Procesul cu peste 100 de inculpaţi. Culisele unui dosar-mamut, a cărui pronunţare a fost amânată de 16 ori

Procesul cu peste 100 de inculpaţi. Culisele unui
dosar-mamut, a cărui pronunţare a fost amânată de 16 ori

Dosarul este judecat la Tribunalul Iaşi

Peste 100 de persoane acuzate de fapte de fals aşteaptă de mai bine de jumătate de an să afle ce sentinţe se vor pronunţa în cazul lor, într-un proces judecat de Tribunalul Iaşi. În ultimele luni, judecătorii au amânat luarea unei decizii de nu mai puţin de 16 ori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul vizează obţinerea în fals a unor indemnizaţii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi a fost trimis în instanţă de DNA. 39 de inculpaţi au recunoscut fapta şi au primit pedepse modice încă din 2015, cei judecaţi acum susţinând că nu sunt vinovaţi. Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni.

“În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, au precizat procurorii DNA. Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane.

Potrivit legii, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei. Consilierii din Gorban şi Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. 

Următoarea dată la care ar trebui să fie anunţată pronunţarea a fost stabilită după Sărbători, pe 3 ianuarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: