VIDEO Viktor Orban a deschis noul an universitar în România: „Ungaria poate fi mare doar cu maghiarii de dincolo de graniţă“

VIDEO Viktor Orban a deschis noul an universitar în România: „Ungaria poate fi mare doar cu maghiarii de dincolo de graniţă“

Viktor Orban a ajuns la Oradea Foto-Facebook Varadinum.ma

Viktor Orban, premierul Ungariei, a participat luni, 2 octombrie, la deschiderea festivă a noului an universitar la Oradea. Oficialul maghiar a fost invitat la Universitatea Creştină Partium.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 13.30 “Ungaria poate fi mare doar împreună cu maghiarii de dincolo de graniţă. Toţi cei mare merg alături de Ungaria au susţinere-slovacii, croaţii, etc, şi sper ca şi România să se alăture cândva Ungariei. Universităţile maghiare din Ardeal trebuie să înveţe studenţii şi să aibă curajul să-şi asume identitatea, să ducă mai departe limba, cultura şi credinţa”, a declarat premierul Ungariei, într-un discurs foarte scurt de la deschiderea anului universitar.

„Vrem o Ungarie maghiară şi creştină, în locul Europei care ni se propune acum. Vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare”, le-a transmis Orban Viktor studenţilor maghiari.

"Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari. Am învăţat un lucru de la Tőkés László. Doar împreună creştem, împreună ne putem construi viitorul", a mai spus Orbán.


După deschiderea festivă, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, invitaţii au participat şi la inaugurarea noului corp de clădire construit din fonduri guvernamentale maghiare de pe strada Sulyok István iar pe drum, Orbán a fost aşteptat de zeci de orădeni, enoriaşi reformaţi şi nu numai, care au ţinut să-l salute.

"Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi", i-au spus oamenii, urându-i totodată "putere şi sănătate".

Binecuvântat de episcopii romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian, clădirea a fost inaugurată oficial de şeful Guvernului de la Budapesta şi rectorul Universităţii, Pálfi József, care au tăiat panglica purtând culorile steagului maghiar: roşu, alb şi verde iar apoi au vizitat noul aşezământ universitar.
Ulterior tăierii panglicii, Orbán a fost invitat să viziteze noua clădire, în care sunt amenajate săli de cursuri pentru Facultăţile de Arte şi Litere, un amfiteatru şi o bibliotecă universitară. 

Update ora 11.30

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Universitatea Partium din Oradea. El a fost aşteptat, în faţa universităţii, de un grup de simpatizanţi cu care a dat mâna. Întrebat dacă face declaraţii, a spus că nu, şi că a venit să muncească. Premierul ungar s-a întâlnit cu eurodeputatul Laszlo Tokes, cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cu preşedintele PPMT, dar şi cu alţi reprezentanţi

Update ora 11.20

Întrebat cum vede rezultatul referendumului din Spania, eurodeputatul Laszlo Tokes a afirmat: "Mă revoltă atitudinea poliţiein spaniolem dar de altfel, legea Spaniei este deasupra tuturor legilor.  

Festivităţile se vor derula în Biserica Reformată Oraşul Nou, de pe strada Primăriei, unde studenţilor şi dascălilor le vor vorbi atât Viktor Orbán, premierul Ungariei, cât şi rectorul Pálfi József, europarlamentarul Tőkés László, în calitate de preşedinte al fundaţiei Pro Universitate Partium, respectiv episcopul reformat Kató Béla, preşedintele fundaţiei Sapientia, dar şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

Guvernul Ungariei este principalul finanţator al instituţiei de învăţământ superior. Banii destinaţi Universităţii Partium sunt viraţi prin Oficiul Maghiarilor de Peste Hotare (OMPH) în contul Fundaţiei Sapientia, înfiinţată în 2000 de reprezentanţi ai bisericilor maghiare din Transilvania, printre care László Tőkés, din partea cultului reformat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările