Zece interlopi din Prahova, reţinuţi de DIICOT. Sunt acuzaţi de incendieri cu cocktail Molotov, sechestrare, lupte de stradă şi ameninţări cu moartea

Zece interlopi din Prahova, reţinuţi de DIICOT. Sunt acuzaţi
de incendieri cu cocktail Molotov, sechestrare, lupte de stradă şi ameninţări cu moartea

Rudele suspecţilor au făcut scandal în faţa sediului DIICOT. Poliţiştii au scos pistoalele

Zece membri ai unui clan interlop din Prahova, în frunte cu liderul lor, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT din Ploieşti în urma unor percheziţii care au avut loc, marţi în Ploieşti, dar şi în alte localităţi din ţară. Suspecţii sunt acuzaţi, printre altele, trafic de persoane şi şantaj.

Aceştia au fost încătuşaţi, marţi noapte, după  audieri care au durat pe tot parcursul zilei. În timpul anchetei, în faţa sediului DIICOT din Ploieşti, au avut loc mai multe conflicte între rudele celor aduşi la Parchet pentru a fi audiaţi. Poliţiştii care au intervenit pentru a aplana scandalurile au fost nevoiţi chiar să scoată pistolul. Nu a fost nevoie însă ca arma să fie folosită. Scandalul a fost provocat de apariţia unui membru al clanului considerat ”tradător”. Acesta se pare că ar fi făcut mai multe denunţuri la DIICOT.

În plus, marţi 6 noiembrie, cât timp au durat audierile, la DIICOT a fost solicitată Ambulanţa de cel puţin trei ori. Potrivit unor surse, medicii au fost solicitaţi să acorde asistenţă medicală unui bărbat în vârstă de 44 de ani care acuza ”pusee de tensiune”.

Potrivit unor surse, liderul grupării este cunoscut drept Narcis Bărbosu, un personaj cunoscut în Ploieşti în special pentru afaceri controversate.

Ce spun procurororii

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M.A., M.M., M.S., M.R., M.C.R., M.I., Z.M.D., Z.P.M., R..V şi B.I.F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi şantaj.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2019, inculpatul M.A. (persoană cunoscută în mediul interlop ca având ca preocupare săvârşirea de infracţiuni în urma cărora poate dobândi foloase patrimoniale importante) pe baza relaţiilor de rudenie şi cu sprijinul fraţilor săi, a constituit şi consolidat un grup infracţional organizat profilat în special pe săvârşirea de infracţiuni cu violenţă, precum şi infracţiuni de şantaj, înşelăciune, lipsire de libertate, activităţi infracţionale prin care aceştia au urmărit ca şi scop final obţinerea unor foloase patrimoniale însemnate.
Această grupare infracţională este cunoscută ca fiind un clan important în mediile interlope din municipiul Ploieşti şi judeţul Prahova, la grupul infracţional constituit aderând şi alte persoane.

Astfel, pentru soluţionarea unor dispute financiare şi pentru impunerea autorităţii în faţa unor grupări sau persoane rivale membrii grupului recurgeau la acţiuni violente, ameninţări şi distrugeri de bunuri.
 

În interiorul grupului a existat o ierarhie strictă, respectiv, inculpatul M.A. era liderul şi coordonatorul grupului, fraţii săi având rolul de locotenenţi care asigurau comunicarea între membrii simpli şi lider.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că, una dintre victimele acestui grup, sub pretextul de a i se oferi protecţie, a fost permanent sub supraveghere şi controlul membrilor grupului (victima a locuit efectiv într-o anexă a unui imobil care aparţine unuia dintre membrii grupului).
 

S-a reţinut faptul că, persoana vătămată a fost constrânsă să locuiască în anexa respectivă deoarece membrii grupului au intenţionat să o inducă în eroare şi să o deposedeze (prin încheierea unui contract) de locuinţa sa situată pe raza municipiului Ploieşti. De asemenea, sub diferite pretexte, membrii grupului şi-au însuşit toate sumele de bani pe care victima le primea ca şi salariu.
 

Totodată, acelaşi imobil a făcut obiectul unei convenţii încheiate la sediul unui birou notarial între victimă şi o altă persoană, convenţie în care cei doi s-au angajat să perfecteze, în viitor, un schimb de imobile.
Vizând acest imobil, la data de 21.09.2019, s-a produs un incident violent între persoana vătămată şi membrii clanului, acţiunile violente având ca scop principal determinarea victimei să renunţe la “afacerea” cu imobilul sus-menţionat.
 

Astfel, la data de 20.09.2019, inculpaţii M.S. şi Z.M.D., s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate, situată în municipiul Ploieşti, solicitând acesteia să reununţe la convenţia încheiată în faţa notarului, cu motivarea că imobilul pe care urma să-l obţină la schimb ”este situat pe strada lor”.

Ambulanţa a fost solicitată de trei ori la sediul DIICOT în timpul audierilor 

Persona vătămată a refuzat, iar în cursul zilei de 21.09.2019, în jurul orei 17.00, membrii grupului infracţional, precum şi alte persoane, înarmaţi cu bâte, topoare, săbii şi alte obiecte contondente sau tăietoare, au pătruns fără drept în curtea locuinţei persoanei.
Persoana vătămată a fost lovită cu arme albe de către inculpaţii M.M. şi M.S., iar ca urmare a agresiunilor la care a fost supusă, aceasta a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale.
De asemenea, persoanele care au pătruns fără drept în curtea locuinţei persoanei vătămate şi au tulburat linişte publică, au provocat multiple distrugeri autoturismului acestuia şi au spart geamurile de la locuinţă.

Sediu de firmă incendiat cu cocktail Molotov


De asemenea, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că, pe fondul unei ”dispute de afaceri” din 2014 privind o licitaţie de achiziţionare de reziduuri petroliere, între inculpatul M.A., ceilalţi membri ai grupului său şi două persoane vătămate (parteneri de afaceri) s-a iscat o situaţie conflictuală.
În ziua de 25.09.2019 persoana vătămată a fost apelată de către o persoană necunoscută care, sub pretextul unei tranzacţii cu reziduuri petroliere, a stabilit o întâlnire cu aceasta, în zona pasajului rutier D.N.1.
În zona intersecţii giratorii D.N.1. cu A.3. din comuna Bărcăneşti, lângă autoturismul condus de către victimă, parcat într-un refugiu, s-au oprit două autoturisme care au blocat autovehiculul persoanei vătămate.

Afaceri cu reziduuri petroliere


Din autoturismele respective au coborât inculpaţii M.M., R.V., B.I.F., M.R., M.C.R., precum şi alte 2-3 persoane, care i-au adresat ameninţări cu moartea şi acte de violenţă, pentru ca să determine persoană vătămată să le remită la o dată ulterioară suma de 500 000 lei, sumă care ar fi reprezentat venitul nerealizat de către inculpatul M.A., ca urmare a pierderii licitaţiei cu reziduuri petroliere.
În noaptea de 03/04.10.2019, inculpaţii M.M., M.I., R.V., M.S. şi alte 2-3 persoane, fiind determinaţi de către liderul grupului, inculpatul M.A., s-au întâlnit în incinta unei benzinării din municipiul Ploieşti, după care s-au deplasat cu două autoturisme pe D.N. 1B, în direcţie comunei Colceag, sat Inoteşti, judeţul Prahova.


În satul Inoteşti, inculpaţii s-au deplasat până la sediul unei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate prelucrarea/reciclarea de reziduuri petroliere şi au aruncat în curtea imobilului o sticlă incendiară, tip ”Coctail Molotov”.


Propagarea unui incendiu în curtea unităţii comerciale a fost împiedicată prin faptul că sticla incediară a căzut pe o platformă de beton, precum şi urmare a intervenţiei paznicului prezent la faţa locului care stopat focul prin folosirea unui extinctor.

Ce au găsit procurorii la percheziţii


Ca urmare a actelor de ameninţare şi a acţiunilor de intimidare persoana vătămată a remis la data de 29.10.2019 membrilor grupului infracţional organizat suma de aproximativ 40 000 Euro.
Suma respectivă a fost înmânată de către membrii grupului, pentru păstrare, concubinei inculpatului M.A., la solicitarea acestuia.


La data de 06.11.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au efectuat un număr de 10 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a municipiului Ploieşti, la locuinţele inculpaţilor.


Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, suma de aproximativ 40.000 de euro, înscrisuri, un pistol de tip airsoft, săbii, precum şi alte obiecte contondente.
În cursul zilei de azi, inculpaţii reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ – SIC şi SICE, precum si al cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Matei Basarab.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: