Un şofer prins băut la volan a primit bani de la Poliţie în loc să plătească. Cum a umilit instituţia în instanţă

Un şofer prins băut la volan a primit bani de la Poliţie în
loc să plătească. Cum a umilit instituţia în instanţă

Şoferul sancţionat a reuşit imposibilul: prins băut, a primit bani de la Poliţie în loc să dea FOTO Adevărul/Arhivă

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au achitat 800 de lei unui conducător auto care a fost surprins conducând băut, după ce acesta a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dumitru Prisăcaru, din Iaşi, angajat al Poştei, a primit sancţiunea după ce a fost prins băut la volan, procedura de testare a acestuia fiind corectă, potrivit unei motivări a Tribunalului Iaşi. Ieşeanului i-a reieşit o alcolemie de 0,11 la mie în aerul expirat atunci când a fost testat, însă a scăpat de sancţiuni în urma unei decizii a instanţe. Ieşeanul a scăpat de amendă şi şi-a primit permisul de conducere înapoi după ce a demonstrat, în instanţă, că poliţistul care l-a amendat nu avea, la acel moment, atribuţii rutiere.

Tribunalul Iaşi a tranşat recent această speţă, obligând Poliţia să îi achite 800 de lei drept cheltuieli judiciare. Potrivit judecătorilor, Prisăcaru a fost oprit de poliţistul Alin Orlando Artenie, pe 5 noiembrie 2016. În urma testării, a reieşit o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul pur expirat, pentru care ieşeanul a primit nouă puncte amendă şi i s-a suspendat dreptul de a conduce. „Instanţa constată că aparatul etilotest Drager cu care a fost testat petentul este un mijloc tehnic certificat, iar testarea petentului a fost făcută, în aceste condiţii, în mod legal“, se precizează în motivare. Şoferul ar fi cerut să fie transportat la spital pentru a i se preleva şi probe biologice, însă poliţistul rutier a refuzat.

Poliţistul, exclus până la urmă din sistem

Prisăcaru a contestat procesul verbal de contravenţie şi a invocat, printre altele, şi că poliţistul constatator nu avea dreptul de a-l sancţiona. Poliţia Iaşi  a transmis instanţei că agentul Artenie că acesta era „pus la dispoziţie“, din cauza unei cercetări penale, ceea ce însemna că avea dreptul să exercite doar anumite sarcini. Printre acestea nu se numărau şi instituirea unor filtre pentru a verifica dacă şoferii consumaseră sau nu băuturi alcoolice. „Raportat la fapta reţinută în sarcina intimatului (n.r. - şoferul), se constată că potrivit art. 109  din OUG 195/2002 şi art. 177 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, aceştia fiind ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române“, au mai motivat judecătorii ieşeni. Aceştia au mai arătat că Artenie putea aplica amenzi doar pentru fapte flagrante, nu şi planificate în prealabil de Poliţie.

Poliţistul era la acel moment trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă, al doi ani de închisoare cu suspendare, pentru purtare abuzivă. Alături de un alt coleg, agentul a bătut un bătrân până ce acesta a defecat în sediul Poliţiei. Între timp, condamnarea a rămas definitivă.

 „În prezent, persoana respectivă nu mai lucrează în cadrul IPJ Iaşi“, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. Alin Artenie nu a putut fi contactat.

 
Te-ar putea interesa şi:

Cum se poate contesta o amendă abuzivă. Trucuri şi sfaturi pentru a determina în instanţă declararea nulităţii sancţiunii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările