Avioanele care pot aduce ploaia în zonele secetoase din România. Experiment pentru a controla vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor
FOTO: Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor

Un avion folosit în acest program costă aproximativ 8 milioane de euro, iar România va achiziţiona mai multe astfel de aparate de zbor prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

România a început a treia etapă dintr-un program experimental care ar ajuta zonele secetoase din întreaga ţară. Programul constă în experimente locale pentru creşterea sau uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României. Acesta se va axa pe zonele cu potenţial agricol şi va acoperi în total 3,8 milioane de hectare. 

Intervenţiile vor fi efectuate utilizând metoda aviaţiei, avioanele fiind echipate cu torţe pirotehnice glaciogene şi higroscopice, precum şi cartuşe ejectabile.

„Primul experiment de stimulare a precipitaţiilor a fost în zona Dobrogea, unde am crescut precipitaţiile de la 0.1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat. Experimentul din zona Moldovei este cel de acum, în colaborare internaţională, prin care am primit două avioane din Bulgaria. Avem fondurile necesare pentru studiile de fezabilitate, pentru a înfiinţa cele doua unităţi de creştere a precipitaţiilor. Putem folosi această tehnică în mod deosebit pentru creştere a precipitaţiilor, dar şi pentru a combate fenomenul de grindină din zonele aglomerate, în care avem interdicţie de a lansa rachete. Racheta nu poate fi lansată oriunde. De aceea, vrem să venim cu această nouă tehnologie”, a declarat Gheorghe Florescu, preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

avion

FOTO: Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor

La nivel mondial este mulţumitoare o creştere cu 10-15% a precipitaţiilor, pentru că o creştere mai mare ar putea provoca inundaţii, spun specialiştii. Astfel de experimente nu împrăştie norii şi nici nu provoacă probleme agricultorilor, au mai adăugat aceştia.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Rusia opreşte total livrările de gaze naturale pentru Polonia şi Bulgaria. Începe operaţiunea „Marele şantaj energetic”

Forţele armate ucrainene au lovit poziţii inamice pe Insula Şerpilor. De ce Rusia nu are de gând să returneze insula

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite