VIDEO Povestea emoţionantă a bunicuţei Lucreţia, supravieţuitoarea din Apuseni. Întâmplarea care i-a adus bucuria vieţii

VIDEO Povestea emoţionantă a bunicuţei Lucreţia, supravieţuitoarea din Apuseni. Întâmplarea care i-a adus bucuria vieţii

Tanti Lucreţia. FOTO: Horia Mihai Gligor.

Lucreţia, o bătrână de 80 de ani care trăieşte în sărăcie într-un cătun departe de civilizaţie, în inima Munţilor Apuseni, a avut parte de surpriza vieţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Sărbătorile au venit mai devreme şi mai îndestulate ca niciodată pentru Lucreţia, o vârstnică de 80 de ani, din cătunul Hănăşeşti, un loc izolat în Munţii Apuseni, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba.

Povestea femeii care supravieţuieşte cu un ajutor social de 142 de lei, într-o căsuţă de lemn veche şi sărăcăcioasă, a stârnit un val de emoţii, iar oamenii s-au mobilizat pe internet pentru a-i oferi sprijin.

Lucreţia a fost „descoperită” de câţiva hunedoreni aflaţi într-o excursie pe munte. Marius Turc şi prietenii săi au întâlnit-o pe un drum anevoios şi pustiu, spre locul din sat unde urma să vină maşina care aduce pâine localnicilor.

 

 

„Ne pregăteam să coborâm către maşină, dar parcă ceva ne-a făcut să întârziem un pic, atât cât să observăm că o femeie urca încet pe drum, spre noi. Agale, făcea câte trei paşi şi apoi stătea să-şi tragă sufletul. Am coborât în calea ei şi am întrebat-o dacă o putem ajuta cu ceva şi atunci am aflat o frântură din povestea ei. O cheamă Lucreţia şi are peste 80 de ani, e singură pe lume şi îşi duce traiul de pe o zi pe alta, plecase de cu vreme spre centrul satului să îşi cumpere o pâine, să aibă ce pune pe masă. Am întrebat-o dacă nu era prea târziu, ţinând cont că mai avea de mers bine până ajungea la locul unde venea maşina cu pâine şi mi-a răspuns că până vine noaptea mai e cale lungă. Şi tot atunci am pus şi întrebarea la care răspunsul a fost unul pe care ne-a făcut să rămânem fără cuvinte câteva secunde: Dar oare ceva pensie ai, ceva bănuţi să te descurci ?... Am maică, cum să n-am, paisprezece lei am... Am aflat mai târziu că, totuşi, tanti Lucreţia ar primi un ajutor social de 142 lei,  probabil că ea nu cunoaşte banii sau nu ştie cât primeşte cu adevărat, oricum ar fi e greu să trăieşti cu banii ăştia oriunde ai fi. Am tăcut şi ne-am uitat în ochii ei, erau în lacrimi, şi nu cred că era de la vântul tăios care bătea în culmea dealului”, a povestit Marius Turc.


Foto: Marius Turc / Facebook.

Marius şi prietenii săi au hotărât să o ajute pe bătrână, să treacă peste iarnă cu bine, şi au lansat un apel către cei care doreau să facă acelaşi lucru. O mulţime de oameni s-au mobilizat şi au donat alimente şi bani, care au fost folosiţi pentru a cumpăra cele necesare, iar câteva zile mai târziu, la sfârşitul săptămânii trecute, hunedorenii au urcat la casa din munţi cu o maşină încărcată de bunătăţi. Lucreţia şi cumnatul său i-au întâmpinat în prag, cu ochii în lacrimi, de această dată de bucurie. Nu au mai trăit un asemenea moment în viaţa lor.


Foto: Ioan Benea Jurca.


Foto: Horia Gligor / Facebook.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Paradisul din Munţii Apuseni. Cum a transformat toamna satele de poveste din Ţara Moţilor

FOTO Povestea emoţionantă a Salvinei, bătrâna din satul ascuns în Apuseni care trăieşte dintr-un ajutor de 100 de lei

VIDEO Povestea singurei căutătoare de aur în râurile din România. Scoate metalul preţios după o metodă străveche

 

 

Tanti Lucreția. FOTO: Horia Mihai Gligor / Facebook

Imagini din aceeasi galerie
 • Tanti Lucreția. FOTO: Horia Mihai Gligor / Facebook
 • Tanti Lucreția. FOTO: Horia Mihai Gligor / Facebook 1
 • Tanti Lucreția. FOTO: Horia Mihai Gligor / Facebook 2
 • Casa Lucreției. FOTO: Ioan Benea Jurca / Facebook
 • Casa Lucreției. FOTO: Ioan Benea Jurca / Facebook 1
 • Casa Lucreției. FOTO: Ioan Benea Jurca / Facebook 1
 • Casa Lucreției. FOTO: Ioan Benea Jurca / Facebook 2
 • FOTO: Ioan Benea Jurca / Facebook 3
 • Lucreția. FOTO: Marius Turc / Facebook
 • Casa Lucreției. FOTO: Marius Turc / Facebook
 • Lucreția. FOTO: Marius Turc / Facebook 1
 • Lucreția. FOTO: Marius Turc / Facebook 2
 • Tanti Lucreția. FOTO: Horia Mihai Gligor.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările