Fostul primar Gheorghe Nichita ar putea părăsi închisoarea săptămâna viitoare

Fostul primar Gheorghe Nichita ar putea părăsi închisoarea săptămâna viitoare

Foto: ziaruldeiasi.ro

Fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita s-ar putea întoarce acasă în următoarele zile, în cazul în care decizia de eliberare condiţionată dispusă de Tribunalul Botoşani nu va fi contestată

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul primar  Gheorghe Nichita este aproape de a fi eliberat condiţionat, după ce Judecătoria Botoşani a admis la finalul săptămânii trecute solicitarea acestuia de punere în libertate. Decizia nu este însă definitivă, existând dreptul de contestaţie, în termen de trei zile de la comunicare. 
 
Nichita se află în Penitenciarul Botoşani din luna august a anului 2020, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru că ar fi cerut şi primit mită în cadrul proiectului european „Sistemul de Management al Traficului” din municipiul Iaşi. Fostul primar ar fi primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei, dar şi reduceri într-un hotel de lux din Bucureşti şi cazare în China. Potrivit procurorilor, Gheorghe Nichita ar fi primit mită în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei. 
 
Nichita şi-a îndeplinit fracţia cerută de lege din pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru luare de mită aplicată în noiembrie 2017 de Tribunalul Bucureşti. Acesta este trecut cu 4 ani de vârsta de 60 de ani, iar legea prevede că, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a unei treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani. În calculul fracţiunilor de pedeapsă se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. 
 
Fostul edil al municipiului Iaşi a fost condamnat anul trecut şi într-un alt dosar, la cinci ani şi două luni de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă. În cadrul acestui dosar, Nichita este acuzat că în timpul mandatului său s-ar fi folosit de Poliţia Locală, pentru a-şi urmări amanta de la acea vreme, o angajată din Primăria Iaşi.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările