„Detergentul” şi „Deratizarea”, metodele inedite prin care ieşenii rămân fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi ieşeni au rămas fără economii, săptămâna trecută, după ce au primit în casă persoane care susţineau că sunt cetăţeni străini sau lucrează la o firmă de deratizare.

O octogenară  a rămas fără 6.000 de lei, pe 26 aprilie, după ce a vrut să ajute doi bărbaţi care au susţinut că sunt cetăţeni străini şi trebuie să schimbe urgent o sumă în valută. Vezi aici cum a fost înşelată ieşeanca.

Unui pensionar de 81 de ani i-au fost furaţi, în aceeaşi zi,  746 de lei. Doi bărbaţi care pretindeau că lucrează la o firmă de deratizare au pătruns în locuinţa bărbatului, i-au distras atenţia şi i-au sustras economiile.

Oamenii legii atrag atenţia ieşenilor să nu creadă poveştile celor care se dau drept angajaţi ai unor funizori, vânzători sau cetăţeni străini pentru a pătrunde în locuinţele lor. Astfel, poliţiştii oferă şi câteva sfaturi:

Ce trebuzie să ştii pentru a te proteja pe tine şi pe alţii de aceşti infractori:

Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile:

Ce poveşti/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuinţa victimei

o Metoda "E-ON": infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, solicită accesul în locuinţă pentru verificări

o Metoda "DETERGENTUL": falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale

o Metoda "DERATIZARE": sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă

o Metoda "STRAINUL": infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au o urgenţă medicală (de obicei spun că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română) şi nu au bani româneşti asupra lor solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare, spunând câ se vor întoarce.

o Metoda "CERŞETORII": persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.

Cum a furat un fals angajat E.ON 1.000 de lei de la o pensionară din Iaşi

Iaşi: Un fals angajat E.ON a furat de la o bătrână 7.800 de lei

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi susţin că după ce pătrund în locuinţă hoţii distrag atenţia victimelor şi caută bani sau bunuri. „Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau in bucătarie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camera. Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le gasesc pe holul apartementului", susţin reprezentanţii IPJ Iaşi.  

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite