VIDEO Autostrada Lugoj - Deva. Cum a fost motivată decizia din procesul în care constructorii Lotului 3 reclamă CNAIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graba cu care CNAIR a decis rezilierea contractului pentru construcţia Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva a cântârit în decizia instanţei.

Tribunalul Bucureşti a publicat motivarea deciziei prin care, în 6 septembrie, a suspendat dreptul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii rutiiere (CNAIR) de a executa garanţia de bună execuţie (de circa 57 de milioane de lei), a Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, până la soluţionarea cererii de arbitrare înregistrate pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

GALERIE FOTO

Potrivit constructorilor spanioli, CNAIR a emis în mod intempestiv şi nelegal înştiinţarea de Reziliere a contractului, cu unicul scop de a crea în mod artificial premisele de a execută Scrisoarea de Garanţie de Bună Execuţie emisă de Banca Comercială Românească şi pusă la dispoziţie în legătură cu executarea lucrărilor ce au făcut obiectul contractului semnat în 21.10.2013.

„Motivul real al rezilierii este prezentat chiar fără niciun dubiu de către Ministrul Transporturilor şi anume faptul că Antreprenorul a refuzat încheierea Actului Adiţional nr, 3, prin care CNAIR încearcă să oblige Antreprenorul să îşi asume o perioadă mai lungă a perioadei de garanţie, implementarea unui program de monitorizare anual asociat cu suportarea tuturor costurilor aferente şi, mai important, renunţarea la dreptul de a revendica orice costuri suplimentare ce vor fi cu siguranţă înregistrate de către Antreprenor”, se arată în plângerea antreprenorilor.

Aceşti au citat afirmaţiile publice ministrului Răzvan Cuc, din 26 august 2019, care arăta următoarele: „Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de a nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj. Nu deschid în circulaţie decât dacă îmi accepţi ca garanţia să rămână la 4 ani. Nu, ori acceptă condiţiile statului român care sunt de bun simţ şi nu exagerăm cu nimic. Ştiţi bine că termenul de implementare a proiectului a fost depăşit, li reziliem, îl punem noi în trafic şi facem noi lucrările care sunt", se arată în dosar.

CNAIR susţine că era îndreptăţită să ia măsuri drastice
CNAIR a solicitat respingerea cererii că neîntemeiată. Conform reprezentanţilor instituţiei, pe parcursul contractului, inginerul de lucrări a emis 26 înştiinţări de remediere, 60 rapoarte de neconformitate pe baza cărora, în decursul timpului, a atenţionat Antreprenorul asupra îndreptăţirii Beneficiarului de a opta să acţioneze conform prevederilor Sub-Clauzei privind Rezilierea Contractului de către Beneficiar din Condţiile Speciale de Contract.

„Prin adresa din 13 august 2019, CNAIR S.A. a solicitat Inginerului să emită o înştiinţare de remediere prin care să stabilească un termen de 5 zile lucrătoare în vederea îndeplinirii de către Antreprenor a obligaţiilor sale privind calitatea lucrărilor executate, în vederea efectuării Recepţiei la terminarea lucrărilor. „Inginerul nu a respectat termenul solicitat de către Beneficiar prin adresa din 13 august 2019, stabilind că remedierile să fie efectuale în regim de urgenţă. Mai mult, în data de 26 august 2019, Inginerul a stabilit un nou termen de remediere în contradicţie cu termenul solicitat prin adresa CNAIR din 13 august 2019”, arată CNAIR.

„Având în vedere: termenul de finalizare imposibil de estimat al tuturor lucrărilor aferente contractului de lucrări; neremedierea tuturor defecţiunilor constatate în cadrul Contractului, de către Antreprenor până în prezent şi continua tergiversare a îndeplinirii obligaţiilor contractuale şi legale ce-i revin în acest aspect care înrăutăţeşte atât starea lucrărilor ce necesită a fi remediate, cât şi starea lucrărilor conforme în prezent, rezultă, astfel, un termen necunoscut pentru finalizarea lucrărilor tronsonului 3 al autostrăzii Lugoj – Deva. Coroborat cu concluzia Inginerului FIDIC, CNAIR a constatat întrunirea condiţiilor prevăzute şi a dispus la rezilierea Contractului, înştiinţându-l pe Antreprenor prin înştiinţarea de Reziliere din 27 august 2019”, arată CNAIR, potrivit documentelor din dosar.  

CNAIR s-a grăbit să rezilieze contractul

Tribunalul Bucureşti a admis cererea antreprenorilor şi a apreciat că se impune suspendarea dreptului CNAIR de a solicita executarea scrisorii de garanţie emise de BCR SA în beneficiul reclamantelor.

„În cauză, la data de 16 august 2019 reclamanta a fost somată  de către inginerul lucrării să finalizeze şi să remedieze lucrările, conform înştiinţării de remediere din 13 august 2019, în regim de urgenţă, pentru ca prin notificarea inginerului din 26 august 2019 să se stabilească un termen de 15 zile pentru finalizarea şi remedierea lucrărilor. Deşi era necesar ca prin înştiinţarea de remediere să se stabilească un termen clar pentru realizarea lucrărilor menţionare în înştiinţare, iar pârâta era îndreptăţită să rezilieze contractul doar dacă nu era respectat acest termen, se constată că în prima înştiinţare nu era indicat nici un termen pentru realizarea remedierilor solicitate şi că în a două înştiinţare s-a stabilit un termen de 15 zile, termen a cărui împlinire nu a mai fost aşteptată de către pârâtă, care a emis notificarea de reziliere la data de 27 august 2019. Faţă de acestea, se reţine că notificarea de reziliere apare că fiind emisă cu nerespectarea dispoziţiilor contractuale, neavând nicio relevanţă în acest sens dispoziţiile antreprenorului către inginerul de proiect. De asemenea, contrar celor arătate prin întâmpinare, se constată că notificarea de reziliere este întemeiată pe înştiinţările de remediere din august, 2019, iar nu pe înştiinţările emise anterior”, se arată în motivarea instanţe. Soluţia Tribunalului nu a rămas definitivă.

Autostrada - muzeu

Din 12 august, constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri între Ilia şi Holdea, au solicitat recepţia lucrărilor începute în primăvara anului 2014, astfel încât circulaţia să poată fi deschisă. Antreprenorii spanioli nu s-au înţeles cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, asupra garanţiei investiţiei şi, de asemenea, au fost acuzaţi că au efectuat lucrări de slabă calitate, astfel că autostrada nu poate fi recepţionată. Data la care va fi deschisă autostrada rămâne incertă.

Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut în toamna anului 2013 contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA.

Lucrările trebuiau finalizat în mai 2016. Garanţia de bună execuţie reprezintă 10 la sută din valoarea contractului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite