AUDIO Îngrijitoarele unei creşe din Iaşi învaţă copiii de 3 ani să înjure: „Spune «p***a mă-tii»”; „Ţie îţi miroase a sulă?”

AUDIO Îngrijitoarele unei creşe din Iaşi învaţă copiii de
3 ani să înjure: „Spune «p***a mă-tii»”; „Ţie îţi miroase a sulă?”

Două dintre angajatele creşei care au fost date afară FOTO Facebook

Părinţii unui copil de la o creşă cu program prelungit din Iaşi au pus pe haina micuţului un dispozitiv de înregistrare şi au aflat astfel că, la unitatea publică, copiii sunt expuşi unui limbaj de maidan. Înregistrările audio ar putea sta la baza unei plângeri penale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Patru persoane şi-au dat demisia în urma acestui scandal. Este vorba de cele trei îngrijitoare care ar fi fost surprise în înregistrările realizate în creşă: Tamara Agapie, Diana Dumitriu şi Mihaela Simionovici. Tot astăzi şi-a depus demisia şi coordonatoarea Creşei nr. 10, Valeria Butnaru.

Directoarea Direcţiei de Creşe din Iaşi, Mihaela Ghioca, a fost şi ea sancţionată cu un avertisment. 
____________________________________________

Reprezentanţii Creşei nr. 10 „Piticii năzdrăvani“ din Iaşi au descoperit săptămâna trecută un dispozitiv de înregistrare pe hăinuţa unui copil de 2 ani şi 8 luni. Fără a şti cu exactitate ce a înregistrat microfonul, coordonatorii creşei au discutat cu părinţii copilului, fiind de acord ca două dintre infirmierele de la grupa acestuia să fie mutate la o altă grupă.

 

Părinţii care au realizat înregistrarea au vrut să afle astfel ce se întâmplă la creşă şi de ce băieţelul lor începea să plângă şi să îi tragă de haine de câte ori auzea că va fi lăsat acolo. După ce au ascultat înregis­trările, părinţii au aflat că, la creşă, copilul lor era jignit, ameninţat, ba chiar şi învăţat, uneori, cum să înjure ca un birjar.

Potrivit înregistrărilor, copiii sunt nu­miţi „nesimţiţi“ sau „porci“, uneori sunt „alintaţi“ cu apelative de genul „în gâtul mă-tii, chelea mă-tii, te omor!“, iar în alte rânduri chiar învăţaţi, la rândul lor, să înjure. „Băi, dar tu eşti mare, de ce nu faci caca acolo şi faci pe tine, porcule! Eşti porc, nu tigru cum spune maică-ta, porc eşti!“, spune, conform înregistrărilor, una dintre reprezentantele creşei, care continuă „porc eşti, te caci pe tine. Păi da, uite ce urât miroşi a nespălat“.Ulterior, pe înregistrare se aude cum femeia îi spune copilului: „Mă-ta, ce face mă-ta? În p***a mă-tii! Ia spune şi tu! Spune! Mă-ta! mă-ta, da!“, cel puţin două râsete ale unor adulte se aud în timpul acestei înşiruiri de invective, una dintre ele amuzându-se că l-a pus pe băieţel să înjure.Într-o altă discuţie, referindu-se la o fetiţă din clasă, îngrijitoarele de la creşă au fost înregistrate spunând despre mama ei că e „împuţită“. „Nesimţita ceia de mă-ta şi împuţita. Stai jos că dacă nu te omor“, i se adresează direct copilului, pentru ca aceeaşi femeie să îi spună colegei sale: „ce p***a mă-sii o ţine cu părul ista“, referindu-se la ma­ma copilei. Tot la adresa unei fetiţe, una dintre infirmiere spune: „Ce vrei, fată? Fată, ţie îţi miroase a sulă. A sulă îţi miroase. Îţi miroase a oleacă de sulică de pe acuma“.


Posibilă plângere penală

Părinţii Pavel intenţionează să îşi retragă copilul de la Creşa nr. 10 şi iau în calcul inclusiv formularea unei plângeri penale împotriva reprezentanţilor unităţii publice. „Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi, nu mai voia la creşă. Acele discuţii (n.r. - înregistrările) m-au şocat, într-un mediu de educaţie să vorbească aşa nişte doamne cu un copil de 2 ani şi 8 luni, mi se pare prea mult. Noi încercăm să îi dăm o educaţie bună, acasă, şi el învaţă altceva la creşă“, ne-a spus Loredana Pavel.


Loredana Pavel FOTO Ionuţ Benea

Femeia a mai precizat că, săptămâna aceasta, copilul a mers în continuare la creşă, două dintre îngrijitoarele de la grupa sa fiind mutate la altă grupă. „Noi am apucat să ascultăm toate înregistrările abia în cursul zilei de astăzi (n.r. - ieri)“, a mai spus femeia, carea spus că băieţelul ei a mers la un psiholog.

Părinţii au apelat la un avocat pentru a gestiona această situaţie. „Este inadmisibil în secolul a­cesta ca educaţia 

unor copii de 2-3 ani să se facă cu bătaie, înjurături şi ţipete. Dincolo de aspectele astea, într-un cadru în care copilul ar trebui să beneficieze de educaţie, este învăţat să spună înjurături. Şi nu orice fel de înjurături, ci dintre cele mai grele pe care le admite limba română. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, acest comportament se circumscrie infracţiunii de rele tratamente apli­cate minorului, voi vedea în ce măsura părinţii doresc să formulăm o asemenea acuzaţie, prin sesizarea organelor de urmărire penală“, ne-a spus avocatul familiei, Ciprian Mitoşeriu (foto dreapta, sursă foto: www.avocatmitoseriu.ro).

Despre înregistările de la Creşa nr. 10 a fost informată inclusiv Mihaela Ghioca, directoarea Direcţiei de Creşe din judeţul Iaşi, instituţie aflată în subordinea Primăriei Iaşi. „Mie mi-a spus săptămâna trecută coordonatoarea că au găsit la un copilaş un reportofon cusut în bluziţă. Şi am zis: «înseamnă că părintele are o nemulţumire. Vă rog să trimiteţi părintele la noi, să discutăm, să vedem ce nemulţumire are». Mi-a zis că le-a mutat că asta a fost dorinţa părinţilor, că nu mai vrea să lase copilul pe mâna acelor infirmiere de la grupă, deşi nici cu asta nu aş fi fost de acord pentru că nu ştiam exact acuzaţia părinţilor“, a spus Ghioca. 


Directoarea ne-a precizat ieri că nu a ştiut ce conţin înregistrările respective şi că a aşteptat o sesizare de la părinţi, însă aceasta nu a mai venit. „Nu îmi doresc un astfel de vocabular în creşă. Am mai avut situaţii şi a trebuie să iau măsuri, s-a lăsat cu desfa­cerea contractului de muncă. Sub nicio formă nu sunt de acord cu un astfel de limbaj“, a spus femeia. 

Creşa nr. 10 este printre puţinele din Iaşi unde părinţii îşi pot lăsa copiii de luni până vineri.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: