Studenţii au ieşit în stradă şi ameninţă cu proteste mai mari. Cer intervenţia lui Klaus Iohannis FOTO

Studenţii au ieşit în stradă şi ameninţă cu proteste mai mari. Cer intervenţia lui Klaus Iohannis FOTO

Protest studenţi / FOTO: Andrei Luca

Studenţii ameninţă cu proteste mult mai mari, în cazul în care nemulţumirile lor nu vor fi luate în considerare, după manifestaţiile de astăzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform bugetului de stat pe anul 2021, studenţii în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval, fiind astfel eliminată gratuitatea la transportul pe calea ferată. Astfel, studenţii nemulţumiţi de decizia luată de Guvern, au ieşit astăzi în stradă pentru a protesta şi pentru a-şi cere drepturile. 

”Nemulţumirea noastră este gratuitatea  la tren. E principalul mijloc de transport al studenţilor şi va creşte rata abandonului. Mulţi studenţi îşi luau de mâncare din banii economisiţi pe transport. La cantină, preţurile sunt destul de bune, dar sunt cazuri în care studenţii nu îşi permit să mănânce. Ne-au împins să protestăm şi să arătăm că nouă chiar ne pasă.”, a declarat Tudoriu Stelian, vicepreşedinte zona Nord-Est la Uniunea Naţională a Studenţilor din România.

Un sondaj online, la care au participat 22.000 de studenţi, arată că 83% dintre ei merg cu trenul, transmit reprezentanţii UNSR. 

”Suntem ignoraţi complet, nu există deschidere pentru dialog. E datoria lor să ne consulte, fiind beneficiari direcţi ai educaţiei. Suntem implicaţi direct. Suntem nemulţumiţi că este un drept pe care l-am câştigat şi acum, dintr-un moft, se doreşte a fi schimbat. Faptul că aveam gratuitate era un beneficiu extraordinar pentru noi. Să ne gândim la cei care vin din medii defavorizate şi care fără această gratuitate nu au acces la educaţie, la învăţământ superior de calitate.”, a spus Florentina Trifan, preşedinte al Asociaţiei Studenţilor la Relaţii Publice şi Comunicare (PRIME  Iaşi). 

FOTO: Andrei Luca

”Guvernul Cîţu îşi bate joc de educaţie”

Liga Studenţilor din Iaşi critică proiectul de buget propus de către actualul guvern, acesta acordând educaţiei cea mai slabă finanţare din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, dintre care peste 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii. Studenţii îi cer Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să intervină public şi să ceară executivului majorarea bugetului educaţiei şi solicită creşterea bugetului pentru investiţii în educaţie şi menţinerea gratuităţii la transportul feroviar care reprezintă doar 0,02% din PIB.

”Îi solicităm domnului Preşedinte să intervină public şi să ceară Guvernului majorarea bugetului educaţiei şi menţinerea beneficiilor de care se bucură studenţii. Altfel, România Educată înseamnă că a fost doar o lozincă electorală ieftină. De asemenea, solicităm domnilor Florin Cîţu, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, liderii coaliţiei de guvernare, să îşi asume angajamentele electorale şi să susţină corespunzător sistemul de educaţie şi pe beneficiarii acestuia: elevii şi studenţii. În caz contrar, guvernul trebuie să demisioneze”, a declarat Maria-Alexandra Druţu, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările