Atentatul sinucigaş de pe aeroportul din Kabul, realizat de un terorist eliberat din închisoare de talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac sinucigaş cu bombă asupra aeroportului din Kabul FOTO AFP
Atac sinucigaş cu bombă asupra aeroportului din Kabul FOTO AFP

Teroristul care s-a detonat pe aeroportul din Kabul la finele lui august fusese eliberat cu câteva zile înainte din închisoare. După ce talibanii au pus stăpânire pe ţară, i-au eliberat pe cei închişi, dintre care mulţi erau terorişti.

Teroristul sinucigaş ISIS-K, responsabil de atacul pe aeroportul internaţional din Kabul, de la sfârşitul lunii august, a fost eliberat din închisoare cu câteva zile mai devreme, când talibanii au preluat controlul asupra zonei, informează CNN

În atacul terorist au murit 13 membri ai serviciilor americane şi zeci de afgani. 

Oficiali americani au confirmat pentru CNN că teroristul a fost eliberat din închisoarea Parwan, de la baza aeriană Bagram. SUA au controlat această baza până când au abandonat Bagram, la începutul lunii iulie. Închisoarea a fost predată autorităţilor afgane în anul 2013.

În închisoarea Parwan de la Bagram şi închisoarea Pul-e-Charkhi (de lângă Kabul) erau închişi mulţi membri ai ISIS-K (câteva sute). Talibanii au golit ambele închisori, eliberându-şi oamenii care erau închişi aici, dar şi membri ai ISIS-K (aliatul grupării teroriste din Afganistan).

Unsprezece zile mai târziu, pe 26 august, unul dintre cei eliberaţi  a efectuat atentatul sinucigaş cu bombă de la Poarta Abaţiei. Atentatorul este Abdul Rehman Al-Loghri. Doi oficiali americani au confirmat identitatea atacatorului. 

Conform CNN, tranziţia rapidă de la statutul de puşcăriaş la cel de atentator sinucigaş evidenţiază pericolele pe care Afganistanul le-ar putea reprezenta fără o prezenţă militară americană în teren.

Administraţia Biden a fost criticată pentru retragerea din Bagram, unde era un complex militar vast, care a fost inima operaţiunilor militare americane din Afganistan timp de aproape 20 de ani, ci şi pentru modul în care a fost făcută această retragere. 

Majoritatea prizonierilor Bagram erau terorişti.

SUA au predat Baza Aeriană Bagram Forţelor Naţionale afgane de Apărare şi Securitate (ANDSF) la 1 iulie, în timp ce retragerea forţelor americane din Afganistan s-a apropiat de 90%.

La acea vreme, la Bagram erau aproximativ 5.000 de prizonieri, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului Afgan al Apărării. Câteva sute erau criminali, dar marea majoritate erau terorişti, inclusiv membri ai Al Qaeda, talibani şi ISIS.

Citeşte şi: 

 Afganistan: Mai multe persoane au fost ucise într-un bombardament lângă o moschee din Kabul

Talibanii au recurs la focuri de armă pentru a dispersa o manifestaţie la care participau şase femei VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite