VIDEO Cum gustă libertatea urşii de la zoo transferaţi în sanctuarul de la Zărneşti. Reacţia unui urs la prima ninsoare

VIDEO Cum gustă libertatea urşii de la zoo transferaţi în sanctuarul de la Zărneşti. Reacţia unui urs la prima ninsoare

Ursul King, liber după 24 de ani FOTO: Asociaţia Milioane de Prieteni

Doi urşi care au trăit doar în condiţii de captivitate în Neamţ au fost transferaţi anul acesta în sanctuarul Libearty de la Zărneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 23 aprilie, în urma unei campanii susţinute de iubitorii de animale, ursoaica Anca, un exemplar care a trăit 24 de ani în captivitate la Parcul Zoo din Piatra Neamţ, a fost transferată la Sanctuarul Libearty de la Zărneşti. Aici ursoaica şi-a găsit libertatea, alături de sora ei - Ina, un alt exemplar care a locuit în grădina zoo din Piatra Neamţ până în 2014, atunci când a fost transferată la Zărneşti
 
„Decizia autorităţilor a fost luată după solicitările transmise de asociaţia noastră autorităţilor şi după ce comunitatea din zonă s-a mobilizat şi a realizat o petiţie online“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni.
 
La câteva luni distanţă, în octombrie, un alt exemplar de urs care era în captivitate în grădina zoologică a Rezervaţiei Dragoş Vodă, din Vânători-Neamţ, a ajuns la Sanctuarul Libearty.  
 
„Ursul de la Rezervaţia de zimbri de la Vânători a intrat în atenţia Asociaţiei Milioane de prieteni în urmă cu mai bine de 10 ani. Cu ajutorul Welttierschutzgesellschaft (WTG), care a suportat cheltuielile medicale şi de transport pentru Bobiţă, el a primit şansa la o nouă viaţă şi a fost rebotezat - King“, au arătat reprezentanţii asociaţiei. 
 
Obişnuiţi să trăiască toată viaţa în captivitate, urşii au reacţionat cu oarece reţineri la libertatea totală, însă s-au adaptat repede noilor condiţii.  
 
„Toţi urşii care au ajuns la noi au venit după ce au stat o viaţă întreagă în cuşti. Unii se acomodează un pic mai greu cu prezenţa altor urşi, dar nu a fost acest caz pentru cele două exemplare aduse în 2018 din Neamţ. Ne menţinem undeva în jurul cifrei de 100 de exemplare. Unii, care sunt mai în vârstă, mor, dar vin alţii în loc. Anul acesta a murit Max, dar a venit King, cum l-am botezat noi pe ursul venit de la Vânători Neamţ, pentru că este mare şi frumos ca un rege al pădurii. Noi ştiam că nu are nici un nume, dar îngrijitorii de la Ocolul Silvic îi spuneau Bobiţă“, a declarat Paula Ciotloş, vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni. 
 
Reacţiile ursoaicei Anca în momentul în care a fost eliberată nu are nevoie de prea multe comentarii, aşa cum se vede şi din filmările postate pe pagina Asociaţiei Milioane de Prieteni: 

De asemenea, dintr-o altă filmare se vede cum ursul King a fost foarte nedumerit la căderea primei zăpezi din această iarnă. A păşit temător pe covorul alb şi rece, pentru că a fost pentru prima dată când a fost înconjurat de atât de multă zăpadă şi nu a ştiut cum să reacţioneze.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările