Un fost primar a decedat după ce a fost declarat incompatibil. Din ce cauză şi-a pierdut mandatul de edil

Un fost primar a decedat după ce a fost declarat incompatibil. Din ce cauză şi-a pierdut mandatul de edil

Primarul unei localităţi de la poalele muntelui Ceahlău a fost silit sâ renunţe la funcţie în luna aprilie 2020, după o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

O veste tristă a luat prin surprindere lumea politică şi administrativă din Neamţ: fostul primar al comunei Grinţieş, până în luna aprilie a acestui an, medicul veterinar Vasile Alexandroaia, în vârstă de 49 de ani, decedând fulgerător pe 11 septembrie, din cauza unui infarct. 
 
Fusese unul dintre edilii repectaţi în judeţ şi în satul natal, poate şi din cauza meseriei pe care o avea, medic veterinar, dar mai ales a prestanţei sale, neputându-i-se reproşa că avut „interese“ când a ales munca în administraţie. 
 
Că era respectat de oameni o atestă şi faptul că era de 12 ani primar, cel mai probabil urma să candideze iar din partea PNL, dar acest lucru i-a fost interzis tot în acest an, când a pierdut un proces cu Agenţia Naţională de integritate, care-l declarase incompatibil. 
 
De altfel, în această stare a ajuns nu în urma vreunei
„afaceri“ a sa, a familiei sau a vreunei rude cu administraţia ori alte institituţii publice, ci din cauza meseriei de medic veterinar, pe care o practicase în cadrul unei firme private. 
 
După decesul acestuia, cei care l-au cunoscut susţineau că pierderea procesului l-a afectat profund, fiind posibil ca afecţiunea cardiacă să se fi agravat din această cauză. De altfel edilul considera că nu era culpabil, declarând pentru Adevărul: „Când am fost ales primar mi s-a spus că nu vor fi probleme de incompatibilitate între cele două activităţi. Se pare că, între timp, s-au produs modificări legislative“. 
 
Vestea care a îndoliat localitatea de la poalele Ceahlăului a surprins şi pentru că Alexandroaia nu acuzase stări de rău în ultima vreme, iar pe 10 septembrie, participase la lansarea candidaţilor PNL din judeţ la viitoarele alegeri, manifestare care a avut loc la o pensiune de lângă Piatra Neamţ. 
 
„Dumnezeu să te ierte, om bun! Ai iubit oamenii, dar mai presus de ei ai iubit necuvântătoarele pe care le-ai îngrijit mereu. Noi, oamenii, îţi mulţumim pentru ceea ce ne-ai învăţat, călăuzit şi îndrumat în viaţă. Mă rog la Dumnezeu să te ierte şi să te aşeze de-a dreapta Sa. Condoleanţe familie îndurerate!“, se spune în unul dintre mesajele apărute pe Facebook.
 

„Nu am luat nici un ban de la primărie ca medic veterinar“

Iar altul sună astfel: „Uneori timpul ne fură oameni dragi mult prea repede, ne întrebăm de ce, dar nu vom înţelege niciodată. Poate acolo, printre stele, îşi va găsi liniştea. Lumină veşnică şi sincere
condoleanţe!“. În urma sa au rămas soţia şi trei copii profund îndureraţi de ce le-a hărăzit destinul. 
 
Vasile Alexandroaia a trebuit să renunţe la funcţia de primar, sentinţele judecătoreşti fiindu-i 
devaforabile după trei ani şi jumătate de procese. Pe baza ultimei, pe 13 aprilie 2020, prefectul George Lazăr a semnat ordinul prin care s-a constatat „încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al domnului Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor”. 
 
Litigiile cu ANI au început după ce, pe 16 octombrie 2016, instituaţia a emis un comunicat în care arăta că s-a aflat în stare de incompatibilitate. Aceasta ar fi survenit faptului că, în perioada deţinerii funcţiei de primar, a desfăşurat, în perioada iunie 2012 - iunie 2016, activităţi remunerate în calitate de medic veterinar titular al Cabinetului Medical Veterinar Individual „Dr. Alexăndroaia Vasile” şi a prestat, obţinând remuneraţii în calitate de medic veterinar asociat la firma Mattiax Grin.
 
„În 2008, când am fost ales primar mi s-a spus că nu vor fi probleme de incompatibilitate între cele două activităţi. Se pare că, între timp, s-au produs modificări legislative. Nu am luat nici un ban de la primărie ca medic veterinar, afacerea fiind privată. Dar dacă aşa s-a hotărât, mă voi supune ordinului“, declara fostul edil. 
 
Acesta mai afirma că se va dedica profesiei de veterinar: „Într-un fel, sunt fericit pentru că mă voi întoarce la meseria mea, iar activitatea de medic va fi practicată în interesul comunităţii, a crescătorilor de animale“. 
 
După ce i s-a comunicat decizia ANI, Vasile Alexandroaia a contestat-o la Curtea de Apel Bacău, care s-a pronunţat pe 13  septembrie 2017, respingând cererea ca nefondată. Ulterior, primarul a uzat de calea de atac şi s-a adresat magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă nici aici nu a avut succesul scontat.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările