FOTO Expoziţie temporară: „FC Argeş - Campioana României, ediţia 1978-1979“. Patru decenii ale echipei legendare, în  fotografii, cupe şi medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean Argeş a dedicat echipei judeţene de fotbal o expoziţie temporară: „FC Argeş - Campioana României, ediţia 1978-1979". Mărturiile anilor de glorie ai echipei piteştene îi aşteaptă, la sfîrşit de mai, pe toţi fanii campioanei.

O colecţie impresionantă de programe, echipamente sportive, fanioane, cupe, fotografii, diplome, medalii şi aspecte din meciurile disputate de echipă  de-a lungul anilor poate fi admirată în cadrul expoziţiei dedicate unei legende a fotbalului românesc: FC Argeş.

Deschiderea oficială a avut loc joi, în clădirea veche a muzeului (fostul Palat Administrativ), în prezenţa echipei actuala şi a mai multor foste glorii ale FC Argeş.

Echipa fanion a Argeşului are în palmares două titluri de campioană, în sezoanele 1971-1972 şi 1978-1979, iar de-a lungul timpului a format fotbalişti de mare valoare precum Nicolae Dobrin, Ion Barbu, Adrian Mutu, Nicolae Dică, Dănuţ Coman, Constantin Barbu, Constantin Gâlcă, Marin Radu, Bogdan Vintilă, Adrian Neaga, Constantin Cârstea, Cristian Tănase, Valentin Năstase, Constantin Stancu, Marin Radu etc

image

 FC Argeş a învins Valencia în 1978, graţie geniului lui Dobrin FOTO: revistadefotbal.wordpress.com

Povestea FC Argeş

Printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne emis la data de 6 august 1953, lua naştere Dinamo Piteşti, viitoarea echipă alb-violet. Noua grupare a început din campionatul orăşenesc, însă a reuşit să urce destul de repede către fotbalul de performanţă.


 În sezonul 1960-1961, când sub comanda antrenorilor Ştefan Vasile şi Tănase Dima, echipa piteşteană câştiga Seria a II-a a Diviziei B. A fost prima promovare în Divizia A.
În anul următor însă, s-a întors în Divizia B. Doar pentru un an, însă, căci în 1963 ajungea din nou în prima ligă, de unde n-a mai ieşit până în 1992. Vorbim de o perioadă în care gruparea de la Piteşti se poate lăuda cu o primă finală a Cupei României din 1965, jucată cu Ştiinţa Cluj, la Bucureşti, pe stadionul Republicii, câştigată însă de clujeni cu scorul de 2-1.
 

Title
Title

1961 - Prima promovare în Divizia A. Foto fcarges1953.ro

   

În august 1967, la amicalul Dinamo Piteşti – Racing Beirut 5-0 (0-0), piteştenii aveau să poarte pentru prima oară echipamentul alb-violet, iar 1968 echipa îşi schimba numele în FC Argeş Piteşti, devenind astfel primul Club de Fotbal postbelic din România.
 

Primul titlu de Campioană a Românie vine în anul 1972, când,  în ultima etapă, o învinge şi pe Dinamo Bucureşti, cu 3-2, în Capitală.

Title
Title


1972 - Primul titlu de Campioni ai României. Foto fcarges1953.ro

V. Stan, D. Ariciu, Spiridon Niculescu (portari), M. Pigulea, C. Olteanu, R. Vlad, I. Barbu, P. Ivan II, D. Ciolan, C. Nedelcu (fundaşi), I. Prepurgel, M. Popescu, Dumitru Ştefan, Emil Dumitru, Ion Roşu (mijlocaşi), inegalabilul Dobrin, C. Radu II, C. Frăţilă, , R. Jercan, Ion Dobrescu, Paul Ciornoavă (atacanţi), sunt campionii României, lotul antrenat de Florin Halagian şi Tănase Dima care a adus o bucurie inimaginabilă în Trivale.

La un pas să elimine Real Madrid
 

Urmează prima participare în Cupa Campionilor Europeni, 1972 fiind anul în care FC Argeş a bifat cea mai răsunătoare victorie, câştigând cu 2-1 în faţa echipei Real Madrid. Nu şi în retur, când spaniolii  aveau să învingă cu 3-1. A fost meciul după care preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, şi-a arătat intenţia de a-l   transfera pe Nicolae Dobrin, o plecare pe care Ceauşescu a interzis-o pentru a nu crea un precedent  considerat periculos.

Campioană pentru a doua dată
 

După 7 ani, în vara lui 1979, FC Argeş devine campioană pentru a doua oară. Lotul echipei piteştene (antrenat  de Florin Halagian şi Constantin Oţet) a fost, în acel sezon: Gheorghe Cristian, Andrei Speriatu, Ilie Bărbulescu, Constantin Cârstea, Doru Toma, Viorel Moiceanu, Sevastian Iovănescu, Constantin Stancu, Marin Radu II, Nicolae Radu III, Gheorghe Chivescu, Viorel Turcu, Mihai Zamfir, Doru Nicolae, Nicolae Dobrin, Petre Ivan, Mihai Iatan, Gabriel Trandafirescu, Ion Stancu, Niţu Gheorghe, Sergiu Moisescu, Eugen Ralea.

Title
Title

1979 - Campioană pentru a doua dată. Foto fcarges1953.ro

Anul 1992 găseşte echipa alb violetă în Divizia B, fără vreo perspectivă de a mai ajunge curând în liga I. Şansa vine vine însă de la Uzina Dacia, care devine sponsorul echipei FC Argeş, meritul fiind al lui directorului  Constantin Stroe, iar rezultatele infuziei de oxigen se văd în doi ani, când FC Argeş se întoarce în Divizia A. Şase ani mai târziu ajunge din nou în cupele europene. Intră în UEFA pe tabloul principal, însă în primul tur nu reşeşte să treacă de Celta Vigo, cea mai în formă echipă din Europa. 

Memorabil, dar nu în sensul frumos, este, pentru FC Argeş, anul 2007, când echipa retrogradează în B. După un sezon în Liga a II-a, FC Argeş revine în Liga I, şi pare să aibă evoluţii bune. 
 

“Cu toate acestea, FC Argeş e retrogradată din cauza patronului Cornel Penescu, cel care a fost condamnat după ce a mituit mai mulţi arbitrii şi observatori. O mare pată în istoria clubului nostru”, este explicaţia care a apărut pe site-ul oficial al "FC Argeş Piteşti 1953" după celebrul scandal.
 

Ulterior , FC Argeş n-a mai reuşit să revină la gloria de altădată.

Citeşte şi:   FC Argeş se zbate să renască din cenuşa gloriei de altădată. Cât de jos a coborât echipa fanion a Piteştiului şi a României

Singura echipă românească de fotbal care a învins trei mari cluburi din Spania. Marele Dobrin a fost cheia succeselor

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite