Nunţile între copii, fenomen tot mai frecvent în România. „Îşi vând copiii sub pretextul unei tradiţii care nu există”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsătoriile între copii, un fenmen care a luat amploare în România FOTO Arhivă Adevărul
Căsătoriile între copii, un fenmen care a luat amploare în România FOTO Arhivă Adevărul

Denumite oficial căsătorii timpurii, nunţile între copii au explodat în ultimii doi ani în România, fenomenul fiind catalogat chiar de către liderii rromilor drept o „barbarie, o crimă”, care trebuie stopată de urgenţă.

Instanţele din toată ţara abundă în solicitări de aprobare a unor asemenea căsătorii, multe soluţionate favorabil

Din 2019 şi până în prezent, instanţele civile din toată ţara sunt solicitate să aprobe căsătoriile între minori, aroape în fiecare judeţ existând zeci de dosare de acest tip, în mare parte soluţionate favorabil.

S-a ajuns până acolo încât unele familii de rromi, mai ales din zona Mureşului sau Olteniei, îşi căsătoresc copiii de la vârste extrem de fragede, trei sau patru ani, făcând din asta un motiv de mândrie pe reţelele de socializare.

Când ai voie să te căsătoreşti înainte de majorat

În România, vârsta legală pentru căsătorie este cea de 18 ani pentru ambii soţi, însă Codul Civil face anumite concesii, pentru motive temeinice, tinerilor care au împlinit 16 ani, invocându-se interesul superior al copilului. „Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului”, coform Codului Civil.

Instanţele abundă în solicitări de aprobare a căsătoriilor timpurii

În judeţul Prahova, Judecătoria Mizil, oraş unde există o importantă comunitate de rromi, a soluţionat din 2019 şi până în prezent şase dosare care au avut ca obiect: ”căsătorie minor”, trei dintre acestea fiind aprobate. La Judecătoria Ploieşti au fost şapte cereri de acest fel în perioada menţionată, iar situaţii similare au fost înregistrate şi la Câmpina sau la Vălenii de Munte. În general, judecătorii aprobă o astfel de căsătorie atunci când relaţia de cuplu este deja consumată, când tinerii declară că locuiesc împreună, iar viitoarea soţie este deja însărcinată.

Reprezentanţii administraţiilor publice locale sunt la curent cu acest fenomen şi spun că în spatele acestor căsătorii premature se ascunde şi un oarecare interes financiar, acesta justificând graba cu care vor să-şi legalizeze relaţia. De regulă, tinerii însurăţei cu acte pleacă în ţări din Europa, în general în Germania sau în nord, unde beneficiază de ajutoare sociale considerabile mai ales dacă respectiva familie are şi copii.

„Legile nescrise ale rromilor nu recunosc căsătoriile între copii”

Daniela Irina Măgureanu, preşedintele Departamentului Femeilor Rom din Partida Romilor Pro-Europa Romania, a declarat într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” că este revoltată de explozia de căsătorii între copii care se practică în comunităţile de rromi, la adăpostul unei tradiţii inventate. „Au ajuns la un număr foarte ridicat! Suntem în situaţia în care vedem că marea majoritate îşi mediatizează pe reţelele de socializare copiii în vârstă de trei, patru, cinci ani. Şi eu m-am înfiorat, vâzând asemenea barbarie. Este o crimă. Nici nu pot să-mi permit să pronunţ căsătorii timpurii. Este ceva prea în afară de căsătorie. În primul rând sunt copii şi sunt foarte revoltată din cauza aceastei probleme. Vorbim de tradiţii. Astea nu sunt tradiţii. Eu, fiind o femeie rom tradiţională, vă pot spune că nu sunt recunoscute aceste căsătorii între copii conform legilor nescrise ale romilor”, a declarat Irina Daniela Măgureanu.

„Este o invenţie”

Aceasta este de părere că o nuntă timpurie nu este altceva decât o vânzare de copii, motivul principal fiind sărăcia. Conform acesteia, tradiţia rromani se referă la căsătoriile aranjate între familii, când mirii „îşi pun inelul”, dar relaţia lor este intens monitorizată de către părinţi şi nu ajunge să se consume la o vârstă fragedă. „Ajung să-şi vândă copiii sub pretextul căsătoriei. Sub pretextul tradiţiei. Nu este adevărată. Ia să vedem dacă găsim un rom să ne spună ce înseamnă tradiţia rromani. Este o invenţie”, susţine Irina Măgureanu.

Nu aveau curajul să iasă în evidenţă

Preşedintele Departamentului Femeilor Rom a precizat că urmăreşte intens comunităţile de romi, fiind surprinsă că în ultima perioadă familiile care aleg să-şi căsătorească copiii de mici nu se mai feresc, ba din contră fac din asta un motiv de mândrie şi îşi expun pe reţelele de socializare copiii. „Eu ştiam că există, dar se mai ascundeau, nu aveau aşa curajul să iasă în evidenţă. Acum, este o explozie. Tik Tok-ul este plin. Era un copil, un băiat de 11 ani, pe care îl căsătoreau cu o fată de 16 ani. Am văzut o fetiţă, cred că avea trei sau patru ani, prin Strehaia, şi o pusese pe un scaun şi ce mai cântau şi mai dansau: ”Nora mea, nora mea”. Vă daţi seama? Sunt situaţii actuale. Nu se mai stingheresc de nimic. Nu trebuie lăsaţi. Pentru mine sunt importanţi copiii”, spune Irina Măgureanu.

Aceasta susţine că fenomenul ar fi putut fi oprit dacă mediatorii sociali, sanitari sau şcolari s-ar fi implicat mai mult şi ar fi intrat în comunităţile de romi care au astfel de practici pentru a salva copiii.

Tam-tam-uri fără succes

”Ai văzut că fata ori băiatul nu mai vine la şcoală te duci la familie şi cauţi copiii, dacă nu sunt, anunţi autorităţile”, este de părere Măgureanu. Aceasta a precizat că pentru rezolvarea situaţiei este nevoie de femei din această etinie care să aibă curajul să meargă în sânul acestor comunităţi pentru a le explica pericolul la care îşi expun copiii, lăsându-i să se căsătorească de la zece ani sau chiar mai devreme. „Multe organizaţii au făcut numai tam-tam-uri şi nu s-a întâmplat nimic. Romii nu te acceptă să stai de vorbă cu ei, ei o ştiu pe a lor, dar atunci când văd unul de-al lor care ştie cum să pună problema, poate avem şanse. Nu putem să rezolvăm peste noapte, dar insistând, poate reuşim dacă am avea alături de noi şi instituţiile statului”.

Lucruri care nu se spun

Ionel Marghilescu, vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa, consideră că practica căsătoriilor între copii ar trebui oprită, liderii politici ai romilor militând intens pentru stoparea acestui fenomen. „Copiii noştri, fetele noastre trebuie să se joace cu păpuşile, nu să aibă grijă de copii. Noi vrem să-i trimitem la şcoală, unde avem locuri speciale pentru romi, la facultăţi, vrem să stârpim această căsătorie timpurie. Tot timpul am fost contra”, a declarat Ionel Marghiolescu.

Reprezentanţii Partidei Romilor susţin că astfel de familii nu rezistă în timp, iar cele care suferă sunt de regulă fetele, multe dintre ele abandonate de către soţi care, odată ce se maturizează, „îşi caută soarta”. „La 20 de ani îşi dau seama că părinţii le-au folosit, vor rămâne cu sechele pe toată viaţa şi cu obligaţii pe cap. E o dramă. Sunt lucruri care nu se spun”, a conchis Preşedintele Departamentului Femeilor Rom.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O fată de 11 ani ar fi fost deflorată cu degetele de viitoarea soacră. Acuzaţii grave după o „logodnă“ ţigănească

Nunta a doi copii romi din Dolj stârneşte controverse după ce a fost prezentată în presa britanică. Ce spun autorităţile

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite