Un fost fotbalist român şi-a făcut academie de fotbal în Anglia. Jucătorii săi, curtaţi de mari echipe din Europa

Un fost fotbalist român şi-a făcut academie de fotbal în Anglia. Jucătorii săi, curtaţi de mari echipe din Europa

Gabi Dumitru a jucat peste 200 de meciuri în România FOTO: arhiva personală

De patru ani, Gabi Dumitru, fost fotbalist la FC Argeş, Dinamo şi Rapid, a creat o academie de fotbal la Londra numai pentru copii şi juniori români. De la şapte copii în 2014, a ajuns acum la 150 de copii în Eagles Football Academy, iar performanţele şi valoarea tinerilor jucători au atras atenţia unor mari cluburi din Premier League, din Belgia şi Olanda. Academia va colabora cu Ajax Amsterdam, iar din 2019 va deschide o filială şi la Madrid.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriel Dumitru a numit Eagles academia pe care o conduce la Londra datorită pasiunii sale pentru „vulturii“ de la FC Argeş, unde a jucat mai mulţi ani: „Pentru mine, FC Argeş a fost, este şi va fi mereu în inima mea“. Începuturile au fost grele pentru Gabi Dumitru, care a făcut şcoala de antrenori în Olanda: a lucrat în construcţii, apoi ca şofer la o fabrică de unde a evoluat şi a ajuns manager la aceeaşi fabrică de pâine. De un an şi jumătate, însă, se dedică exclusiv academiei sale, care are două baze de pregătire la Londra şi mai multe echipe înscrise în Campionatul Londrei în diferite ligi, cu rezultate foarte bune.

Cum a intervenit schimbarea ţării de rezidenţă şi cum s-a decis să plece din România? Gabriel Dumitru a plecat din ţară pentru a-şi dezvolta propria academie de fotbal şi a ajuns în scurt timp să fie foarte apreciat în Anglia. „Nu a fost uşor. Eram unul dintre puţinii antrenori din România şcoliţi în Olanda. M-am decis să plec în Marea Britanie. Am venit hotărât să confirm la Londra că mai devreme sau mai târziu, dacă eşti serios ca om şi profesionist şi te respecţi, nu ai cum să nu reuşeşti.“

Job de 11 ore pe zi la o fabrică de pâine

Totuşi, trecerea de la România la Anglia nu a fost uşoară pentru Gabi Dumitru. „La Londra poţi să te întreţii doar dacă munceşti. Fără două joburi e greu să te întreţii. La o lună după ce am ajuns la Londra, m-am angajat ca şofer la o fabrică de pâine. Acolo am întâlnit doi tineri români care mă ştiau ca fotbalist şi s-au bucurat că fac parte din staff-ul lor. Era o fabrică mai nouă, românească 100%. Cei doi au fost de acord ca în afara jobului să încerc să îmi cultiv pasiunea mea pentru fotbal.“

Gabi Dumitru Lucra de dimineaţa de la ora 5 .00 până la ora 16.00, iar la ora 18.00 începea antrenamentele cu copiii: „Cu banii pe care îi câştigam ca şofer la fabrica de pâine din Londra îmi întreţineam familia din România“. Ulterior, a ajuns manager la fabrica de pâine. Însă de un an şi jumătate se dedică numai academiei.

Cum a început Academia de Fotbal Eagles?

Pe 1 iunie 2014, de Ziua Copilului, Gabi Dumitru s-a gândit să investească în flyere pentru a promova viitoarea academie de fotbal. Cum ducea pâine la diverse magazine româneşti şi străine, a plasat numeroase flyere în acele magazine, a făcut 11 pungi cu cadouri pentru copii şi a dat adresa unui parc aflat aproape de locuinţa sa de la acea vreme. „De 1 iunie 2014, mi-au venit şapte copii în parc. Pentru mine a fost ceva deosebit. În flyere vorbeam despre cariera mea de fotbalist, despre dorinţa de a face fotbal şi despre faptul că îmi doresc să performez ca antrenor. Aşa a început povestea Eagles Football Academy“, îşi aminteşte Gabi Dumitru.

Copiii de la Eagles Football Academy au rezultate foarte bune în campionatul Londrei

Prima investiţie a fost în obiectele de lucru pentru a putea lucra cu copiii. „A fost un impact uriaş. Eram primul român care avea curajul să spună că antrenează copii români. Academia pe care o conduc este una 100% românească şi numai pentru copii români“, mai precizează fostul fotbalist.

Datorită faptului că livra pâine, foarte rapid a găsit diferite cunoştinţe dornice să vină cu copiii la academia Eagles. A cunoscut doi români care erau de mulţi ani la Londra: „Văzând că sunt serios, cei doi au decis să vină alături de mine, atât financiar, cât şi strategic, şi aşa am pornit la drum“. La un moment dat, cei doi români s-au retras şi Gabi Dumitru a rămas singur în academie. De la şapte copii la 1 iunie 2014, Gabi Dumitru a ajuns la peste 20 în doar două luni. A contat mult şi faptul că era cunoscut ca un fotbalist şi antrenor serios şi profesionist.

Am la academie copii care au lăsat Tottenham sau West Ham“

Una dintre grupele de la Eagles Football Academy

 

Una dintre bazele de pregătire ale Eagles Football Academy este la Burnt Oak Leisure Centre, aproape de Wembley, de patru ani. În acest moment, academia lui Gabi Dumitru dispune de două baze de pregătire în Londra. Asta şi deoarece numărul copiilor care se pregătesc la Academia Eagles a sărit de 150. Costurile sunt mari, de câteva mii de lire sterline pe lună. Copiii înscrişi aici plătesc o taxă lunară de 125 de lire sterline. „Unii spun că suntem cea mai scumpă academie, eu aş zice că suntem cea mai bună academie de fotbal din Londra. Am la academie copii care au lăsat Tottenham, West Ham, Watford şi care sunt alături de noi de ani buni. Academia se autofinanţează. Din banii percepuţi copiilor plătim chiriile bazelor unde evoluăm. Toţi antrenorii din academie sunt antrenori specializaţi. Avem 11 antrenori, un manager general, un manager şi un director sportiv. Costurile sunt foarte mari, însă şi realizările sunt pe măsură“, precizează Gabi Dumitru.

 

Eagles Football Academy are la ora actuală 11 grupe înscrise în Campionatul Londrei, inclusiv o echipă de seniori U23, toţi foşti jucători care au jucat în ligile inferioare din România sau care au avut mai mulţi ani de juniorat la şcolile de fotbal din România. „Toţi jucătorii de la echipa de seniori au un job, iar după job vin să se pregătească şi să joace“, spune Gabi Dumitru.

Echipele de la Eagles Football Academy sunt împărţite pe zone în campionat în nordul şi în estul Londrei. „Avem în acest moment înscrise şapte grupe în nord, trei grupe în est. Am ajuns cu grupa care acum este de 15-16 ani în Premier Division plecând din Liga a IV-a, promovând consecutiv an de an. Am ajuns din Liga a V-a până în Liga a II-a din Campionatul Londrei cu grupa care astăzi este Under 14. Am fost bine poziţionaţi la toate grupele datorită seriozităţii de care am dat dovadă şi ascensiunii. S-au cerut şi recomandări de la alte academii în ceea ce ne priveşte.“ În campionatul Londrei sunt 13 ligi.

Oferte de la echipe de top

Staff-ul şi jucătorii de la Eagles Football Academy

Gabi Dumitru nu doreşte să evidenţieze unul sau mai mulţi jucători foarte buni, deşi are jucători de mare calitate. „Nu vreau să dau nume, pentru că aceste nume, dacă le-aş da astăzi, pentru unii ar fi oarecum un aer de superioritate, pentru alţii ar fi probabil o chestiune de frustrare şi nu aş vrea să afectez pe nimeni. Însă vreau să vă spun cu toată seriozitatea că academia va face paşi uriaşi cât de curând, în momentul în care vom avea jucători pregătiţi la nivelul aşteptărilor mele.“

Jucătorii de la Eagles Football Academy au primit oferte de a juca pentru academii de la echipe de top din Londra şi din Anglia. „Încerc să-i ţin departe pe părinţi de această problemă în ceea ce priveşte ofertele pentru copii. Şi asta dintr-un singur motiv: la cluburile din Anglia, în ultimii 10 ani, procentul de promovare din propriile academii este foarte mic, sub 10%. Ceea ce înseamnă că pentru a ajunge la unul dintre marile cluburi din Premier League trebuie să devii certitudine“, ne-a declarat Gabi Dumitru.

Trei mari cluburi din Londra, dintre care două din Premier League, şi alte două mari cluburi din Belgia şi Olanda sunt interesate de copii talentaţi din cadrul academiei conduse de către Gabi Dumitru.

A debutat la Aripi Piteşti

Gabi Dumitru alături de Gabi Balint

 

Născut pe 15 martie 1970, Gabi Dumitru a evoluat ca junior la Aripi Piteşti, o celebră pepinieră de fotbalişti ce i-a dat, printre alţii, pe Mutu şi Vlădoiu. Un jucător talentat şi apreciat, Gabi Dumitru a jucat şi pentru echipele naţionale de juniori şi de tineret. La seniori, a evoluat la FC Argeş, Rapid, Gloria Bistriţa, Chindia Târgovişte, Universitatea Craiova şi Wuhan (China). Înainte să înfiinţeze Eagles Football Academy la Londra, Gabi Dumitru a antrenat Olimpia Satu Mare, FC Baia Mare, FC Olt, ALRO Slatina şi FC Argeş.

 

Academia, marcă înregistrată la nivel european

De mai multe luni, Eagles Football Academy este marcă înregistrată la nivel european: siglă, culori şi nume. Rezultatele foarte bune ale academiei de fotbal a lui Gabriel Dumitru au atras şi sponsori importanţi. MoneyGram, al doilea mare furnizor la nivel mondial de transferuri internaţionale de bani, este sponsorul oficial al Eagles Football Academy pentru sezonul 2018-2019: „Ne-au monitorizat timp de un an activitatea, după care ne-au contactat şi ne-au spus că doresc să fie sponsori ai academiei noastre“. În afară de MoneyGram, cei de la Eagles au şi alţi sponsori importanţi, iar prin intermediul acestor sponsori sunt susţinuţi şi copiii cu posibilităţi financiare reduse.

Colaborare cu Ajax Amsterdam

Gabi Dumitru a avut deja o primă întâlnire cu George Ogăraru pentru a pune bazele viitoarei colaborări

În decembrie, Eagles Football Academy va pune bazele unei colaborări cu faimosul club Ajax Amsterdam. Pe 20 octombrie, Gabi Dumitru s-a întâlnit cu George Ogăraru, fostul fotbalist al Stelei Bucureşti şi al Ajax Amsterdam şi fost component al echipei naţionale a României în perioada 2005-2009. George Ogăraru a fost antrenor la Academia celor de la Ajax Amsterdam şi este colaborator al Johan Cruyff Institute. Cei doi au discutat despre un prim pas al colaborării dintre Eagles Football Academy şi Ajax Amsterdam şi despre posibilitatea stagiilor de practică ale antrenorilor în cadrul Ajax Amsterdam Academy, scopul Eagles Football Academy fiind de a antrena jucătorii după modelul celor două mari academii, Ajax Amsterdam şi FC Barcelona.

„În perioada 7-9 decembrie, George Ogăraru va fi prezent la noi la academie pentru a ţine un curs al antrenorilor din cadrul academiei şi va participa la decernarea Premiilor Eagles din data de 8 decembrie. Şi atunci vom pune bazele unei colaborări cu clubul Ajax Amsterdam. La Ajax este o şcoală fabuloasă de fotbal“, ne-a confirmat Gabi Dumitru.

Academia Eagles are relaţii foarte bune cu impresari din toată Europa. „Nu voi da curs niciunei colaborări până nu voi avea material uman. Primul jucător care va face pasul către o echipă importantă trebuie să fie o poartă şi pentru ceilalţi copii din academie“, ne dezvăluie Gabi Dumitru.

Va deschide o filială la Madrid

Gabi Dumitru pe Santiago Bernabeu

Gabi Dumitru spune că a avut mai multe oferte de a se întoarce în România, inclusiv la cel mai înalt nivel. „Însă vă spun cu mâna pe inimă că nu mă interesează!“ Fostul jucător de la FC Argeş, Dinamo şi Rapid a avut mai multe propuneri de colaborare de la Federaţia Română de Fotbal: „Probabil că această colaborare se va finaliza într-un viitor apropiat“.

Din 2019, Eagles Football Academy va ajunge şi la Madrid, asta şi deoarece acolo este un mare interes şi este şi o mare comunitate de români: „Voi merge în februarie 2019 în capitala Spaniei şi probabil că Eagles va deschide o filială şi la Madrid pentru comunitatea românească. Este un proiect ambiţios şi de viitor şi care depinde foarte mult de strategiile pe care voi reuşi să le găsesc“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: