Ce a cauzat atacul violent al albinelor care a produs moartea unui bărbat din Iaşi. Explicaţiile unui apicultor cu experienţă

Ce a cauzat atacul violent al albinelor care a produs moartea unui bărbat din Iaşi. Explicaţiile unui apicultor cu experienţă

FOTO Gulliver/Getty Images

Un ieşean a fost omorât de un roi de albine care l-au atacat în timp ce voia să-şi salveze calul de la căruţă. Potrivit unui apicultor contactat de „Adevărul”, albinele sunt sensibile şi devin agitate din mai multe motive.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florin Nenică, un bărbat de 49 de ani din judeţul Iaşi, a murit înţepat de sute de albine care i-au atacat caii. Înainte de a-şi pierde viaţa, victima ar fi încercat să dezlege unul dintre cai de la căruţă să-l scape de furia insectelor agitate. Ulterior, sutele de insecte s-au năpustit asupra sa înţepându-l peste tot corpul. Fratele şi mama bărbatului decedat au scăpat de albine fugind din calea lor.
 
Potrivit medicului care a intervenit la locul solicitării, în comuna Movileni, victima avea între 500 şi 600 de plăgi înţepate pe corp. Incidentul s-a petrecut în cursul după-amiezii de luni, 17 iulie, apelul la 112 prin care s-a solicitat ajutor înregistrându-se în jurul orei 18.00. „Solicitarea a fost pentru şoc anafilactic. Am ajuns cât s-a putut de repede, dar din păcate acolo am găsit o persoană decedată, cu aproximativ 500-600 de înţepături de albine. A fost o intervenţie mai dificilă pentru că albinele încă roiau pe acolo şi îmi era teamă să nu ne înţepe şi pe noi. Se putea întâmpla şi la noi un şoc anafilactic“, a subliniat dr. Adrian Pasat, medic specialist în medicina de urgenţă.
 

Factorii externi care agită albinele

Conform unui apicultor din judeţul Suceava, care deţine 50 de stupi, albinele nu tolerează mirosurile neplăcute şi devin agitate când intră în contact cu acestea. Gheorghiţă Călin, un sucevean care se ocupă din 2004 de creşterea albinelor, a explicat pentru „Adevărul” că insectele din familia apidelor sunt de nestăpânit atunci când simt miros de transpiraţie, alcool sau chiar de deodorant. De asemenea, albinele pot ataca şi oamenii îmbrăcaţi în culori închise sau animalele a căror blană are o nuanţă închisă.
 
„Fiecare stup are mirosul lui. În cazul de faţă, cel mai probabil, albinele au simţit transpiraţia cailor. Astfel de situaţii sunt frecvente, iar cel mai potrivit este să-ţi laşi calul şi să fugi. Dacă încerci să-l salvezi, îţi înrăutăţeşti situaţia şi te omoară. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă”, a subliniat apicultorul.
 
Suceveanul a mai adăugat că apicultorii, prin activitatea lor constantă în preajma albinelor, pot tolera fără nicio problemă câteva sute de înţepături, în timp ce oamenii neobişnuiţi cu veninul insectelor pot muri chiar şi de la o înţepătură. „Acul albinelor este legat de intestinul acestora. După înţepătură, în corpul victimei se eliberează conţinutul intestinului insectei, un venin, de altfel, benefic. Un apicultor poate fi înţepat chiar şi de două-trei sute de ori că nu păţeşte nimic. Un om de rând, pe de altă parte, poate chiar muri în urma acestor înţepături”, a mai punctat Călin. În cazul de la Movileni, IPJ Iaşi a deschis un dosar penal de ucidere din culpă, urmând ca, în funcţie de rezultate, să se stabilească dacă proprietarul stupilor va fi sau nu tras la răspundere.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările