Magistraţii Tribunalului Bihor au dat soluţia. Ce se întâmplă cu universitarii reţinuţi de procurorii DNA Oradea

Magistraţii Tribunalului Bihor au dat soluţia. Ce se întâmplă cu universitarii reţinuţi de procurorii DNA Oradea

Cei patru inculpati au fost lasati in arest la domiciliu Foto-Claudia Bonchis

Rectorul  Constantin Bungău, fostul decan Floare Chipea, şi  soţii Dindelegan au aflat soluţia instaneţei. Magistraţii Tribunalului Bihor au decis să-i trimită în arest la domiciliu pe cei patru inculpaţi, pentru 30 de zile. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi contestată atât de inculpaţi cât şi de către DNA Oradea.

Tribunalul Bihor a respins solicitarea de arestare preventivă a Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea pentru Constantin Bungău, Floare Chipea ,  Camelia Dindelegan şi Marin Dindelegan , dispunând măsura arestului la domiciliu.

"Nu este cea mai bună soluţie, însă este o soluţie bună pentru vremurile pe care le trăim, când se pare că acuzarea are întotdeauna dreptate. Rolul apărării tinde să devină unul din ce în ce mai formal. Vom contesta în mod categoric încheierea de arestare preventivă, apreciind că nu se impune nicio măsură preventivă în cauză", a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul fostei decăniţe Floare Chipea.

Procesul celor patru inculpaţi s-a dovedid a fi unul extrem de lung. Primele audieri au început, la DNA Oradea, pe data de 21 iunie, în jurul orei 11.00, iar noaptea, la 01.25, rectorul Bungău a fost reţinut. Aceeaşi măsură s-a luat şi în cazul fostei decăniţe Floare Chipea şi a soţilor Dindelegan.

Pe 22 iunie audierile au continuat la DNA Oradea, iar în jurul orei 15.30 a început procesul la Tribunalul Bihor. De această dată audierile au durat până la ora 02.99, când şedinţa de judecată a fost suspendată, fiind reprogramată pentru ora 10.00, în data de 23 iunie. După alte opt ore de audieri, judecătoarea Crina Muntean a pus capăt şedinţei, soluţia fiind dată pe 24 iunie, la ora 16.00.

”În mod categoric, nu se justifica şi nu se justifică măsura reţinerii şi propunerea de arestare preventivă, date fiind circumstanţele cauzei, obiectul şi vârsta persoanei. Atât clienta mea, Floare Chipea, cât şi ceilalţi inculpaţi, au dat declaraţii detaliate în care au combătut categoric acuzaţiile care li se aduc. Legat de primirea unor bijuterii cu ocazia zilei de naştere a clientei mele, vă pot spune că după câteva zile aceasta a făcut un cadou similar Cameliei Dindelegan. Practic, nu există nicio probă că acele bunuri au legătură cu examenul organizat", a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorull fostei decăniţe Floare Chipea.

Procurorii DNA Oradea îl acuză pe Constantin Bungău, rector al Universităţii din Oradea, de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită, în timp ce  Floare Chipea, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită.

Totodată,  Camelia Maria Dindelegan, cadru didactic universitar în cadrul Universităţii din Oradea, este acuzată de săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, şi soţul celei din urmă, iar preotul Vasile Marin Dindelegan, de săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de complicitate la dare de mită.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările