nord, într-o staţie autobuz. Aici au observat cum au abordat o femeie în vârstă, care aştepta o cursă de transport în comun. 
 
 
 

Filaţi de jandarmi pe străzile din Râmnicu Vâlcea

 
„În data de 26 octombrie, ora 16:00, echipajul de jandarmerie aflat în serviciu pe raza Cartierului Nord din Râmnicu Vâlcea a observat doi tineri, ce păreau a fi un cuplu, cu un comportament suspect. 
 
Jandarmii i-au supravegheat discret şi au observat că cei doi urmăreau persoane vârstnice vulnerabile şi intrau în vorbă cu acestea. Sub pretextul că vor să le acorde ajutor: să care bagajele, să traverseze, etc. urmau să profite de neatenţia şi încrederea victimelor pentru a le sustrage bunuri din geantă sau buzunare”, a explicat modul de operare al cuplului purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea, Teodora Cincă. 
 

„Dar pensie aveţi? Cât primiţi?”

 
La un moment dat, într-o staţie de autobuz, cuplul s-a oprit pe o bancă. O femeie în vârstă care aştepta autobuzul, pe o altă bancă, le-a captat atenţia. Când au fost siguri că bătrâna este neînsoţită, s-au aşezat lângă aceasta. 
 
Tânăra a intrat în vorbă cu femeia şi a început să-i pună tot soiul de întrebări care, în mod normal, ar fi trebuit să-i ridice interlocutoarei măcar nişte semne de întrebare, venite din partea unei necunoscute: „De unde sunteţi? Unde locuiţi? Locuiţi singură? Sunteţi pensionară? Cât aveţi pensie? ş.a.m.d., după cum aveau să constate ulterior jandarmii.  

Deconspiraţi de o trecătoare

 
Surprinşi de trecătoare, în timp ce operau, hoţii au încercat să distragă atenţia de la ei, moment în care au intervenit jandarmii ca situaţia să nu escaladeze. Din păcate, femeia care a intuit intenţia celor doi tineri nu a vrut să meargă la Poliţie să depună mărturie, motivând că trebuie să ajungă la destinaţie urgent. 
 
„În staţia Elegant, aceştia s-au aşezat pe bancă lângă o femeie în vârstă. Tânăra a intrat în vorbă cu femeia, în timp ce băiatul încerca să îi deschidă geanta. O doamnă care a observat gestul  băiatului, a atenţionat bătrâna că i se umblă în geantă, moment în care şi-a facut apariţia şi echipajul de jandarmerie”, a mai precizat reprezentanta IJJ.
 

Prinşi în flagrant, nu au recunoscut fapta

 
Enervat că a fost deconspirat, hoţul a început să facă scandal, nerecunoscând că umbla în geanta femeii. Cu toate acestea, cuplul şi victima lor au ajuns la sediul Poliţiei din Râmnicu Vâlcea pentru declaraţii. Aici, bătrâna a mărturisit că nu a bănuit nimic din ce se întâmplă. 
 
„Deşi tânărul a fost prins în flagrant, acesta nu şi-a recunoscut fapta, spunându-le jandarmilor că doar asista la dialogul dintre cele două, până la sosirea autobuzului.
 
Jandarmii au condus tinerii la sediul Poliţiei, au întocmit actul de sesizare privind infracţiunea de furt asupra tânărului în vârstă de 24 ani, urmând a fi predat pentru continuarea cercetărilor.
 
De asemenea, bătrâna în vârstă de 75 ani a fost condusă în siguranţă de către jandarmi până la domiciliu”, a mai subliniat Teodoroa Cincă.
 
Plecând de la acest caz, despre care bănuiesc că nu este singular, jandarmii recomandă tuturor românilor „să fie vigilenţi atunci când sunt abordaţi de persoane necunoscute”.
 
 
Vă mai recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările