Divorţul şi efectele lui: de câţi ani e nevoie pentru o vindecare emoţională completă după încheierea unei căsnicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparând situaţia de după separare cu aceea de dinaintea divorţului, studiile pun în evidenţă o relaţie cauzală între despărţire şi deteriorarea stării fizice şi psihice a foştilor parteneri. De aceea, divorţul este considerat cel de-al doilea eveniment traumatic ca importanţă care se poate produce în viaţa unei persoane, după moartea unui copil sau a unui părinte.

Partenerul care are iniţiativa divorţului este, de obicei, mai puţin afectat, însă, fie că o recunosc, fie că nu, ambii parteneri trec printr-o suferinţă. Ruptura produsă de divorţ aduce cu sine o pierdere importantă legată de dragoste şi stabilitate şi lasă în urmă un stil de viaţă confortabil şi securizat. 

Din nefericire, multe persoane care experimentează această situaţie fac tot posibilul să nege suferinţa şi să pretindă că sunt bine, fără să cunoască faptul că o parte importantă a procesului de adaptare o reprezintă conştientizarea acestor emoţii şi exprimarea lor. 

“Este nevoie, în medie, de doi ani pentru a reveni la o stare emoţională asemănătoare celei dinaintea divorţului” 

Căutarea şi implicarea într-o nouă relaţie poate fi un posibil „tratament” împotriva suferinţelor generate de divorţ. Nu întotdeauna unul de succes. Multe persoane se avântă imediat după divorţ într-o relaţie nouă, pentru a se proteja de durere. Specialiştii spun însă că aceste relaţii de tranziţie, în lipsa parcurgerii procesului firesc de detaşare emoţională de vechea relaţie, se transformă de multe ori în adevărate catastrofe. 

“Din păcate, majoritatea relaţiilor post-divorţ au la baza teama de a fi singur şi nu bazele solide ale unui nou parteneriat. Altele se afundă mai mult în activităţi părinteşti (atunci când familia are copii), în muncă sau în alcool pentru a nega şi a înlătura durerea emoţională. Depăşirea divorţului cere timp şi sunt necesare ajustări personale importante din partea foştilor parteneri. Este nevoie în medie de doi ani pentru a reveni la o stare emoţională asemănătoare celei de dinaintea divorţului", spune pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

“A trece printr-un divorţ sănătos presupune recunoaşterea faptului că fostele legături, angajamente şi responsabilităţi au luat sfârşit” 

Renunţarea la trecut este una dintre cele cateva etape de a căror reuşită depinde redobândirea echilibrului.

“Pentru a procesa sănătos divorţul este necesar ca fiecare partener să parcurgă mai multe etape. Prima, resemnarea, este etapa cea mai critică şi intensă emoţional pentru că în această fază sunt prezente emoţii negative (frustrare, furie, resentimente, dorinţa de răzbunare), dar şi pozitive (afecţiune încă prezentă, loialitate, grijă faţă de partener, etc.). A trece printr-un divorţ sănătos presupune recunoaşterea faptului că fostele legături, angajamente şi responsabilităţi au luat sfârşit. Ataşamentul faţă de fosta relaţie trebuie retras, iar persoana trebuie să înveţe să renunţe la trecut.

A două etapă o reprezintă dezvoltarea de noi relaţii sociale. Această etapă începe atunci când persoana renunţă emoţional la fostul partener. Destrămarea căsătoriei, mai ales atunci când aceasta este de durată, aduce cu sine un vid relaţional care activează una din cele mai profunde frici umane: singurătatea. Concentrarea asupra familiei şi a responsabilităţilor zilnice determină în timp renunţarea la prietenii şi chiar depărtarea de familia de origine şi rude, iar din această perspectivă reinventarea persoanei în plan social şi relaţional reprezintă un proces de durată”, explică psihologul.

O altă etapă, cea mai dificilă, este redefinirea rolurilor parentale, în situaţia în care familia are copii. “Foştii parteneri trebuie să înveţe să redevină părinţi într-un nou context, în care nu mai sunt parteneri de cuplu”, mai spune cunoscutul psiholog. 

“Fiecare partener trebuie să înţeleagă motivul pentru care s-a ajuns în acest punct” 

Apelarea la un specialist este de mare ajutor pentru cei trecuţi printr-un divorţ. Un psiholog poate ajuta la găsirea celor mai bune soluţii prin care să faci faţă cu succes nu numai propriei tale suferinţe, ci şi suferinţei copiilor, dar şi să parcurgi mai uşor numeroasele transformări ce survin în viaţa ta. 

“Chiar dacă separarea este iminentă, fiecare partener trebuie să înţeleagă motivul pentru care s-a ajuns în acest punct, pentru ca pe viitor să se asigure că nu va reexperimenta aceleaşi dificultăţi în următoarea relaţie. Pentru a face posibilă această analiză, într-o manieră constructivă şi onestă, ajutorul unui psihoterapeut profesionist este esenţial”, explică psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Înainte însă de a lua decizia de a divorţa, este foarte important să epuizaţi toate metodele de a remedia ruptura în relaţia de cuplu, mai spun specialişii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite