VIDEO Biserica blestemată ascunde un secret înfiorător: personajul malefic care nu a putut fi alungat din locul părăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Bretea Română este părăsită de mai multe decenii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica din Bretea Română este părăsită de mai multe decenii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Vechea biserică ortodoxă din satul Bretea Română pare lovită de un blestem. A fost abandonată definitiv în anii 1980, chiar dacă oamenii încă îşi îngroapă morţii în cimitirul ei. Biserica s-a ruinat, însă o pictură misterioasă şi înfiorătoare a rămas, singură, pe zidurile ei.

Biserica veche a satului Bretea Română de pe Valea Streiului a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea, potrivit unor date istorice. Din anii 1980, oamenii au abandonat-o şi, treptat, a devenit o ruină. Acoperişul s-a prăbuşit, iar crucea aşezată în turnul ei a fost îndoită de fulgere.

Slujbe religioase nu mai au loc în biserica părăsită, chiar dacă oamenii continuă să îşi îngroape morţii în cimitirul ei.

Locul este înconjurat de bălării, iar în interiorul clădirii au crescut tufe şi copaci. Ocolită de localnici, biserica a devenit un loc de popas pentru turişti. Puţini dintre cei care ajung în curtea ei cunosc, însă, secretul ecesteia.

Din pictura religioasă care în trecut îi împodobea pereţii, un singur chip pictat a rămas aproape neatins, în timp ce restul icoanelor s-au desprins de pe ziduri o dată cu tencuiala ori s-au prăbuşit împreună cu pereţii. „Icoana” rămasă întreagă înfăţişează moarteal, care ridică un pocal. Unii dintre localnici cred că pictura neatinsă încă este un semn rău.

bisrica bretea romana

Biserica din Bretea Română

bisrica bretea romana

Biserica din Bretea

Biserica din Bretea Română

bisrica bretea romana

În urmă cu doi ani, în apropierea bisericii din Bretea Română s-a petrecut un fapt neobişnuit. Podul peste râul Strei s-a prăbuşit „din senin” pe o porţiune de circa 100 de metri şi face ca sătenii din Bretea să fie nevoiţi să ocolească mai kilometri pentru a ajunge cu maşinile la Drumul Naţional 66.


Vă recomandăm şi:

Mesajul ascuns al celui mai ciudat tablou realizat de Arsenie Boca: în ce fel a fost pictată Învierea Domnului

Prima pictură bisericească realizată de Arsenie Boca în Mănăstirea Drăgănescu a fost Scena Învierii, iar modul în care a fost reprezentat Iisus a stârnit fascinaţie, dar şi controverse. Mântuitorul este înfăţişat ridicându-se din mormânt, diafan şi acoperit cu o mantie albă.

VIDEO Surpriza uriaşă de la mormântul părintelui Arsenie Boca în Seara Învierii

Pelerinii care au ajuns sâmbătă seara la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, au avut parte de o atmosferă deosebită faţă de cea a sărbătorilor din anii trecuţi, când mii de oameni se îndreptau spre locul de rugăciune din Ţara Haţegului.

VIDEO Tainele bisericii Densuş, clădită din ruinele Sarmizegetusei: „În puterea nopţii, plângerile de pe mormântul nefericitei Zafira deşteptau vecinătatea”

O mulţime de poveşti circulă pe seama bisericii din Densuş, una dintre cele mai misterioase aşezări din Ţara Haţegului. Este veche de peste şapte secole şi a fost clădită pe locul unui templu dacic. Sub temelia ei se spune că se află mormântul generalului roman Longinus, capturat de regele Decebal, iar o încăpere secretă din turla ei a adăpostit vreme îndelungată o tânără fecioară, sfâşiată de durere.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite