A murit cercetătorul eminent care a înfiinţat singura Fabrică de Combustibil Nuclear din România

A murit cercetătorul
eminent care a înfiinţat singura Fabrică de Combustibil Nuclear din România

Constantin Galeriu (foto dreapta) a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Mioveni în 2018 FOTO: Facebook/ Ion Georgescu

Joi 5 noiembrie s-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul cercetării nucleare. Este vorba de Constantin Antoniu Galeriu, primul director al Institutului de Cercetări Nucleare de la Mioveni de după Revoluţie şi cel care a înfiinţat singura Fabrică de Combustibil Nuclear din ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetător eminent şi Cetăţean de Onoare al oraşului Mioveni din 2018, Constantin Galeriu (73 de ani) a fost între 1990 şi 1992 director general la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, fiind primul director al ICN după decembrie 1989. Din februarie 1992, dupa separarea activităţii de fabricaţie de cea de cercetare, a fost numit director al Fabricii de Combustibil Nuclear (FCN) Piteşti până în 2010, când a fost numit director program combustibil nuclear. S-a pensionat în anul 2011.

„Personalitate marcantă în domeniul cercetării nucleare din România, cercetător ştiinţific gradul I, inginer şi doctor în tehnologia de fabricaţie a elementelor combustibile nucleare pentru reactorii energetici, Antoniu Constantin Galeriu a avut o carieră remarcabilă, în care şi-a adus o contribuţie deosebit de importantă la dezvoltarea unei ramuri foarte importante şi unice în industria nuclearelectrică din ţara noastră. Activitatea sa a fost recunoscută şi apreciată atât de către cele mai importante instituţii şi agenţii de profil atât ale statului român, cât şi la nivel internaţional, pentru promovarea energiei nucleare în România şi pentru contribuţia adusă la susţinerea programului nuclear românesc, prin înfiinţarea şi dezvoltarea singurei Fabrici de Combustibil Nuclear din ţara noastră. Sincere condoleanţe!”, a fost mesajul transmis de către Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni.

Numele său se contopeşte cu istoria Fabricii de Combustibil Nuclear Mioveni, fiind cel care a transformat secţia de combustibil din cadrul Institutului de Cercetari Nucleare, o staţie pilot în care se producea combustibilul nuclear de tip CANDU, în actuala Fabrică de Combustibil Nuclear ca entitate distinctă, separarea celor două instituţii având loc în anul 1992. Timp de 17 ani (1992 - 2009) a condus Fabrica de Combustibili din postura de Director General al sucursalei din cadrul Nuclearelectrica, perioadă în care a asigurat producţia de fascicule de combustibil tip CANDU 6 destinat alimentării reactoarelor nucleare de la Cernavodă, a organizat noua instituţie stabilind strategii de lucru şi de dezvoltare pe termen lung, a realizat investiţii de modernizare a fabricii dezvoltând echipamente şi tehnologii care au condus la dublarea capacităţii de producţie şi asigurarea combustibilului nuclear pentru Unitatea 1 şi Unitatea 2 a Centralei Nuclear Electrice de la Cernavodă.

 

40 de ani dedicaţi cercetării nucleare

 

Din cei 41 de ani de activitate, 40 de ani i-a petrecut pe platforma de cercetări nucleare de la Mioveni, ocupând succesiv mai multe funcţii de conducere în cadrul instituţiei – Director General al Fabricii de Combustibil Nuclear, Director General al RENEL-GEN în cadrul Institutului de Cercetări Nucleare, Director de programe la SN Nuclearelectrica SA, şef de atelier şi cercetător ştiinţific în cadrul Secţiei de Producţie Elemente Combustibile, consilier principal la FCN Mioveni.

Din postura de cercetător, a fost autor şi coautor la 11 brevete în domeniul echipamentelor şi tehnicilor nucleare şi a zeci de studii de cercetare prezentate în ţară şi peste hotare şi publicate în literatura de specialitate, nu doar din domeniul nuclear ci şi în domeniul utilizării energiei solare în aplicaţii casnice şi industriale, sau în domeniul utilizării energiei libere.

 

Bursier al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena

 

În cei 41 de ani de activitate merite i-au fost recunoscute prin decernarea unor distincţii Diploma “Cercetător senior în domeniul nuclear” NUCINFO DAY 2007, titlul de “Fiu al Argeşului” – 2008 şi „Diplomă de Excelenţă” - 2012, acordate de Consiliul Judeţean Argeş, Premiul “Ionel Purica” acordat de Asociaţia Română de Energie Nucleară pentru merite deosebite.

Constantin Galeriu era absolvent al Institutului Politehnic Timişoara, Facultatea de Mecanică (1965 - 1970), doctoratul obţinându-l tot în cadrul aceleiaşi universităţi (1980 - 1983), după un stagiu de pregătire la Centrul de Studii Nucleare MOL din Belgia (1973) în urma câştigării unei burse oferite de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena.

 

Vă mai recomandăm şi:

Japonia a decis ca apa radioactivă de la Fukushima să fie deversată în Oceanul Pacific. Reacţiile ecologilor şi efectele asupra pescarilor

 

Americanii fac investiţii revoluţionare în România: Două noi reactoare la Cernavodă şi autostradă rutieră şi feroviară până la Marea Baltică

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările