FOTO Proiect de peste 118 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a reţelelor termice în Oradea

FOTO Proiect de peste 118 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a reţelelor termice în Oradea

Santiere din Oradea

14 şantiere au fost deschise în Oradea într-un amplu proiect de reabilitare a reţelei de termoficare. Pe aceste şantiere sunt peste 200 de muncitori şi 60 de utilaje, într-un amplu proiect de reabilitare a reţelei de termoficare, etapa a doua, finanţat cu 118,8 milioane de lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Ştiri pe aceeaşi temă

“Oradea este singurul dintre oraşele selectate care are un contract de execuţie încheiat şi care execută lucrări de reabilitare termică. Astfel, anul trecut s-au reabilitat 5,7 km din totalul de 20,28 km de reţea, rămânând pentru acest an 15 km. Le mulţumesc orădenilor pentru răbdarea de care au dat dovadă şi le cer scuze pentru disconfortul pe care încă îl creează aceste lucrări, prin întreruperile de apă sau apa murdară. La finalul acestor lucrări, aceste deranjamente vor dispărea”, a afirmat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit acestuia, prin proiect se urmăreşte să se reducă pierderile de apă, să se îmbunătăţească transportul agentului termic şi să se reducă emisiile de poluanţi ca urmare a micşorării cantităţii de combustibil folosit, precum şi cheltuielile de mentenanţă şi întreţinere.

Şantierele sunt extinse pe toată raza municipiului, lucrările fiind dificile având în vedere că trebuie să se asigure şi traficul pe arterele respective.

Lucrările vizează reabilitarea celor 15 km de reţea primară de termoficare şi constau în înlocuirea conductelor existente cu conducte noi în sistem preizolat, montate în majoritate direct în pământ pe un strat de nisip, dar şi aerian, pe stâlpii de beton existenţi, instalarea de vane noi de secţionare (cu acţionare electrică sau manuală) în cămine de vane noi sau reabilitate, instalarea unui sistem de semnalizare şi alarmare a spargerii conductelor, readucerea terenului afectat de lucrări la starea iniţială. Toate aceste şantiere vor trebui încheiate în cursul anului 2017, mai exact înainte de pornirea încălzirii centralizate.

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa II” este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - Axa 7 – “Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate”.

Valoarea totală a contractului de finanţare privind reabilitarea termică a sistemului de termoficare este de 118,8 milioane lei (cu TVA inclus), contribuţia municipiului fiind doar de 8%.

Contractul de lucrări a fost semnat în noiembrie 2015, antreprenor fiind o asociere de firme ( SC Energomontaj S.A sucursala Timişoara - SC Elsaco Electronic SRL - SC Isoplus România SRL - SC ISPE SA).
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie.

Oradea este unul dintre cele şapte oraşe selectate care au depus proiecte integrate de termoficare (Botoşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timişoara, Focşani) pentru continuarea investiţiilor începute în perioada 2007-2013 prin POS Mediu 2007-2013, în vederea asigurării sustenabilităţii investiţiilor iniţiale orientate spre îmbunătăţirea calităţii aerului şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane.
 

14 şantiere au fost deschise în Oradea

Imagini din aceeasi galerie
  • 14 şantiere au fost deschise în Oradea
  • Pe aceste şantiere sunt peste 200 de muncitori şi 60 de utilaje
  • Şantierele sunt extinse pe toată raza municipiului
  • 14 şantiere au fost deschise în Oradea
  • Şantierele sunt extinse pe toată raza municipiului
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările