Documentele necesare minorilor care călătoresc în UE. Ce trebuie să ştii ca să nu fii considerat un părinte ce-şi răpeşte copilul

Documentele necesare minorilor care călătoresc în UE. Ce trebuie să ştii ca să nu fii considerat un părinte ce-şi răpeşte copilul

Sursă FOTO: 123 RF

Cînd părinţii nu cunosc condiţiile în care se pot deplasa dincolo de graniţe cu copiii lor sau etapele pe care trebuie să le parcurgă atunci când călătoresc în străinătate cu copilul lor, ajung în situaţii complicate, în care pot fi acuzaţi chiar că au încercat să-şi răpească propriul copil.

Ştiri pe aceeaşi temă


Regulile de traversare legală a frontierelor de către copii trebuie cunoscute de părinţi pentru a evita astfel de situaţii.
 
Pe lângă paşaport sau actul de identitate, toţi copiii care călătoresc singuri sau cu adulţi care nu sunt tutorii lor legali, ori cu un singur părinte, pot avea nevoie şi de o autorizaţie (oficială) semnată de ambii părinţi, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.
 
Pentru că nu există norme UE cu privire la acest aspect, fiecare stat membru este liber să stabilească dacă minorul are nevoie de autorizaţie oficială din partea părintelui/părinţilor sau a tutorelui legal.
 
Din acest motiv trebuie să verificaţi, înainte de plecarea copilului, condiţiile stabilite de ţara înspre şi dinspre care călătoriţi:
 
Iată ce averizează site-ul oficial al Uniunii Europene, europa.eu: „Deşi unele ţări nu cer ca minorii să deţină o autorizaţie pentru a intra sau ieşi de pe teritoriul lor, alte ţări pe care le tranzitează minorul ar putea solicita acest lucru".
 
Pentru călătoriile cu avionul, contactaţi din timp companiile aeriene, întrucât multe dintre acestea solicită autorizaţii şi dispun de formulare specifice în acest scop.
 
Întrucât normele naţionale se pot modifica fără o informare prealabilă, este bine să contactaţi autorităţile competente ori ambasada sau consulatul ţărilor în cauză.
 
„Experienţa arată că, în numeroase cazuri, deplasarea nejustificată sau nereturnarea (reţinerea) unui copil se datorează lipsei de cunoştinţe din partea aşa-numitului părinte răpitor. De obicei, părinţii nu cunosc condiţiile în care se pot deplasa dincolo de graniţe cu copiii lor sau etapele pe care trebuie să le parcurgă atunci când călătoresc în străinătate cu copilul lor în mod legal”, precizează europa.eu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: