Racla Sfintei Parascheva poate fi sărutată, în plină pandemie. Ce spun autorităţile despre pelerinajul de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Cel mai mare pelerinaj din Moldova începe vineri, 8 octombrie, la Iaşi. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde va putea fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii: fie ei vaccinaţi sau nevaccinaţi, testaţi sau nu.

Pelerinajul la sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva se desfăşoară, pentru al doilea an consecutiv, în plină pandemie de coronavirus. 

Anul acesta, însă, perioada de desfăşurare a ceremoniilor religioase are loc fix în săptămânile în care municipiul Iaşi se află în scenariul „roşu închis”, dat fiind faptul că incidenţa cumulată a cazurilor de SARS-CoV-2 este mai mare de 6/1000 locuitori. 

Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva a fost depusă în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la Iaşi, într-un baldachin special amenajat şi va rămâne în curtea catedralei ieşene până pe 15 octombrie, perioadă în care pelerini din toată ţara pot atinge şi săruta moaştele sfinte.

„Cei care vor dori sigur că vor putea să atingă racla. Din când în când, racla este curăţată. Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia, dar eu atâta ştiu că în aceste vremuri grele omul are nevoie de o speranţă, să îşi pună nădejdea în ceva, în cineva care poate să ne ajute pe toţi. Acela poate să fie doar Dumnezeu, omul nu poate fi redus doar la trup, trebuie să avem un tonus bun, încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”, a spus pr. Constantin Sturzu. 

Mihai Chirica, primarul Iaşului, a spus că în acest an se doreşte ca Pelerinajul de Sfânta Parascheva să fie deschis tuturor, fără limitarea accesului în curtea Catedralei doar pentru credincioşii din judeţul Iaşi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. 

Pelerinii nevaccinaţi, scutiţi de restricţii

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, municipiul Iaşi intră în carantină de weekend în perioada 8 - 10 octombrie. Asta înseamnă că persoanele nevaccinate nu pot să  părăsească domiciliul în intervalul 20:00 - 05:00. Potrivit autorităţilor, pelerinilor nevaccinaţi nu li se aplică această restricţie.

„Pelerinii nevaccinaţi au statutul de pelerin, care poate fi asociat cu statutul de turist, deci pot beneficia de prevederile legii. Este un turism religios”, a spus primarul Mihai Chirica. 

Majoritatea pelerinilor vor sta la rând în curtea interioară

Alături de jandarmi, reprezentanţii Mitropoliei spun că vor realiza un traseu cât mai lung în curtea interioară şi în parcarea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru a prelua integral, în marea majoritate a timpului, rândul de pelerini.

Există însă posibilitatea ca numărul de persoane care vin să se închine să fie atât de mare încât rândul să se extindă în stradă, de aceea circulaţia va fi limitată pe străzile din spatele Mitropoliei.

Pelerinii vor purta mască din primul moment în care se aşază la coadă, vor circula într-un singur rând, distanţaţi unul faţă de celălalt, nu vor putea să stea în grupuri în curtea Mitropoliei şi nici să intre în catedrală dacă s-au aşezat în rând să se închine la baldachinul cu moaştele Sfintei Parascheva”, spun feţele bisericeşti. 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat şi cum se va desfăşura slujba Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.

„În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. 

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi. Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă”, mai arată sursa citată. 

La Horezu, incidenta este de aproape 12 la mie după pelerinaje la mănăstiri

Horezu (Vâlcea), capitala ceramicii româneşti, a ajuns la o incidenţă de 11,48 de cazuri de COVID la mia de locuitori, în urma organizării unor pelerinaje la mănăstirile din nordul Moldovei, în lunile august şi septembrie. Primarul localităţii, Nicolae Sărdărescu, a declarat că excursiile au fost organizate de către două firme de transport public din Horezu.

„Nu este vorba despre vreo bănuială, ştiu cu siguranţă ce s-a întâmplat. Din grupurile respective provin îmbolnăvirile. Acasă şi-au îmbolnăvit şi familiile”, a menţionat edilul.

Autorităţile sperau că incidenţa va scădea, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Oraşul este în carantină, iar elevii din 20 de clase învaţă în sistem online. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dialogul surzilor între un părinte, al cărui copil a fost testat pozitiv cu Covid-19, şi reprezentanţii DSP

Klaus Iohannis cheamă luni partidele la consultări: „Nu ştiu dacă prima rundă va duce la o soluţie“. Noi critici pentru votanţii moţiunii de cenzură VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite