Sportivi versus Guvern: Curtea de Apel Oradea a anulat restricţiile în cazul sălilor de sport

Sportivi versus Guvern: Curtea de Apel Oradea a anulat restricţiile în cazul sălilor de sport

FOTO: Facebook Fit4u Fitness Center Oradea

Curtea de Apel Oradea a dispus anularea prevederilor din actele normative care impun suspendarea activităţii sălilor de sport în localităţile unde incidenţa depăşeşte 4/1.000, decizia nefiind, încă, definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea a fost luată în cazul unui proces declanşat în primăvară de patronii unor săli de sport din Oradea care, prin avocaţi, au dat în judecată Guvernul şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cerând anularea unor prevederi din  HG 293/2021 şi HG 348/2021, prin care, în baza Legii 55/2020 ce permite instituirea şi prelungirea lunară a stării de alertă, aceasta a fost prelungită cu noi restricţii pentru sălile de sport.  

Fără fundament

În esenţă, în acţiune se contestă articolele care restricţionează circulaţia persoanelor în în localităţile cu incidenţă de peste 4/1.000 şi unde depăşeşte 7,5, cele vizând obligativitatea asigurării unei suprafeţe de 10 mp pentru fiecare client şi a unei distanţe de 1,5 metri între aceştia, dar şi cele care impun suspendarea activităţii sălilor de sport în localităţile cu incidenţă de peste 4 cazuri Covid şi faptul că măsura încetează abia când incidenţa coboară sub 3,5/1.000. 
 
Avocaţii au arătat că HG-urile conţin doar referiri vagi, cu caracter general, “lipsind cu desăvârşire referiri la studii, cercetări, consultări, specialişti consultaţi, esenţa recomandărilor primite” şi nu explică de ce nu se reia activitatea la o incidenţă de 4 la mie, dar şi că în timp ce sălilor de sport li se impune asigurarea unor suprafeţe şi distanţe de siguranţă, aceste obligaţii nu sunt impuse şi centrelor comerciale.
 
“Societatea îşi desfăşoară activitatea într-un centru comercial unde persoanele pot face cumpărături fără restricţii cu privire la suprafaţă, dar când este vorba de sport totul devine periculos”, au criticat avocaţii sălilor, arătând că firmele sunt discriminate, deoarece “în situaţii identice nu există tratament juridic identic”.

Înapoi la sală!

Curtea de Apel a dat dreptate firmelor şi a dispus anularea unor prevederi pe care le-a considerat abuzive, dispoziţiile urmând să fie aplicabile la nivel national în caz că verdictul va rămâne definitiv. 
 
Concret, potrivit hotărârii pronunţate, autorităţile nu au făcut “o analiză a activităţii sălilor de sport, a riscului manifestat sau prognozat de această activitate, aşa cum impune Legea 55/2020”, astfel că măsura suspendării activităţii lor este nemotivată şi “conferă ilegalitate HG pentru viciu de formă, atrăgând nevalabilitatea”. Ca atare, au dispus anularea prevederii vizând suspendarea activităţii sălilor de sport în localităţile unde incidenţa depăşeşte 4/1.000, respingând celelalte solicitări, inclusiv cea privind anularea restricţiilor privind deplasările, care în opinia instanţei a fost adoptată cu respectarea limitelor reglementate de Constituţie”, în “scopul apărării sănătăţii publice”
 
Decizia nu e definitivă, fiind atacată de Guvern la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde are termen de judecată stabilit abia pentru vara viitoare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările