Pelerinaj în pandemie la mormântul lui Arsenie Boca. Cum au fost primiţi oamenii la Mănăstirea Prislop VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la Mănăstirea Prislop Foto ADEVĂRUL Daniel Guţă
Pelerinaj la Mănăstirea Prislop Foto ADEVĂRUL Daniel Guţă

A fost zi de sărbătoare la Mănăstirea Prislop, unde sute de oameni au venit la parastasul duhovnicului Arsenie Boca.

Câteva sute de oameni au venit, sâmbătă dimineaţa, la Mănăstirea Prislop, unde a fost comemorat duhovnicul Arsenie Boca (29 septembrie 1910 - 28 noiembrie 1984), de la moartea căruia s-au împlinit 31 de ani. Reprezentanţii mănăstirii au luat măsuri speciale pentru siguranţa pelerinilor.

GALERIE FOTO DE LA MĂNĂSTIREA PRISLOP 



De la intrarea în incinta aşezământului au fost delimitate cu garduri metalice traseele spre biserica medievală şi spre mormântul lui Arsenie Boca, iar preoţii poziţionaţi din loc în loc au avut sarcina de a-i îndruma pe oaspeţi să respecte măsurile de distanţare şi să poarte mască.

De asemenea, i-au invitat să folosească dezinfectant pentru mâini. Jandarmii au fost mobilizaţi şi ei în curtea mănăstirii pentru asigurarea ordinii publice. Cei mai mulţi oameni s-au adunat în faţa foişorului de lângă biserică unde a avut loc slujba religioasă şi de comemorare a dihovnicului. Faţă de anii trecuţi, când mulţimile de pelerini aglomerau poteca spre cimitir, de această dată cei care au urcat spre locul de veci al lui Arsenie Boca nu au mai trebuit să stea la coadă. Majoritatea au fost precauţi, au purtat masca de protecţie şi au păstrat distanţa unii faţă de ceilalţi.


Unii dintre preoţii care le-au vorbit pelerinilor despre Arsenie Boca, l-au cunoscut personal pe duhovnic. Episcopul Daniil, fost stareţ al mănăstirii, a comparat pandemia de coronavirus cu invazia de lăcuste asupra Egiptului, menţionată în Vechiul Testament, şi pe duhovnic cu un Moise al vremurilor noastre. „Dacă părintele Arsenie Boca ar fi fost canonizat, nu am trece prin ceea ce trecem”, le-a spus episcopul, credincioşilor, arătându-şi susţinerea pentru canonizarea călugărului Arsenie Boca.



Faţă de anii trecuţi, numărul pelerinilor de la Mănăstirea Prislop a fost mai redus, iar parcarea din faţa aşezământului nu a mai fost aglomerată cu zeci de autocare.

pelerinaj manastirea prislop foto daniel guta adevarul

 Povestea Mănăstirii Prislop


Mănăstirea Prislop a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii medievale de piatră, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. La mijlocul secolului al XVI-lea, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat călugărul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.



El a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948 până la sfârşitul anilor ´50, când autorităţile comuniste l-au alungat din preoţie.  Arsenie Boca a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

pelerinaj manastirea prislop foto daniel guta adevarul

S-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului, priminde numele de Zian Vălean. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare. Călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.

pelerinaj manastirea prislop foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. „Călugărul luminat” i-a cucerit pe români cu talentul său neobişnuit

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite