Locul tainic de pe ţărmul Lacului Cinciş. Panorama barajului construit în timp record în anii ´60 VIDEO

Locul tainic de pe ţărmul Lacului Cinciş. Panorama barajului construit în timp record în anii ´60 VIDEO

Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O potecă anevoioasă coborară prin pădure spre unul dintre locurile cele mai interesante de pe malurile Lacului Cinciş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate


Iarna nu a mai adus îngheţul peste Lacul Cinciş, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, dar priveliştile sale au rămas spectaculoase.

VIDEO CU LACUL CINCIŞ

GALERIE FOTO CU BARAJUL

Unul dintre locurile mai puţin călcate de turişti care oferă o astfel de panoramă este malul opus barajului său. Pentru a ajunge aici, amatorii de excursii în natură îşi pot începe traseul din zona parcării motelului.

GALERIE FOTO CU LACUL CINCIŞ

De pe partea sudică a versantului pe care se află vechiul motel, se dezvăluie panorama lacului, mărginit pe malul stâng de case, pensiuni şi campinguri şi pe malul drept de dealurile acoperite cu pădure. Partea nordică a versantului a rămas acoperită cu pădure. O potecă anevoioasă, peste care s-au prăbuşit trunchiuri de copaci, coboară prin ea până la ţărm.

De aici turiştii pot admira barajul de beton ridicat în anii ´60, aflat la circa 500 de metri, peste ape. Locul este însă preferat mai degrabă de pescari, iar datorită liniştii de care este înconjurat, animalele sălbatice ca mistreţi şi căprioare îşi fac adesea simţită prezenţa.

 

Povestea barajului Cinciş

Aflat la mai puţin de 10 kilometri de Hunedoara, barajul Teliuc - Cinciş a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara, pe care urma să îl deservească, se afla în plină dezvoltare, fiind unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, iar mii de oameni erau angajaţi la exploatările miniere de fier din zonă.


Lacul Cinciş. Google Earth. Locul de unde se vede panorama barajului - marcat cu o săgeată galbenă

Lacul de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, cu o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice.


Barajul Lacului Cinciş, considerat un baraj de importanţă deosebită, a fost construit în numai 14 luni, în perioada 1962 - 1963, şi inaugurat în 1964. Structura sa este din beton, având grosimea la bază de 14 metri şi la coronament de 4,5 metri şi un volum total de 43,5 milioane de metri cubi.


Barajul, în anii 60. Ilustrată.

Are forma unui arc care leagă doi versanţi, o lungime de 221 de metri şi o înăţime de 48 de metri, ridicându-se la circa 300 de metri deasupra nivelului mării. În baraj, s-a înglobat o conductă metalică cu Ø=800 mm, pentru a servi ca golire de fund. Barajul a mai fost prevăzut cu o priză de apă pentru alimentarea Combinatului Siderurgic Hunedoara. La construcţia sa au fost efectuate săpături – 36.250 m³; betoane 62.000 m³. Iar pentru prepararea betonului, din lipsa nisipului în amplasament, s-a folosit nisip de concasaj produs la faţa locului.


Lacul Cinciş, văzut de la motel. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Barajul, o mândrie a autorităţilor


Construcţia barajului Cinciş a dus la dispariţia a cinci sate din Ţinutul Pădurenilor, aflate pe valea râului Cerna. Localnicii au fost strămutaţi, iar peste 100 de case, împreună cu bisericile, şcolile şi cimitirele din vechile aşezări au ajuns sub ape. Cele mai multe dintre clădiri au fost demolate, iar sătenii au fost mutaţi pe deal, unde şi-au ridicat case noi. Şi mormintele au fost mutate pe deal, la Cinciş, însă multe au rămas sub lac. Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică au rămas abandonate în coada lacului Cinciş.

A treia biserică, veche din vremea Huniazilor, a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape, chiar dacă localnicii s-au opus distrugerii acesteia.Barajul Cinciş, în anii 80. Vedere.

Dramele localnicilor au fost ascunse de autorităţile comuniste care se mândreau cu proiectul de anvergură al barajului. În anii următori, barajul din beton şi lacul de acumulare au devenit atracţii turistice pentru români. Localnicii s-au împăcat în cele din urmă cu regretele aşezărilor înghiţite de ape. Mulţi dintre ei se mândresc că în apropierea satului lor se află barajul, deşi în ultimii ani malurile lui au devenit mai puţin accesibile, fiind înconjurat de tot mai multe vile, pensiuni şi terenuri private. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Din păcate, şi unul dintre cele mai murdare. Malurile şi apele lacului sunt împânzite cu deşeurile lăsate de localnici, turişti şi pescari.
 


Barajul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.


Vă recomandăm să mai citiţi:

Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

VIDEO Scufundări până la 25 de metri adâncime în Lacul Cinciş, în căutarea tânărului luat de ape

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice 

Top 5 cele mai misterioase lacuri din România. Cum s-a format Lacul Dracului şi de ce veneau femeile la Sfânta Ana

Barajul lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Barajul lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Lacul Cinciș Google earth.
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 4.
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță.
 • Pădurea. Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Barajul lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 2
 • Barajul în timpul construcției.
 • Barajul în anii 60.
 • Baraj Cinciș.
 • Barajul în anii 60.
 • Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță.  1
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările