VIDEO Noua magistrală feroviară din vestul României. De ce stârneşte controverse proiectul început de 3 ani

VIDEO Noua magistrală feroviară din vestul României. De ce stârneşte controverse proiectul început de 3 ani

Unul dintre podurile de peste Râul Mureş, aflat în şantier. FOTO Daniel Guţă

La trei ani de la începerea construcţiei unuia dintre cele mai spectaculoase tronsoane feroviare aflate în şantier în România, stadiul fizic la care a ajuns investiţia stârneşte controverse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei 41 de kilometri ai tronsonului de cale ferată Gurasada – Simeria se află în şantier de aproape trei ani, după ce ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în 3 octombrie 2017.

GALERIE FOTO DE PE ŞANTIERUL GURASADA - SIMERIA

Contractul în valoare de 2,63 miliarde de euro a fost atribuit de statul român în 30 august 2017 Asocierii FCC – Astaldi – Contratas y Ventas, iar termenul de finalizare a proiectului a fost estimat în octombrie 2020.

La trei ani de la începerea investiţiei, doar o treime din lucrări au fost finalizate. Stadiul fizic al execuţiei proiectului a ajuns la 34 la sută, potrivit CFR Infrastructură. Cei mai mulţi muncitori şi utilaje sunt mobilizaţi în zona Gării Devei, a celor trei poduri peste râul Mureş construite în zona localităţilor Veţel şi Brănişca şi la Săuleşti (Simeria).

Pe tronsonul Gurasada – Simeria, contractul prevede modernizarea celor 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care cele trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. 

Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat, iar termenul de execuţie a fost stabilit la de trei ani.

Stadiul lucrărilor pe celelate tronsoane

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş. Proiectul a fost împărţit în patru tronsoane, celelalte trei aflându-se în următoarele stadii de execuţie: Km 614-Bârzava (41,91 km) – 47 la sută; Bârzava – Ilteu (36,04 km) –  47,5 la sută şi Ilteu – Gurasada (22,34 km) – 26,3 la sută.Cum s-a lucrat pe cei 41 de kilometri

Până în prezent, pe sectorul Gurasada – Simeria, au fost realizate următoarele lucrări: finalizarea Firului I pe intervalul Simeria-Deva şi redeschiderea acestuia în circulaţie; introducerea Podului CF peste râul Cerna situat la kilometrul proiectat Km 477+301, în vecinătatea Satului Sântuhalm, având o lungime de 51 metri; reabilitarea fazei numărul 1 a liniilor CF din Staţia Deva şi redeschiderea liniilor L4, L5 şi L6 noi, cu legătură directă pe Fir I în cap X către Simeria şi în cap Y către Mintia; finalizarea Firului I pe intervalul Deva – Mintia şi redeschiderea acestuia în circulaţie.Constructorii anunţau în această vară că vor începe reabilitarea Staţiei CF Deva Faza II, liniile 1-4 şi construcţia celor 3 pasarele pietonale în Deva. Una dintre ele, aflată în dreptul gării, fiind montată în prezent. De asemenea, sse lucrează la reabilitarea Firului II de circulaţie pe intervalul Simeria – Deva şi la reabilitarea Fir II pe intervalul Deva – Mintia. Până la finalul anului, acestea vor fi finalizate, susţineau, recent, reprezentanţii asocierii. Până la sfârşitul anului viitor va fi reabilitată şi clădirea staţiei CFR din Deva, anunţau reprezentanţii Asocierii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Şantierele feroviare uriaşe din România. Cât au lucrat constructorii căii ferate pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

Pod Cerna. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Pod Cerna. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Podul peste Cerna. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  2
 • Sântandrei. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Săulești. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Săulești. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Sântandrei. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Vețel - Brănișca. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Brănișca. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Vețel. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Brănișca. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Brănișca. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  2
 • Pod Mureș. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Râul Mureș. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Deva. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Deva. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Deva. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  2
 • Deva. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  3
 • Deva. Magistrala feroviară Simeria - Gurasada în șantier. Octombrie 2020. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  4
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările