VIDEO Cea mai mare captură de bani falşi din România: 13 milioane de euro. Membrii unui clan mafiot din Napoli, ridicaţi de DIICOT

VIDEO Cea mai mare captură de bani falşi din România: 13 milioane de euro. Membrii unui clan mafiot din Napoli, ridicaţi de DIICOT

13 milioane de euro falsi

13 milioane de euro falşi au fost ridicate de către procurorii DIICOT Oradea în urma unor percheziţii ce au avut loc în noapte de joi spre vineri. Mai multe persoane ce fac parte dintr-un clan mafiot italian au fost duse la audieri.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Procurorii din structura Centrală a DIICOT s-au sesizat din oficiu în data de 25 octombrie 2013 cu privire la existenţa acestui grup infracţional organizat şi după o monitorizare de 11 luni, au început urmărirea penală faţă de cinci persoane, dintre care patru cetăţeni italieni – şi un cetăţean român, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Faţă de cei patru cetăţeni italieni există suspiciunea că împreună cu mai multe persoane, printre care şi cetăţeni români, în perioada octombrie 2013-septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20, 50 şi 100 de euro, prin intermediul unei firme aparţinând unui cetăţean italian, folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.

„Sub coordonarea cetăţeanului italian care deţinea firma, membrii grupului procurau hârtia şi vopselurile precum şi celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranţă a falsului şi tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din judeţul Bihor. Ulterior, banii falsificaţi în cantităţi mari erau depozitaţi la sediile altor societăţi comerciale, fiind apoi transportaţi şi distribuiţi în ţările Uniunii Europene“, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În cadrul cooperării cu autorităţile judiciare italiene, în data de 22 septembrie 2014, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuţi fuseseră expediaţi de o firmă din România ce aparţine italianului – suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano.

În data de 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiţi şi ridicaţi aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.

De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de cetăţeanul italian. Totodată, în altă loc au fost găsite bancnote false rupte, arse. 

20 de persoane – suspecţi şi martori - au fost duse la audieri. 

Ancheta a fost desfăşurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălarea Banilor, în colaborare cu autorităţi judiciare din Italia, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi suportul de specialitate al SRI.

UPDATE Aproximativ 90.000 de euro au fost găsiţi la groapa de gunoi din Oradea, miercuri. Angajaţii gropii de gunoi au stabilit iniţial că vor culege ei banii, dar mai apoi şeful gropii de gunoi le-a spus să strângă banii şi să îi aducă. Acesta a anunţat Poliţia joi dimineata.

„Înainte de intervenţie au existat incidente. Azi au fost audiate foarte multe persoane, nu se ştie numărul lor. Urmează să se decidă dacă vor fi prezentate la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă sau dacă vor fi duse la DIICOT Bucureşti“, a declarat Răzvan Doseanu, avocat.

Fabrica în care au fost produşi banii avea ca domeniu de activitate tipărirea de pliante pentru vopsele. Banii erau de o foarte bună calitate.

Percheziţii de amploare în Oradea. Procurorii DIICOT au descoperit o fabrică de bani falşi la Oradea şi au ridicat mai multe persoane care ar face parte dintr-un clan mafiot din Napoli. Totodată, au fost confiscate 13 milioane de euro. La această oră, suspecţii sunt audiaţi la sediul DIICOT Oradea.

Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat 19 milioane de euro, în urmă cu câteva zile

Procurorii DIICOT au făcut percheziţii la Oradea, în noaptea de joi spre vineri, având informaţii că membrii grupării ar fabrica acolo bani falşi, fiind ridicate trei persoane, care ar face parte din gruparea de crimă organizată Napoli.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările