Circa 16% dintre pacienţii internaţi în 2020 la un spital din Iaşi au murit. Cum explică medicii situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurochirurgie / FOTO: reginamaria.ro
Neurochirurgie / FOTO: reginamaria.ro

Lunar, la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi, sunt îngrijiţi peste 300 de pacienţi. Majoritatea însă vin mult prea târziu la spital, din cauza fricii de coronavirus.

Secţile de terapie intensivă au fost solicitate la maximum încă de la începutul pandemiei de coronavirus, atât în spitalele COVID, cât şi in cele suport. Un raport îngrijorător făcut de reprezentanţii de la Spitalul de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi, arată că 16% dintre pacienţii internaţi în anul pandemic în unitatea spitalicească, au decedat. 

”Prin definiţie, noi deservim întreaga zonă a Moldovei şi nu numai. De multe ori primim pacienţi de la distanţă, pacienţi care sunt cu patologii extrem de complexe. În general aceşti pacienţi au o afectare pulmonară de peste 50%, dar media să zicem că ajunge la 75%. Sunt pacienţi cu o patologie extrem, extrem de severă”, a declarat dr. Vlad Hârtie, medic specialist ATI Spitalul Clinic „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

57 de paturi din cele 324 sunt destinate pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă. 

”În momentul de faţă avem un număr de 57 de paturi, fiind cea mai mare Sectie ATI din toată zona. Locurile sunt rezervate pacienţilor cu o insuficienţă respiratorie, COVID pozitivi. Restul de paturi le folosim pentru pacienţii noştri care au patologii extrem de complexe.Vă daţi seama că având 16 pacienţi în plus, gărzile au devenit mai obositoare, mai solicitante”, a mai spus medicul Vlad Hârtie. 

În anul pandemic, Spitalul de Neurochirurgie a înregistrat o creştere de 10% a deceselor. Explicaţia reprezentanţilor spitalului ar fi că, aici, sosesc doar cazuri foarte grave, care necesită, de cele mai multe ori, terapie intensivă. 

Noi lucrăm într-un regim de urgenţă, aşa primim doar cazurile care sunt foarte grave. Acest fapt presupune nişte consumuri foarte mari inclusiv de acest oxigen de care se vorbeşte atât de des în ultima perioadă. Face să limităm cumva numărul de internări. Cei care ajung la noi sunt într-o situaţie medicală gravă.”, spune Lucian Eva, managerul unităţii.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Scene demne de filmele poliţiste pe un bulevard din Hunedoara. Încătuşaţi sub privirile a zeci de oameni VIDEO

Publicaţie evreiască: Cercetătorul iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat de agenţi Mossad. Arma folosită cântărea o tonă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite