Teroristul Oliver, care a vrut să arunce în aer Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, vrea în libertate. A fost internat de nouă ori la Socola

Teroristul Oliver, care a vrut să arunce în aer Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, vrea în libertate. A fost internat de nouă ori la Socola

FOTO: Arhiva Adevărul

Bărbatul absolvise Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cu 15 ani înainte de a încerca actul terorist.

Bărbatul care a încercat să arunce în aer Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în urmă cu opt ani vrea să fie eliberat din Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni - Grajduri, din judeţul Iaşi. 

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au stabilit că ameliorarea bolii sale mintale nu reprezintă un motiv suficient pentru a hotărî eliberarea acestuia, iar Oliver S. a făcut contestaţie, aşteptând în acest moment decizia Tribunalului. Judecătorii au cerut efectuarea unui nou raport de expertiză medico-legală psihiatrică pentru a lua decizia finală în ceea ce priveşte eliberarea bărbatului. 

În timpul examenelor din luna iulie 2013, Oliver S. a intrat într-o sală de curs din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu un rucsac în spate, o geantă într-o mână şi un întrerupător în cealaltă. El a ameninţat că are asupra sa o bombă, dar nu a fost luat iniţial în serios de către studenţii şi profesorii prezenţi. În momentul în care aceştia au încercat să îl evacueze, Oliver S. a apăsat din greşeală întrerupătorul şi declanşatorul bombei a explodat, fără a exploda, însă, şi încărcătura propriu-zisă. 

Anchetatorii spun că, la câtă grijă a pus în confecţionarea dispozitivului exploziv, este aproape sigur că a venit decis să-l detoneze. A pătruns în sală cu două genţi, în care se aflau un obuz de jumătate de metru din al Doilea Război Mondial, bidoane de plastic umplute cu peste zece litri de benzină, plus un dispozitiv artizanal conceput să amorseze bomba. Suficient, spun experţii pirotehnişti, cât să facă praf tot amfiteatrul.

Eu n-am ştiut că aşa ceva se poate întâmpla în România. Credeam că doar în filme se întâmplă, în America, în Rusia. Dar iată că se întâmplă şi în Iaşi. Erau nişte colegi care voiau să-l arunce pe geam, alţii îi dădeau cu picioarele în spate. Eu le-am spus să-l lase în pace că şi aşa-i vai de capul lui. Dacă un om e căzut la pământ, nu-i frumos să-l loveşti. Dacă el a fost animal, nu trebuie să fim şi noi. Nu ştiu dacă se poate face ceva pentru întărirea securităţii. E trafic foarte mare în universitate, oricine poate intra cu un ghiozdan în spate“, a spus Marian Platonov, la acea vreme, studentul basarabean care l-a imobilizat pe atentator.

Atentatorul de la Iaşi a fost diagnosticat cu o boală psihică extrem de gravă, schizofrenie paranoidă, în 2006. De atunci a fost internat de nouă ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde era tratat pentru afecţiunea sa.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Benzen carcinogen, găsit în diverse deodorante

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările