Avocată obligată să plătească daune morale propriului client, un român stabilit în SUA. „M-am simţit înjunghiat pe la spate”

Avocată obligată să plătească daune morale propriului
client, un român stabilit în SUA. „M-am simţit înjunghiat pe la spate”

Avocata Iulia Medeleanu trebuie să îi achite daune lui Valentin Ursachi, cel care i-a fost client FOTO Facebook/Ionuţ Benea

Tribunalul Iaşi a decis ca un român stabilit de două decenii în SUA să primească daune morale de la propria avocată, după ce aceasta nu l-a reprezentat corespunzător într-un litigiu civil. Decizia este definitivă iar avocata spune că o va respecta, deoarece a comis o greşeală pe care şi-o asumă şi pe care o regretă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valentin Ursachi este plecat din România de 19 ani, fiind domiciliat în SUA. Acum mai mulţi ani ani, bărbatul, a împrumutat 1.000 de dolari unui prieten, fără a-şi mai primi banii înapoi. Ursachi a decis să îşi obţină banii în instanţă, apelând la serviciile avocatei Iuliei Medeleanu. În 2014, aceasta a depus la Judecătoria Iaşi o cerere de chemare în judecată în numele lui Ursachi, primind de la acesta, în primă fază, 200 de lei, şi alţi 600 de lei ulterior. Pe 16 septembrie 2014, Judecătoria Iaşi a anulat cererea de chemare în judecată intentată de Ursachi şi formulată de Medeleanu, magistraţii invocând că nu a fost achitată taxa de timbru.

Judecătorii nu au mai analizat, astfel, pe fond, cererea lui Ursachi, chiar dacă acesta avea documente care demonstrau împrumutul. Printr-o cerere întocmită de el, Ursachi s-a întors împotriva avocatei sale, cerând atât restituirea onorariului, cât şi daune morale. În primă fază, Judecătoria Iaşi a decis ca Ursachi să primească 600 de lei, parte a onorariului, respingând solicitarea privind daunele morale.

Tribunalul Iaşi a admis apelul şi a decis ca Medeleanu să îi plătească şi daune morale de 2.000 de lei bărbatului. „În ceea ce priveşte prejudiciul moral, tribunalul constată că atingerea adusă dreptului la integritate psihică prin lezarea încrederii în profesionişti rezultă din materialitatea faptei ilicite săvârşite de către pârât (n.r. - avocata), având în vedere faptul că reclamantul a încheiat un cotract de asistenţă juridică plecând tocmai de la premisa de profesionalism de care trebuie să dea dovadă cabinetele de avocat şi de încredere în acţiunile acestora. Or atât timp cât pârâtul, în calitate de profesionist al dreptului, a înregistrat o cerere de chemare în judecată informă a adus atingere dreptului nepatrimonial al reclamantului”, a motivat Tribunalul Iaşi.

 „M-am simţit înjunghiat pe la spate de omul pe care l-am plătit să mă reprezinte. Ulterior, m-am simţit trădat de un sistem a cărui menire este să te ajute”, a comentat Ursachi.

Avocata Medeleanu a precizat ca îşi asumă greşeala şi că va respecta decizia instanţei: "Orice om greşeşte, şi îmi asum această greşeală de care îmi pare foarte rău".

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: