Şezătoare în Ţara Haţegului: bucate tradiţionale, meşteri populari şi femei care torc

Şezătoare în Ţara Haţegului: bucate tradiţionale, meşteri populari şi femei care torc

Tinerii vor învăţa cum să conserve şi să valorifice tradiţiile.

Turiştii care vor trece prin Ţara Haţegului, la finalul acestei săptămâni, vor avea parte de o nouă şezătoare organizată de membrii Asociaţiei de Turism Retezat. Aceştia vor fi întâmpinaţi de localnici îmbrăcaţi în costume folclorice, de meşteri populari şi bucate tradiţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce meşterii populari vor cânta din fluiere şi vor împărtăşi tinerilor secretele meseriilor uitate de vreme, femeile îşi vor arăta măiestria la tors, “ştrincănit” şi împletit la “cipcă”. 

O să-i întâlniţi pe localnici în cele mai frumoase şi autentice costume populare, alături de bucate tradiţionale pregătite de ei înşişi şi pe meşterii populari împărtăşind celor mai tineri din secretele meseriilor uitate în multe locuri. Totul va fi asezonat cu muzică populară,  un vechi maestru local al fluierului  încântându-ne cu talentul său.  Pentru cei ce postesc avem pregătite bucate de post, aşa cum au mâncat de veacuri românii din aceste locuri”, a declarat Alexandru Bulacu, secretar în cadrul Asociaţiei de Turism Retezat.

De pe listă nu vor lipsi nici sculptorii în lemn şi piele.

Bucuria ce o simţim la fiecare şezătoare, admirând tâlcul vorbelor bătrânilor ce povestesc legendele zonei şi curiozitatea copiilor ce nu mai prididesc cu întrebările, vrem să o împărtăşim cu toţi iubitorii de tradiţii şi să aducem în mijlocul comunităţii noastre pe turiştii atraşi de  bogăţia culturală, naturală şi istorică a judeţului”, a adăugat Bulacu.

Porţia de folclor şi bucătărie tradiţională va fi servită sâmbăta aceasta, începând cu ora 18.00, la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Retezat din satul Nucşoara, comuna Sălaşu de Sus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările